Fermentēšana - vienkāršs, garšīgs veids, kā saglabāt pārtiku

© Foto: Pexels.com

Fermentācija ir process, kurā viela sadalās vienkāršā vielā. Mikroorganismi, piemēram, raugs un baktērijas, parasti spēlē lomu fermentācijas procesā, radot alu, vīnu, maizi, kimchi, jogurtu un citus pārtikas produktus.

Iespējams, ka visu laiku ēdam raudzētu pārtiku, varbūt pat to neapzinoties. Tik daudz ikdienā lietojamo produktu, piemēram, vīns, tēja, siers, maize un šokolāde, tiek ražotas, izmantojot dažādus fermentācijas procesus.

Foto: pixabay.com

Ja jums ir daudz augļu vai dārzeņu un vēlaties pagarināt to glabāšanas laiku, raudzēšana ir vislabākais process, lai iegūtu vislabāko. Fermentācija veicina labo baktēriju augšanu un augu dzīves ciklu, lai pārveidotu garšu un glabāšanas laiku.

Visi dārzeņi ir pārklāti ar labajām baktērijām lactobacillus, un, sagriežot, sarīvējot un saspiežot dārzeņus ar sāli, tie izdala savu sulu, kas sajaucas ar sāli, veidojot sālījumu. Nokļūstot šajā sāļajā vidē, lactobacillus vairojas un sāk sadalīt sastāvdaļu, sagremot dabiskos cukurus un pārvēršot tos pienskābē, kas rada pikantu garšu un skābu vidi, kas neļauj vairoties nepatīkamām baktērijām.

Lai gan tādi produkti kā kimči, kefīrs un kombuča ir kļuvuši moderni tikai pēdējā laikā, cilvēki tūkstošiem gadu ir izmantojuši dabisko fermentācijas procesu visā pasaulē.

Tā kā daudzi cilvēki domā par dabiski raudzētas pārtikas pievilcību un arvien vairāk vēlas to darīt mājās, nevis paļauties uz rūpnieciski ražotām versijām. Rūpnieciski ražota pārtika ir pasterizēta, un tāpēc vairs nav “dzīvi” vai nav tik veselīgi, ne aromātiski.

Kimči

Foto: pixabay.com

SASTĀVDAĻAS

  • 1 Ķīnas kāposts
  • 3 ķiploka daiviņas, sasmalcinātas
  • 2,5 cm gabals rīvēts ingvers
  • 2 ēdamkarotes zivju mērces (pēc izvēles)
  • 2 ēdamkarotes sriracha čili mērces vai čili pastas
  • 1 ēdamkarote pūdercukura
  • 3 ēdamkarotes rīsu etiķa
  • 8 rupji sarīvēti redīsi
  • 2 rupji sarīvēti burkāni
  • 2 saujas smalki sagriezti lociņu

GATAVOŠANA

Sagrieziet Ķīnas kāpostus 2,5 cm sloksnēs. Ielieciet bļodā un sajauciet ar 1 ēdamkaroti jūras sāls, pēc tam uz 1 stundu nolieciet malā. Tikmēr pagatavojiet kimči pastu - nelielā bļodā sablendējot ķiplokus, ingveru, zivju mērci (ja lieto), čilli mērci, cukuru un rīsu etiķi.

Foto: Pexels.com

Kāpostus noskalo zem auksta tekoša ūdens, nokāš un kārtīgi nosusina. Pārlieciet lielā bļodā un pielieciet sagatvotu pastu kopā ar redīsiem, burkāniem un lociņiem.

Pasniedziet uzreiz vai salieciet burkā, aizveriet un atstājiet rūgt istabas temperatūrā uz nakti, pēc tam atdzesējiet. Uzglabājiet ledusskapī līdz 2 nedēļām - garša uzlabosies, jo ilgāk kimči stāvēs.

Dzīvesstils

Jau kopš mazotnes vecāki, vecvecāki, pēc tam arī bērnudārza audzinātājas un skolotājas sākumskolā uzstāj, ka ir jādzer ūdens. Tā ir mācība, kas apgūstama pietiekami agri, lai saprastu vēlāk, ka ikdiena bez ūdens nav iedomājama. Un tas viss - veselības labad.

Svarīgākais