Ratatujs – dārzeņu sautējums franču gaumē

© Foto: pexels.com

Ratatujs (ratatouille) ir viens no pēdējos gados pazīstamākajiem franču virtuves ēdieniem, kaut gan sākumā šķiet: šis no Provansas nākušais dārzeņu sautējums nav nekas īpašs. Taču nē – neskatoties uz vienkāršajām sastāvdaļām, rezultāts ir izcili gards.

Ratatuju gatavo no tomātiem, sīpoliem, cukīni, baklažāna un paprikas. Garšai pievieno olīveļļu, baziliku, ķiploku un majorānu. Tradicionāli to pasniedz kā piedevu pie gaļas, taču ratatujs ar veidnē rūpīgi izkārtotajām dārzeņu šķēlītēm var būt arī skaists pamatēdiens. Ratatouille ir franču provansiešu ēdiens no sautētiem dārzeņiem, kura izcelsme ir Nicā un dažreiz tiek saukta par ratatouille niçoise. Receptes un gatavošanas laiki ir ļoti atšķirīgi, taču izplatītākās sastāvdaļas ir tomāti, ķiploki, sīpoli, kabači, baklažāni, paprika un daži reģionā izplatīti lapu zaļumi.

SASTĀVDAĻAS:

2 baklažāni

1 cukini

1 liels sīpols

2 zaļās paprikas

3 lieli tomāti

4 - 5 daiviņas ķiploka

1 timiāna zariņš

2 bazilika zariņi

buntīte svaigu diļļu

sāls pēc garšas

2 ēdamkarotes sviesta vai labas eļļas

Foto: Pexels.com

PAGATAVOŠANA:

1.Visus dārzeņus sagriež plānās, šaurās ripiņās, papriku sagriež šaurās strēmelēs.

2.Viegli ietaukotā cepamajā traukā cieši vienu pie otras kārto sagriezto dārzeņu ripiņas, pa virsu liek papriku.

3.Visu apslaka ar olīveļļu, bagātīgi pārkaisa ar sīki sasmalcinātiem ķiplokiem.

4.Trauku pārklāj ar foliju, liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 150 grādu temperatūrā cep aptuveni 60 - 75 minūtes. Izņem no cepeškrāsns, ratatuju pārkaisa ar sasmalcinātām dillēm, baziliku un timiānu un vēl uz dažām minūtēm iešauj cepeškrāsnī.

5.Pasniedz kā atsevišķu ēdienu, bet var pasniegt arī kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem.

Dzīvesstils

Kartupeļu vārīšanā nav nekā aizraujoša. Taču tā ir būtiska gatavošanas tehnika, kas ir pirmais solis, lai pagatavotu daudzus ēdienus, piemēram, kartupeļu biezeni, kartupeļu salātus un vienkārši vārītus kartupeļus.

Svarīgākais