Ramen sastāvā ir ķīniešu stikla kviešu nūdeles, kas pasniegtas buljonā. Izplatītākās garšas ir sojas mērce un miso ar tipiskām piedevām - sagrieztu cūkgaļu, nori (kaltētas jūraszāles), menma (bambusa dzinumi) un lociņiem. Ramen saknes meklējamas ķīniešu nūdeļu ēdienos, un tās daļa nāk no japāņu ķīniešu virtuves.
Ramen katram var būt savs, parasti eiropieši nepretendē uz īsta ramen pagatavošanu. Bet pavari atzīst, ka populārās japāņu rāmen zupas pamatā ir viens no četru veidu buljoniem, kura pagatavošana ierasti ir ļoti garš un visai sarežģīts process, taču, nepretendējot uz autentisku garšu, bet vienkārši labu apņemšanos, arī ir iespējams pagatavot ramen zupu, turklāt tas neaizņems daudz laika.
Pamatu pamats ramen zupā ir tieši buljons, no kura var pagatavot četrus ramen veidus. Vispopulārākais esot “shoyu ramen”, kas ir spēcīgs vistas buljons ar sojas mērci. Tad - “shio ramen”, kas ir maigs vistas buljons ar dārzeņiem, jūras zālēm un jūras veltēm. “Miso ramen” - vistas buljons ar cūkas malto gaļu, tas, savukārt jau ir tumīgs un ar miso pastu. Vissātīgākais esot ar cūkas kauliem - biezākais un taukainākais ir “tonkotsu ramen”.
Svarīga sastāvdaļa esot sojas mērce ar umami jeb piekto garšu, kas ļauj pagatavot gardu ramen zupu vien dažās minūtēs. Veikalos esot nopērkama Kikkoman ramen zupas bāze,raksta cesars.lv.
SASTĀVDAĻAS:
700 ml vistas buljona
3 ķiploka daiviņas, pārgrieztas uz pusēm
4 ēdamkarotes sojas mērces, kā arī papildu garšvielas
1 tējkarote Vusteršīras mērces
īkšķa lieluma ingvera gabaliņš, sagriezts
½ tējkarotes ķīniešu garšvielu
šķipsniņa čili pulvera
1 tējkarote baltā cukura (pēc izvēles)
375 g ramen nūdeles
400 g sagrieztas vārītas cūkgaļas vai vistas krūtiņas
2 tējk sezama eļļa
GARNĒJUMAM:
100 g jauno spinātu
4 ēdamkarotes saldās kukurūzas
4 vārītas olas, nomizotas un pārgrieztas uz pusēm
1 kaltēta nori lapa, smalki sagriezta
sagriezti zaļie pavasara sīpoli vai šalotes
sezama sēklas
PAGATAVOŠANA
Katliņā sajauc 700 ml vistas buljona, 3 uz pusēm pārgrieztas ķiploka daiviņas, 4 ēdamkarotes sojas mērces, 1 tējkaroti Vusteršīras mērces, sagrieztu īkšķa lieluma ingvera gabaliņu, pustējkarotes ķīniešu garšvielas, šķipsniņu čili pulvera un 300 ml ūdens. Vāra līdz vārīšanās temperatūrai, pēc tam samazina siltumu un vāra uz lēnas uguns vēl 5 minūtes.
Nogaršojiet buljonu - pievienojiet 1 tējkaroti baltā cukura vai nedaudz vairāk sojas mērces, lai padarītu to saldāku vai sāļāku pēc savas patikas.
Pagatavojiet 375 g ramen nūdeles, ievērojot iepakojuma norādījumus, pēc tam noteciniet un novietojiet malā.
Sagrieziet šķēlēs 400 g vārītas cūkgaļas vai vistas, apcepiet 2 tējkarotēs sezama eļļas, līdz sāk brūnēt, pēc tam novietojiet malā.
Sadaliet nūdeles četrās bļodās. Katrai virsū uzber ceturtdaļu gaļas, 25 g spinātu, 1 ēdamkaroti saldās kukurūzas un divas vārītu olu pusītes.
Izkāš buljonu tīrā katlā, pēc tam vēlreiz uzvāra.
Sadaliet buljonu starp bļodiņām, pēc tam apkaisa ar 1 sasmalcinātu nori lapu, sagrieztu sīpolu vai šalotes sīpolu un apkaisa ar sezama sēklām. Pirms pasniegšanas ļaujiet spinātiem nedaudz nožūt.
Katliņā izvāra buljonu (pēc izvēles), pievieno nūdeles. Nosedz un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai; samaisa, lai nūdeles sadalītos. Samazina siltumu līdz vidējai temperatūrai un pievieno sojas mērci, čili eļļu un ingveru. Vāra uz lēnas uguns, bez vāka, apmēram 10 minūtes. Var pievienot vārītu gaļu un dārzeņus pēc izvēles.
Labu apetīti!