Ēdienu receptes piedāvā māksliniece Gundega Rancāne

© Foto: Gundega Rancāne

Māksliniece Gundega Rancāne ir arī Lūcijas Rancānes Makašānu Amatu vidusskolas direktore. Savā Facebook kontā viņa itin bieži publicē neordināru ēdienu receptes.

Gundega daudz glezno un tikpat daudz arī gatavo neparastus ēdienus. Šķiet, ka viņas ēdienu radīšana, fotografēšana un aprakstīšana arī ir kā gleznošana. Tātad glezniecībai un ēdienu gatavošanai ir saistība. Bet kur Makašānos var dabūt astoņkājus, spinātus, doradu un citus interesantus produktus?

"Ēdiena gatavošanas pamatus man ielika mamma. Tētis arī prot gatavot, dara to radoši un ar gaumi. Tāpat kā mākslu, mūziku, deju utt., arī ēdienu uzskatu par kultūras sastāvdaļu. Ceļojot, ciemojoties vienmēr interesē ēdiens, tā tradīcijas, īpatnības. Ļoti bieži Latvijas restorānos esmu vīlusies, tādēļ
gribas mēģināt un sagatavot ēdienu atbilstoši savai un manu abu vīriešu izpratnei par labu ēdienu.
Aizvien vairāk gribas nevis kaut ko sarežģītu, bet - kvalitāti. Ēdiens ir svarīga dzīves bauda.


Gatavošana mani relaksē. Bieži, gatavojot vakariņas, pārslēdzos no darba skolā uz vakara cēlienu, piemēram, gleznošanu.


Labs ēdiens, tā izskats, smrža, baudīšana harmonizē dzīvi. Patīk palutināt arī ciemiņus - draugus.
Taisnība, ēdiens arī saistīts ar glezniecību. Esmu gleznojusi neskaitāmas klusās dabas ae zivīm, austerēm, augļiem, dārzeņiem vīnu, riekstiem, sieru. Biežu ēdiens vispirms tiek gleznots, tad - gatavots. Garšīgais no skaistā nav nodalāms.

Foto: Gundega Rancāne

Piemēram, astoņkājus bieži var nopirkt Rēzeknes Maksimā un Lidlā, visu pārējo arī. Tā ka Rīgā man ir otras mājas, jo vīram te ir darbs, tad esmu lietas kursā arī par to, ko var dabūt galvaspilsētā.
Rīgā pērku austeres un steiku. Viss pārējais pieejams arī Rēzeknē," Dzīvesstilam stāsta māksliniece.

Foto no personiskā albuma

Ar laipnu Gundegas atļauju piedāvājam Dzīvesstila lasītājiem Gundegas ēdienu fotogrāfijas un viņas mazos pierakstus, ko izlasot var arī mēģināt pagatavot ēdienus.

Astoņkājis pusdienās

Foto: Gundega Rancāne

Foto: Gundega Rancāne

Astoņkāji trīs reizes iemērcu verdošā ūdeni un izvelku. Tāda šoka terapija. Tad vāru 1,5 stundas. Izvārītu man vislabāk patīk sagriezt gabaliņos un apcept sviestā ar ķiplokiem. Tā var ēst pie dāzeņiem, pievienot rīsiem vai arī aukstus pievienot salātiem.

Kolagēns un krustzieži

Foto: Gundega Rancāne

Vērtīgi un ļoti gardi. Cūku kājiņas izvārīju, apziedu ar ķiploku sviestu, uzberzu piparus un apcepu cepeškrāsnī. Briseles kāpostus tāpat.

Tādas veģetārās brokastis sanāca

Foto: Gundega Rancāne

Purava un spinātu žuljēns. Iepriekš minētie apcepti sviestā, klāt saldais krējums, ķiploks, pipari. Tad siera cepurīte un 5 minūtes cepeškrāsnī un ir ļoti labi.

Kā es pagatavoju ļoti garšīgus marinētus šampinjonus?

Foto: Gundega Rancāne

Pamanīju veikalā mazus glītus šampinjoniņus, nopirku veselu maisiņu. Izvārīju sālsūdenī. Tad pagatavoju marinādi: puslitrā ūdens iebēru sāli, mazliet cukuru, lauru lapas un piparus. Uzvārīju. Pielēju nedaudz ābolu etiķi. Marinādi pārlēju sēnēm. Vēl pieliku 3 ķiploka daiviņas. Ir labi jau pēc dažām stundām, bet no rīta būs izcili.

Gardā laime

Foto: Gundega Rancāne

Kā man iznāca fantastiski garda biezzupa, izlietojot dažādu dārzeņu pārpalikumus? Pēdējais ķirbja gabals, pāris seleriju kāti, pēdējie 4 savi tomāti, purava lapu daļa. Protams, ķiploks, pētersīļu kāti, garšvielas. Viss sasautēts, nedaudz rīvēta siera, olīveļļas un sablendēts. Atsevišķi sviestā sacepu purava baltāko daļu, spinātus, pētersīļu lapas un drusku timiāna. Tad no 2 olām izcepu plāno omleti, ko sagriezu strēmelēs. Gardā laime.

Atklājums

Foto: Gundega Rancāne

Dorada ir izcili garda zivs, bet šovakar pirmo reizi dzīvē cepeškrāsnī cepu fenheli un saliku tos kopā. (Iepriekš to izmantoju bujabēzē). Apliets ar olīveļļu, apkaisīts ar sāli un Provansas garšvielām, fenhelis izrādījās pārsteidzoši garšīgs. Pārspēj sperģeļus.

Turpmāk - vēl!

Dzīvesstils

Kas tu biji iepriekšējā dzīvē? Kleopatra, princis vai viņa zirgs? Vai vispār ir kāda veida “iepriekšējā dzīve”, vai arī tā ir ilūzija? Kas ir regresijas terapija un kad to lieto? Regresijas terapija ir tikai viens no instrumentiem ārsta hipnologa rokās.

Svarīgākais