Aknas ir veselīgs produkts, kas satur lielu daudzumu olbaltumvielu un aminoskābju.
Un pats galvenais, tās ir bagātas ar dzelzi, tāpēc īpaši ieteicamas mazasinības gadījumā. Sautētas aknas lieliski sader ar pilnīgi jebkuru garnīru, vai tie būtu kartupeļi, griķi, makaroni vai sautēti dārzeņi, rīsi ir arī labs risinājums.
Daudzi subprodukti, arī aknas lieliski sader ar sviestu, burkāniem un krējuma vai tomātu mērcēm. Dažreiz aknām pievieno stipru alkoholu, piemēram, konjaku vai viskiju. To ielej gatavošanas beigās, tas ātri iztvaiko, piesūcinot trauku ar patīkamu aromātu.
No aknām gatavotām pastētēm ir dažādi nosaukumi, tostarp aknu pastēte, foie gras pastēte, sasmalcinātas aknas, aknu pastas, aknu pastas un Braunšveigers. Ir trīs lietas, kas izcels aknas pāri citiem ēdieniem: 1) mērcējiet pienā, 2) gatavošanas laikā aknas pēc iespējas mazāk apgrieziet un 3) nepārcepiet.
Vidējais vistas aknu cepšanas laiks pannā ir 8-10 minūtes. Salīdzinot ar citām vistas daļām, tas aizņem ļoti maz laika. Lai pagatavotu, ņem atdzesētas vistu aknas. Produktu nav nepieciešams iepriekš mērcēt, vienkārši rūpīgi jānoskalo zem tekoša ūdens.
Kādas garšvielas vislabāk sader ar aknām? Vistu aknām - ķiploki, baziliks, pētersīļi, timiāns, karijs. Cūkas aknām - melnie pipari, muskatrieksts, paprika, rozmarīns. Liellopu aknām - oregano, timiāns, majorāns, melnie pipari. Tītara aknām - baziliks, pētersīļi, timiāns.
Sastāvdaļas:
1 kg cūkgaļas aknu
3 olas
350 g kviešu miltu
500 ml piena
2 sīpoli
2 burkāni
sāls
majonēzes paciņa
melnie pipari
Pagatavošana:
aknas samaļ gaļas maļamā mašīnā. Pievieno olas, pienu, sāli, piparus un miltus. Pēc katras sastāvdaļas pievienošanas rūpīgi samaisa. Konsistencei jābūt tādai pašai kā pankūkām. Uz sakarsētas un iesmērētas pannas uzlej iegūto masu. Cep tāpat kā pankūkas. Sīpolu smalki sagriež pusgredzenos, burkānu sarīvē. Uz atsevišķas pannas apcep sīpolus un burkānus. Veido torti. Uz šķīvja liek aknu pankūku, uzsmērē majonēzi, virsū plānā kārtā liek sīpolus un burkānus, nākamo pankūku un visu pēc kārtas. Ja aknu pankūku ir daudz, tad var veidot divas tortes, lai torte nav pārāk augsta un to ir viegli sagriezt.
Sastāvdaļas:
100 g ķirštomātu
400 g cūkgaļas aknu
100 g ciedru riekstu
sāls
20 ml balzamiko etiķa
60 g 25 procentīga krējuma
20 g rukolas
Pagatavošana:
aknas sagriež nelielos gabaliņos un apcep 5 minūtes uz sakarsētas pannas. Cepšanas noslēgumā pievieno krējumu, samaisa. Salātu traukā liek rukolu, uz pusītēm sagrieztus tomātus un aknas. Rotā ar riekstiem.
Sastāvdaļas:
200 g cūkgaļas aknu
selerijas sakne
burkāns
2 sīpoli
6 ēdamkarotes kviešu miltu
80 g eļļas
1,5 glāzes piena
ola
1,5 l dārzeņu buljona
Pagatavošana:
aknas, sagrieztas gabaliņos, viegli apcep kopā ar burkānu un sīpoliem. Sautē, kamēr gatavi, nelielā buljona daudzumā. Pēc tam izkāš un savieno ar balto mērci, pievieno sāli, pārējo buljonu vai ūdeni un uzvāra. Gatavai zupai pievieno sakultu olu.
Sastāvdaļas:
500 g cūkgaļas aknu
2 āboli
sīpols
tējkarote saldās paprikas pulvera
pustējkarote karija
sāls
kviešu milti
eļļa
Pagatavošana:
aknas sagriež gabaliņos, apviļā miltos un cep eļļā. Kad viena puse kļūst brūna, uzkaisa sāli un piparus, apgriež otru pusi. Noņem un uzliek uz papīra dvieļa, lai atbrīvotos no liekās eļļas. Ābolus sagriež šķēlītēs, mizu nomizo. Eļļu, kurā tika ceptas aknas, apcep ābolus. Tos cep uz vidējas uguns, kamēr kļūst mīksti.
Sīpolu sagriež gredzenos, pievieno sāli, paprikas pulveri un kariju, un, nepārtraukti maisot, cep eļļā, kur ceptas aknas un āboli, kamēr kļūst mīksts. Liek traukā ābolus, aknas, sīpolu un liek cepeškrāsnī cepties 5 līdz 7 minūtes 175 grādu Celsija temperatūrā.