Plaucētās mīklas siera bumbiņas

© Foto: Depositphotos

Plaucētas mīklas siera bumbiņas jeb gužēr cepumiņi ir franču virtuves klasika, Burgundijas reģionam raksturīgā uzkoda, ko gatavo, plaucētajai mīklai pievienojot rīvētu Ementāles, Comte vai Gruyere sieru.

Siera bumbiņas gatavo pavisam nelielas, tās var būt arī ar sēņu, liellopa gaļas vai šķiņķa pildījumu. Burgundijā atdzesētas gužēr plaucētās mīklas bumbiņas pasniedz kā uzkodas pie vīna, taču vēl siltas tās var baudīt kā starteri.

Foto: pixabay.com

SASTĀVDAĻAS:

100 g sviesta

5 olas

100 ml ūdens

100 ml baltvīna

200 g miltu

200 g labi kūstoša siera

50 g Parmezāna siera

1 tējkarote svaigu timiāna lapiņu

½ tējkarote jūras sāls

malti melnie pipari

PAGATAVOŠANA:

  1. Sarīvē abu veidu sierus, no zariņiem noplūc timiāna lapiņas, cepamās plātnes izklāj ar cepamo papīru.
  2. Katlā ar biezu dibenu ielej ūdeni, vīnu. Pievieno sviestu un uzvāra.
  3. Katlu noceļ no uguns, pievieno miltus, sāli un piparus un samaisa, līdz veidojas gluda, viendabīga mīkla. Katlu liek uz vidēji spēcīgas uguns un, nepārtraukti maisot, aptuveni minūti mīklu karsē, līdz mīkla saveļas kā bumba.
  4. Mīklai ļauj 2 - 3 minūtes atdzist, tad pievieno vienu olu un masu sakuļ ar mikseri, līdz ola pilnībā sajaukusies ar mīklu. Atsevišķi pa vienai pievieno vēl trīs olas (viena paliek bumbiņu apziešanai pirms cepšanas), ar mikseri kuļ, kamēr mīkla paliek gluda un vijīga. Svarīgi ievērot principu: katru nākamo olu pievienot tikai tad, kad iepriekšējā pilnībā sajaukusies ar mīklu!
  5. Mīklai pievieno labi kūstošu rīvētu sieru un timiānu, masu samaisa ar karoti vai sakuļ ar nelielu ātrumu mikserī.
  6. Ar divu tējkarošu palīdzību uz cepamā papīra liek nelielas (apmēram 2 cm diametrā) mīklas piciņas - tās kārto ar zināmu atstarpi, jo cepoties tās pūtīsies lielākas.
  7. Sakuļ piekto olu un ar kulinārijas otu apsmērē siera bumbiņas. Bumbiņas apkaisa ar rīvēta Parmezāna skaidiņām, virsū uzmaļ nedaudz svaigus melnos piparus, apkaisa ar dažiem jūras sāls graudiem.
  8. Pannu liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 220 grādu temperatūrā cep 10 minūtes, tad temperatūru samazina līdz 180 grādiem un cep vēl 15 - 25 minūtes, līdz bumbiņas ir uzpūtušās, zeltainas, ar sausām, kraukšķīgām maliņām. Pasniedz siltas.

Dzīvesstils

Kartupeļu vārīšanā nav nekā aizraujoša. Taču tā ir būtiska gatavošanas tehnika, kas ir pirmais solis, lai pagatavotu daudzus ēdienus, piemēram, kartupeļu biezeni, kartupeļu salātus un vienkārši vārītus kartupeļus.

Svarīgākais