Veselības dzēriens – bērzu sulas

© Foto: Depositphotos

Bērzu sulas kā tradicionāls dzēriens tiek lietots daudzās valstīs, tostarp Amerikā, Kanādā, Krievijā, Ukrainā, Somijā un Ķīnā. Sulu var dzert neapstrādātu no koka vai dabiski raudzēt bērza alū (parasti bezalkoholiskais dzēriens, lai gan pastāv arī alkohola versijas).

Bērzu sulu Ziemeļeiropā un Ķīnā patērē jau gadsimtiem ilgi, pateicoties tās pozitīvajiem ieguvumiem veselībai. To izmanto arī kosmētikā un ādas kopšanas līdzekļos.

Kas ir bērza sula? Bērzu ūdens ir bērzu sulas, kas tiek novāktas agrā pavasarī. Ziemā bērzi uzglabā barības vielas, kas vēlāk izdalās to sulā. Bērza sula ir dzidrs, bezkrāsains šķidrums ar viegli saldenu garšu. Pēc 2-3 dienām tās sāk rūgt, iegūstot skābāku garšu.

Foto: pixabay.com

To lieto galvenokārt kā veselības dzērienu, lai detoksicētu ķermeni, uzlabotu veselību, notīrītu ādu un stiprinātu matus. Ēdienu gatavošanai izmanto svaigas bērza sulas. Bērzu sulas sāk rūgt pēc dienas vai divām, tāpēc no tās tiek gatavoti dzirkstošie bezalkoholiskie dzērieni vai pat bērza vīns.

Bērzu sulu patērē atsevišķi vai no tās iegūst dažādus citus produktus, piemēram, sīrupu, alu, vīnu un medalu. Mūsdienās veikalos ir pieejamas bērza sulas arī pudelēs. Tomēr komerciālajos bērza sulas izstrādājumos bieži var būt pievienoti cukuri un dažādas garšas.

Lai gan pētījumi ir ierobežoti, tomēr ir pierādīts, ka bērza sulas var uzlabot veselību. Bērzu sulas satur daudzas uzturvielas, īpaši vitamīnus un minerālvielas. Sulas barības vielu sastāvu ietekmē daudzi faktori, arī ģeogrāfija, augsnes tips un pat konkrētā koka suga un vecums. Tomēr parasti sulā ir maz kaloriju un cukura, bet tajā ir daudz barības vielu, piemēram, magnija un mangāna.

Der atcerēties, ka pēc tam, kad sulas beidz tecēt, kokā nav jāiedzen tapiņa vai kā citādi jāaiztaisa carums, kur sulas tecēja. Koks pats diezgan ātri rētu aizdziedinās. Galvenais ir pateikties kokam par dabas dāvāto.

Foto: pixabay.com

Viena 300 ml pudele bērzu sulas satur

9 kalorijas,

3 grami ogļhidrātu,

3 grami cukura,

2% no dienas devas (DV) kalcija,

95% no DV magnija,

130% no DV mangāna,

3% no DV cinks.

Pētījumi atklāj arī dažādu fosfora, kālija, folijskābes, C vitamīna un vara daudzumu sulā. Turklāt bērza sulas nodrošina nelielu daudzumu aminoskābju un lielu daudzumu polifenolu antioksidantu, kas palīdz cīnīties ar oksidatīvo stresu jūsu organismā.

Bagātas ar mangānu

Bērzu sula satur milzīgus 130% no mangāna dienas devas tikai 300 ml. Šis būtiskais minerāls ir ļoti svarīgs kaulu attīstībai un to uzturēšanai. Turklāt šis minerāls palīdz sagremot olbaltumvielas, ogļhidrātus un holesterīnu un var palīdzēt pārvaldīt cukura līmeni asinīs un novērst epilepsijas lēkmes.

Var būt antioksidanta īpašības

Lai gan konkrētie daudzumi atšķiras, tomēr bērza sulā ir daudz polifenolu antioksidantu, kas aizsargā šūnas no bojājumiem, ko izraisa nestabilas molekulas, ko sauc par brīvajiem radikāļiem.

Pētījumi liecina, ka polifenoli var pasargāt no sirds slimībām, 2. tipa cukura diabēta, osteoporozes, Alcheimera slimības, Parkinsona slimības un pat noteiktiem vēža veidiem. Bērzu sula satur arī C vitamīnu, kas darbojas kā spēcīgs antioksidants.

Foto: Pexels.com

Cik daudz var dzert?

Bērzu sulas parasti tiek uzskatītas par nekaitīgām, ja tās patērē mēreni. Tas nozīmē, ka ierobežoto pētījumu dēļ tā iespējamās blakusparādības nav pilnībā izpētītas. Tāpēc ikvienam, kam ir alerģija pret bērza ziedputekšņiem, jābūt piesardzīgiem, mēģinot dzert bērza sulas.

Turklāt vislabāk ir ierobežot izdzertā daudzumu, jo bērza sulas var radīt mangāna toksicitātes risku. Tas var būt īpaši bīstami cilvēkiem ar traucētu aknu darbību.

Pašreizējā pieļaujamā mangāna augšējā robeža ir 9-11 mg dienā pieaugušajiem un 2-6 mg dienā bērniem, kas atšķiras atkarībā no vecuma. Jāņem vērā, ka viena 300 ml bērza sulas porcija satur 3 mg mangāna, tas nozīmē, ka daži bērni var pārsniegt robežu, izdzerot tikai vienu pudeli. Pieaugušajiem jāierobežo līdz 3 porcijām vai mazāk dienā.

Lai gan bērza sula parasti tiek uzskatīta par drošu, ir nepieciešams vairāk pētījumu par tā iespējamām blakusparādībām. Pārmērīga uzņemšana var radīt arī mangāna toksicitātes risku, īpaši cilvēkiem ar aknu slimībām.

Vislabāk, protams, bērzu sulas dzert svaigas, bet, ja nu gribas nobaudīt bērzu sulas arī ziemā, tad šeit būs vienkārša recepte raudzētas sulas saglabāšanai.

Foto: Depositphotos

Raudzētas bērzu sulas

SASTĀVDAĻAS

  • 25 l bērzu sulas
  • 300 g cukura
  • 1-2 citroni
  • 100 g rozīņu

PAGATAVOŠANA

  1. Tīrā pudelē salej izkāstas bērzu sulas, pieliek cukuru, nomazgātas rozīnes, šķēlēs sagrieztus citronus (bez sēklām), aiztaisa ar aizbāzni un novieto istabas temperatūrā (18 °C) 3-5 dienas, lai sula nedaudz ieskābst, tad novieto vēsā vietā 5-10 °C temperatūrā.
  2. Jo zemākā temperatūrā uzglabā, jo sula ir labāka un ieskābšana (rūgšana) turpinās lēnāk. 5 °C temperatūrā sula ieskābst apmēram pēc 14-20 dienām. Sulu lietojot, ja tā par skābu, var pievienot cukuru.

Dzīvesstils

Kas tu biji iepriekšējā dzīvē? Kleopatra, princis vai viņa zirgs? Vai vispār ir kāda veida “iepriekšējā dzīve”, vai arī tā ir ilūzija? Kas ir regresijas terapija un kad to lieto? Regresijas terapija ir tikai viens no instrumentiem ārsta hipnologa rokās.

Svarīgākais