Vēl arvien diezgan maz lietots skābenēm līdzīgais lapu dārzenis spināts patiesībā ir neaizstājams un unikāls: bagātīgs vitamīnu avots, satur fosforu, kalciju, magniju, varu, jodu.
Spināts labi attīra zarnu traktu (ne velti medicīnā to dēvē par vēdera slotu!), taču to lieto gan pret mazasinību, gan kā tonizējošu līdzekli.
Vērts zināt!
- Spinātiem parasti ir tumši zaļas lapas, kas dažādām šķirnēm atšķiras pēc formas: tās var būt gludas, skruļļainas, sakārtotas rozetēs.
- Ir vasaras un ziemas spināti (pēdējiem viegli rūgtena garša).
- Atšķirībā no skābenēm spināti gatavojot saglabā savu sulīgi zaļo krāsu.
- Spinātiem nav izteiktas garšas, tāpēc skābenes tiem var pievienot skābumam.
- Spināti labi sader ar tomātiem, sieriem, sēnēm, olām. Garšas daudzveidībai spinātiem var pievienot sīpolu, ķiploku, baziliku, sinepes, muskatriekstu.
- No spinātiem var pagatavot daudzveidīgus salātus, zupas, sacepumus, sautējumus. Spināti būs laba piedeva dažādiem gaļas un zivju ēdieniem, tos var izmantot, gatavojot pildījumus.
- Veikalos var nopirkt arī saldētus spinātus, kam blanšēšana vairs nav vajadzīga - tos var likt katlā un uz lēnas uguns atkausēt, tad nospiest sulu. Labākas, protams, ir svaigu spinātu lapas.
Padoms
Pirms gatavošanas spinātus rūpīgi jāmazgā - tie mēdz būt smilšaini.
Spinātu lapas, nogriežot cietos kātus, var blanšēt, var pasautēt savā sulā vai pavisam mazā ūdens daudzumā (dažas minūtes, līdz saplok). Lieko šķidrumu var noliet.
Ziemas spināti blanšējot savu rūgtumu zaudē: tos uz pāris minūtēm iegremdē verdošā ūdenī, pēc tam noskalo ar aukstu.
Jaunākās spinātu lapiņas lieto svaigos salātos.
Svaigas spinātu lapiņas var likt pannā sakarsētā sviestā un apmaisot dažās minūtēs apcep. Nedrīkst pārcept - lapas kļūst brūnas.
Lapas pannā var likt ar lielu kaudzi - cepot tās saplok un saraujas.
Pavisam vienkārša uzkoda - spinātus uz pannas sviestā vai olīveļļā uzkarsē, pievieno sāli, ķiplokus vai krējumu.
Spinātu tarte
SASTĀVDAĻAS:
70 g sviesta vai margarīna
140 g rupjo kviešu miltu
70 g biezpiena
šķipsniņa sāls’
pildījumam: 200 g biezpiena
500 g spinātu
100 g pikanta siera
3 - 4 ķirštomātiņi
muskatrieksts
sāls, pipari
PAGATAVOŠANA:
- No sviesta, miltiem un biezpiena, pievienojot sāli, samīca mīklu, uz pusstundu to noliek ledusskapī.
- Mīklu plānā kārtā ieklāj ietaukotā veidnē. Mīklas malas veidnei piespiež ar folijas strēmelēm, tās ap malām aplokot. Mīklu veidnes dibenā sadursta ar dakšiņu, veidni liek sakarsētā cepeškrāsnī un 200 grādu temperatūrā cep 10 minūtes.
- Tad veidnē uz pusceptās mīklas liek biezpienu, kam pievienots nedaudz sāls. Virsū klāj iepriekš savā sulā pāris minūtes pasautētas spinātu lapas (lieko šķidrumu nolej, pievieno sāli, piparus, rīvētu muskatriekstu). Spinātos iespiež ķirštomātiņu pusītes, pārber ar skaidiņās sarīvētu sieru.
- Veidni liek atpakaļ cepeškrāsnī, 200 grādu temperatūrā cep vēl aptuveni 20 minūtes (vai nedaudz ilgāk).
Spinātu salāti ar jogurta mērci
SASTĀVDAĻAS:
2 saujas spinātu
1 apelsīns
50 g pekanriekstu
½ sarkanā sīpola
2 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta
1 tējkarote citrona sulas
½ tējkarotes medus
sāls
PAGATAVOŠANA:
- Spinātus noskalo un nosusina, apelsīnu nomizo, no daiviņām izņem augļa mīkstumu.
- Pagatavo mērci: kopā sajauc bezpiedevu jogurtu, citrona sulu un medu, ja nepieciešams, pievieno sāli.
- Uz šķīvja liek spinātus, apelsīna gabaliņus, sīpola pusgredzenus, pekanriekstus. Visu pārlej ar jogurta mērci.