© Foto: Pexels.com

Kas ir garšvielu maisījums? Atšķirībā no smaržīgajiem pipariem, jauktās garšvielas ir vairāku garšvielu maisījums. Tajos ietilpst kanēlis, koriandrs, ķimenes, muskatrieksts, maltais ingvers, krustnagliņas un citas garšvielas.

Lielāko daļu maisījuma vajadzētu pagatavot no kanēļa un koriandra, bet atlikušie 10% varētu būt no pārējām garšvielām.

Lūk, daži maisījumi, ko viegli var pagatavot mājās.

Foto: Pexels.com

Karija maisījums

2 ēd.k. kumīns

2 ēd.k. malts koriandrs

2 ēd.k. kurkuma

½ tējk. malts karadamons

½ tējk. kanēlis

½ tējk. kajēnas pipari

Itāļu garšvielu maisījums

2 ēd.k. kaltēts baziliks

2 ēd.k. kaltēts oregano

1 ēd.k. kaltētas dilles

1 ēd.k. kaltēts rozmarīns

1 ēd.k. ķiploku pulveris

¼ tējk. sāls

¼ tējk. sīpolu pulveris

Kombinācijas garšas uzlabošanai

Foto: Pexels.com

Ir vairākas garšvielu kombinācijas, kas var palīdzēt uzlabot veģetāro vai vegānu ēdienu gaļīgo garšu, bet ne tikai, jo šīs kombinācijas daudzus ēdienus padarīs lieliskus.

Kūpināta paprika un ķimenes: šī kombinācija dārzeņu ēdieniem var piešķirt kūpinātu un piezemētu garšu. Mēģiniet pievienot tos grauzdētiem vai grilētiem dārzeņiem, zupām vai sautējumiem.

Sojas mērce un ķiploki: sojas mērcei ir umami bagāta garša, kas var ēdieniem pievienot dziļumu. Kombinācijā ar ķiplokiem tas var radīt pikantu un gaļīgu garšu. Šī kombinācija labi iederas cepešos, nūdeļu ēdienos un marinādēs.

Foto: Pexels.com

Sēņu pulveris un timiāns: sēņu pulveris ir lieliska sastāvdaļa, lai pievienotu ēdieniem gaļas garšu. Kombinācijā ar timiānu tas rada piezemētu un bagātīgu garšu, kas var uzlabot zupas, sautējumus un mērces.

Tomātu pasta un oregano: tomātu pasta ir lielisks veids, kā pievienot dziļumu. Kombinācijā ar oregano tas var radīt bagātīgu un pikantu garšu. Šī kombinācija labi pieder makaronu ēdienos un picās.

Šķidrie dūmi un kļavu sīrups: sķidrie dūmi ir dabisks aromatizētājs, kas var pievienot dūmu garšu veģetāriem un vegānu ēdieniem. Kombinācijā ar kļavu sīrupu tas rada saldu un pikantu garšu, ko var izmantot marinādēs, mērcēs vai kā glazūru grauzdētiem dārzeņiem.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv