Matcha – tējas zaļā maģija

© Foto: Pexels.com

Lielisks, enerģisks dzēriens tiem, kas mīl zaļo tēju un vienmēr meklē jaunas garšas.

Matcha tēja kļūst arvien populāra Rietumu pasaulē - gan tāpēc, ka cilvēkiem gribas nogaršot kaut ko jaunu, gan tāpēc, ka tapis zināms par šā dzēriena labvēlīgo ietekmi uz veselību un tas, ko Austrumu tautas jau gadsimtiem ilgi zina no savas pieredzes, tagad apstiprinās arī zinātniskos pētījumos.

Piemēram, konstatēts, ka matcha tējā ir simtreiz vairāk antioksidantu nekā parastā zaļajā tējā. Arī matcha ir zaļā tēja, tikai audzēta un gatavota īpašos apstākļos, ar īpašām metodēm.

Tiek uzskatīts, ka matcha radusies Japānā, kur jau kopš seniem laikiem tiek izmantota tējas ceremonijās, bet, iespējams, pirmsākumi meklējami vēl senākos laikos arī citās Āzijas valstīs. Daudzi eiropieši joprojām ir pārsteigti, uzzinot, ka matcha tēju iegūst no tā paša auga - tējas krūma Camellia sinensis, no kura top arī zaļā, melnā vai baltā tēja, atšķiras tikai izmantotā audzēšanas metode un ražošanas tehnoloģija.

Audzēšana un sagatavošana

Foto: pixabay.com

Laikā, kad sāk augt jaunās lapiņas, tējas krūmi tiek speciāli noēnoti un tādi tie paliek vairākas nedēļas, līdz pat lapiņu novākšanai. Šāda tēja salīdzinot ar parastā veidā audzēto ir daudz bagātāka ar hlorofilu, aminoskābi L - teanīnu un citām vērtīgām uzturvielām. Lapas veidojas tumšāk zaļas, maigākas, ar saldāku garšu. Par īpaši vērtīgu tiek uzskatīta matcha tēja, kas iegūta no bioloģiskajā lauksaimniecībā audzētiem tējas krūmiem, kas nav apstrādāti ar herbicīdiem, pesticīdiem un citām nevēlamām lauksaimniecības ķimikālijām, raksta žurnāls Māja.

Nozīme ir arī videi, klimatam, piemēram, vērtīga tēja ar bagātīgu garšu tiek izaudzēta vulkāniskas izcelsmes salās Dienvidkorejas piekrastē, kur apstākļus ietekmē kalni un ūdeņi un ir īpaša augsne.

Lapas tiek novāktas ar speciālas tehnikas palīdzību, apstrādātas ar tvaiku, lai novērstu oksidēšanos. Pēc tam tās izžāvē dabiskā ceļā un sadala noteikta lieluma gabalos. Mūsdienās šo masu apstrādā modernas lāzeru iekārtas, kas šķiro lapas pēc krāsas, līdz ar to to tējā nokļūst tikai tās daļas, kas ir matcha tējai raksturīgajā zaigojoši zaļajā krāsā.

Tālāk šī izejviela tiek sasmalcināta pulverī, atdalot nost šķiedras. Senāk tēju ar mala ar rokām, akmens dzirnavās, šodien tas notiek mehanizēti un rezultātā iznāk perfekti smalks tējas pulveris.

Draudzīga tievētājiem

Foto: Pexels.com

Tiem, kuri cīnās ar lieko svaru - ievēro pareiza uztura nosacījumus un vingro, zaļā tēja ir labi pazīstama sabiedrotā. Tas attiecas arī uz matcha tēju. Pamatojumam tiek minēts fakts, ka šī tēja veicina termoģenēzi - kaloriju sadedzināšanu, turklāt stimulē tieši tauku izmantošanu šajā procesā, nedaudz kavē tauku uzsūkšanos un pat zināmā mērā spēj mazināt ēstgribu.

Stresa mocītajiem

Izvairīties no spriedzes ikdienā ir gandrīz neiespējami, stress ir nogurdinošs, liek justies cilvēkam izsmeltam, tāpēc viņš meklē iespēju atjaunot enerģijas resursus. Daudzi šādā situācijā sniedzas pēc kārtējās kafijas tases, pat lieto enerģijas dzērienus un dažādus stimulējošus produktus.

