Bujabēze – jūras velšu sautējums

© Foto: Depositphotos

Bujabēze (bouillabaisse) – jūras velšu sautējums, kas vairāk gan atgādina zupu. To īpaši gatavo Marseļā: zupā novārītās jūras veltes un zivis pasniedz atsevišķi, šķīvī lejot tikai zupas nokāsto šķidrumu.

Bujabēzes rašanās vēsture pavisam prozaiska - no sīkajām zivīm, kuras vietējiem zvejniekiem nav izdevies notirgot, taupības nolūkos vārīta zupa, katlā liekot visu, kas no lomiem palicis pāri. Tradicionāli bujabēzē vāra skorpionzivis, zušus, jūras gailīšus, pievienojot arī gliemenes, krabjus, garneles, mīdijas, astoņkājus, jūras ķemmītes un citas jūras veltes. Lai iegūtu izteiksmīgāku zivju buljona garšu, bujabēzei pievieno puravus, sīpolus, tomātus, selerijas un kartupeļus.

SASTĀVDAĻAS:

buljonam: 1 ēdamkarote olīveļļas

500 g dažādu zivju subproduktu (asakas, spuras, galvas, sīkās zivteles)

200 ml sausais baltvīns

2 sīpoli

½ fenfeļa

2 seleriju kāti

2 lauru lapas

4 - 5 smaržīgie pipari

1 ķiploka daiviņa

1,5 l ūdens

1 tējkarote rozmarīna

1 ēdamkarote koriandra sēklu

1 apelsīna sula un miziņas

5 tomāti

3 ēdamkarotes tomātu pastas

sāls

malti melnie pipari

zupai: 200 g laša fileja

150 g mencas fileja

150 g butes fileja

150 g jūras veltes pēc izvēles

150 g tīģergarneles

1 sīpols

1 ķiploka daiviņa

1 purava baltā daļa

sauja pētersīļu zaļumu

čili

sāls

PAGATAVOŠANA:

  1. Gatavo buljonu: dziļā pannā vai katlā lej olīveļļu, tajā apcep nomizotus, sasmalcinātus sīpolus, ķiplokus un fenheli.
  2. Kad dārzeņi kļuvuši caurspīdīgi, pannā liek zivju asakas, spuras un galvas.
  3. Kad zivis un dārzeņi viegli apcepušies, pievieno baltvīnu un 0,5 l auksta ūdens. Kad virums uzvārījies, uguns liesmu maksimāli samazina un vāra buljonu, līdz tas zaudē 1/3 daļu šķidruma.
  4. Pievieno gabalos sagrieztus tomātus, tomātu pastu, lauru lapas, korinadra sēklas, sāli, piparus, rozmarīnu, pierīvē ½ apelsīna mizas un piespiež apelsīna sulu no ½ augļa. Pielej litru auksta ūdens un visu vāra aptuveni stundu.
  5. Tad virumu izberž caur sietu, lai atdalītu to no biezumiem. Iegūto biezo buljonu atkal liek uz lēnas uguns, pievieno sīki sakapātas ķiploku daiviņas, pierīvē atlikušo ½ apelsīna mizas, piespiež pārējo apelsīna sulu.
  6. Pievieno zivis: sākumā zupā liek gabaliņos sagrieztu, laša fileju. Kad zupa atsāk vārīties, pievieno gabaliņos sagrieztu mencas fileju. Kad zupa atkal uzmet burbuli, pievieno gabaliņos sagrieztas butes filejas, atkausētu jūras velšu kokteili, garnleles un ripiņās sagrieztu purava balto daļu. Ja prasās, pievieno sāli, čili piparus.
  7. Pasniedz ar grauzdētu bageti. Pirms pasniegšanas bujabēzi pārkaisa ar sasmalcinātiem pētersīļiem.

Dzīvesstils

Kas tu biji iepriekšējā dzīvē? Kleopatra, princis vai viņa zirgs? Vai vispār ir kāda veida “iepriekšējā dzīve”, vai arī tā ir ilūzija? Kas ir regresijas terapija un kad to lieto? Regresijas terapija ir tikai viens no instrumentiem ārsta hipnologa rokās.

Svarīgākais