Arī zaļajā tējā, tāpat kā kafijā, ir zināms daudzums kofeīna, kaut arī mazāks. Taču līdztekus šīs tējas sastāvā ir arī aminoskābe L - teanīns, kas raksturīgs tieši tējai un, darbojoties kopā ar kofeīnu, rada vēl labāku efektu. Matcha tēja ir īpaši bagāta ar L - teanīnu - tajā ir piecreiz vairāk šīs aminoskābes nekā parastā zaļajā tējā.

Mutes veselībai

Zaļajai tējai un tās paveidam matcha tējai konstatēta arī iedarbība pret atsevišķiem baktēriju veidiem, kas var izraisīt smaganu problēmas un zobu kariesu. Izrādās - skalojot muti ar zaļo tēju, var mazināt aplikuma veidošanos, kā arī atsvaidzināt elpu.

Matcha Latte

Foto: pixabay.com

1 tējk. Matcha zaļās tējas pulvera

100 ml piena,

cukurs pēc garšas.

Sajauciet matcha pulveri (vēlams ar īpašu slotiņu Matcha tējas pagatavošanai) ar 70 ml karsta ūdens un pēc garšas saldiniet ar cukuru. Sildiet pienu nelielā katliņā uz vidējas uguns un saputojiet, līdz parādās putas. Lēnām ielejiet pienu matcha tējā. Var pievienot kanēli vai vaniļu. Garšīgi ar mandeļu pienu.

Foto: pixabay.com

Matchas cepumi no Našķoties

NEPIECIEŠAMS

230 g kviešu miltu

230 g brūnā cukura

170 g sviesta (istabas temperatūrā)

2 olas

15 g matchas pulvera (kādas 2 tējk.)

1 tējk. cepamais pulveris

vaniļas cukurs, vaniļas pupiņu pasta, vaniļas ekstrakts vai vaniļa jebkādā citā formā pēc garšas

šķipsniņa sāls

+ 150 g baltās šokolādes

PAGATAVOŠANA:

  1. Bļodā liek sviestu un puto apmēram minūti, tad pievieno cukuru, vaniļu un sāli un visu puto 4 - 5 minūtes, līdz maisījums kļuvis gaišs un gaisīgs, tad pa vienai ieputo olas.
  2. Sviesta maisījumā iesijā miltus ar matchas pulveri un cepamo pulveri, iemaisa ar karoti, tad pievieno sasmalcinātu balto šokolādi (kādu palielāku saujiņu atstāj nepievienotu, tā būs cepumu augšpusei).
  3. Bļodu liek ledusskapī un mīklu atdzesē apmēram stundu.
  4. No mīklas ar ēdamkaroti (vai saldējuma servējamo karoti) veido bumbiņas, tās izkārto cepampannā atstatus citu no citas, ar roku katru nedaudz saplacina un augšpusē iespiež dažus baltās šokolādes kriksīšus.
  5. Pannu liek līdz 170°C sakarsētā cepeškrāsnī un cepumus gatavo 12 - 13 minūtes. Cepumi liksies pavisam mīksti un jēli, bet tā tam patiešām jābūt. Pannu no krāsns izņem un cepumus uz tās atdzesē vēl 10 minūtes, tad uzmanīgi no pannas noņem, atstāj atdzist un sastingt pavisam (labi, tie nekad nesastings pavisam un tas arī svarīgi - cepumiem jāpaliek mīkstiem). Ja cepumus gribas pavisam apaļus, tiem pa vienam uzreiz pēc izņemšanas no krāsns uzliek virsū glāzi un, glāzi kustinot, pielīdzina karsto cepumu maliņas. Tā izcep visus cepumus. Tagad tos cepumu apēd, labu apetīti!

Dzīvesstils

Jau kopš mazotnes vecāki, vecvecāki, pēc tam arī bērnudārza audzinātājas un skolotājas sākumskolā uzstāj, ka ir jādzer ūdens. Tā ir mācība, kas apgūstama pietiekami agri, lai saprastu vēlāk, ka ikdiena bez ūdens nav iedomājama. Un tas viss - veselības labad.

Svarīgākais