Kā pareizi tīrīt mobilo tālruni?

© Foto: Depositphotos

Uz tālruņa virsmas un pogām var būt daudz kaitīgu vīrusu un baktēriju. Tāpēc iesaka tīrīt tālruni vismaz divas reizes nedēļā, lai uzturētu sevi un elektroniku labā formā. Kā tīrīt jebkuru mobilo tālruni, nesabojājot to vai tā korpusu?

Lifta pogas, margas, gāzes sūkņi, durvju rokturi: mūsu ikdienas dzīvē ir gandrīz neiespējami izvairīties no mikrobu inficētām virsmām, tāpēc ir svarīgi rūpīgi un regulāri mazgāt rokas. Lai gan nav iespējams garantēt, ka publiskās virsmas tiek regulāri tīrītas, ir kaut kas, kam katru dienu pieskaraties, un ko var kontrolēt — mobilais tālrunis, raksta GoodHousekeeping.com.

Foto: pixabay.com

Uz ekrāna līdz ar citām infekciozām baktērijām, ir vīrusi un baktērijas, tostarp E. coli, Staphylococcus aureus un Streptococcus. Tālruņi, protams, netiek uzskatīti par vaininiekiem, kad runa ir par slimību izplatīšanos, taču vīrusi var pastāvēt ilgi.

Čārlzs Gerba, Ph.D., epidemioloģijas un biostatistikas profesors Arizonas Universitātes Vides zinātnes katedrā, Good Housekeeping stāsta, ka vīrusi uz cietām virsmām var atrasties no dažām stundām līdz pāris nedēļām. "Lielākā daļa saaukstēšanās un gripas vīrusu var izdzīvot no dažām stundām līdz pat 9 dienām atkarībā no temperatūras un relatīvā mitruma," saka Dr. Gerba. "Bet norovīruss var izdzīvot uz virsmām līdz četrām nedēļām."

Tālruņa tīrīšanai, protams, nevajadzētu būt tādai lietai, kā dēļ vajag zaudēt miegu, taču regulāra dezinfekcija var samazināt risku saskarties ar baktērijām, īpaši gripas sezonas laikā.

Nekad neko nesmidziniet tieši uz tālruņa un izvairieties no pārmērīgas slapināšanas, ja nevēlaties, lai tālrunis kļūtu slapjš. Tāpat izvairieties no tīrīšanas līdzekļiem, kas reklamē "mazgāšanas spēku" vai citus līdzīgus abrazīvus līdzekļus.

Apple savus klientus brīdina, ka komerciālie tīrīšanas līdzekļi var sabojāt pret pirkstu nospiedumiem izturīgos pārklājumus uz ekrāniem un, iespējams, saskrāpēt stikla priekšpusi, savukārt Samsung ir publicējis tādu pašu brīdinājumu par saviem populārajiem Galaxy modeļiem.

Kā droši tīrīt tālruni, nesabojājot to vai neietekmējot tā vērtību?

Kā tīrīt un dezinficēt tālruni:

Foto: pixabay.com

  • Droši dezinficējiet savu mobilo tālruni.
  • Noņemiet tālruņa vāciņu un izslēdziet ierīci.

Pulējiet ar mikrošķiedras lupatiņu. Viegli noslaukiet tālruņa ārpusi ar tīru mikrošķiedras drānu, lai atbrīvotos no traipiem un netīrumiem. Tas fiziski noņems baktērijas, pateicoties berzei starp audumu un stikla virsmu. Bet tas nenozīmē, ka lupatiņa iznīcinās baktērijas, bet noņems tos no virsmas — un mikrošķiedra to dara labāk nekā mazgāšanas lupatiņa vai papīra dvielis, jo šķiedrām ir lielāks virsmas laukums netīrumu uztveršanai, un tās labi uzsūc taukus.

Foto: pixabay.com

Pēc tam ar dezinfekcijas salveti neitralizējiet visus atlikušos mikrobus. Ja salvete ir pārāk mitra, vispirms to izspiediet. Pēc tam uzmanīgi noslaukiet visas tālruņa virsmas, vienlaikus izvairoties no pieslēgvietām.

Ļaujiet tālrunim nožūt vismaz 5 minūtes. Ar tīru papīra dvieli vai mikrošķiedras audumu noslaukiet visas puses, kur ir mitrums. Ideālā gadījumā jums nevajadzētu izmantot to pašu mikrošķiedras lupatiņu, ko sākumā, bet gan citu.

Visbeidzot notīriet tālruņa korpusu. Atkārtojiet to pašu darbību ar tālruņa maciņu, taču ņemiet vērā, ka varat izmantot tīrīšanas līdzekļus, jo lielākā daļa tālruņu maciņu ir izgatavoti no izturīgas cietas plastmasas. Apple apgalvo, ka nevajadzētu lietot balinātājus piederumiem, kas satur auduma vai ādas virsmas.

Foto: pixabay.com

Vai var izmēģināt maigu ziepju un ūdens maisījumu, kas uzklāts uz mikrošķiedras auduma. Ziepes un ūdens nebūs tik efektīvi kā salvete, taču tie var arī palīdzēt samazināt tālrunī mītošos mikrobus, ja ar ziepjūdeni tīra rūpīgi, tāpat kā salveti.

Var arī iegādāties ekrāna aizsargu. Šie vāciņi ne tikai var palīdzēt aizsargāt tālruņa ekrānu, ja tas nokrīt, bet tas var aizturēt mikrobus, lai tie nenokļūst uz ekrāna.

Cik bieži vajadzētu tīrīt tālruni?

Foto: Depositphotos

Nevar būt vienas atbildes, bet ātra mobilā tālruņa noslaucīšana ar mikrošķiedras lupatiņu ir visefektīvākā, ja to darāt katru dienu. Jums nav jāveic dziļā tīrīšana katru dienu, bet ar mikrošķiedras lupatiņu katru dienu var ātri noslaucīt netīrumus no mobilā ekrāna.

Kā uzturēt savu mobilo tālruni tīru?

Pat ja veltīsit laiku tālruņa regulārai tīrīšanai, tas var ātri atkal tikt pakļauts mikrobiem un citām kaitīgām baktērijām. Kādi ir labākie veidi, kā samazināt mikrobu daudzumu?

Izvairieties no ritināšanas sabiedriskajā transportā. Nelietojiet tālruni, braucot sabiedriskajā transportā, jo baktērijas, ar kas ir uz margām un rokturiem, var viegli nonākt uz tālruņa ekrānā. Vislabāk tālruni izmantot vilcienā, autobusā vai prāmī ir tad, kad sēžat un nesatverat rokturus.

Atstājiet tālruni ārpus vannas istabas. 2018. gada aptaujā atklājās, ka 3 no 4 amerikāņiem, atrodoties tualetē, raksta īsziņas, zvana vai ritina. Un, lai gan vajadzētu mazgāt rokas pirms un pēc tualetes lietošanas, ir daudz pētījumu, kas parāda, cik daudz kaitīgu mikrobu kopumā tiek atrasts vannas istabās un tualetē.

Foto: pixabay.com

Izdrukājiet savas ēdienu receptes. Ja tālrunī meklējat ēdienu gatavošanas receptes, tā ir laba alternatīva. Bet tālruņa un virtuves virsmu savstarpēja piesārņošana var būt pavisam vienkārša, ja gatavojat no jēlām sastāvdaļām: no mājputnu gaļas, liellopu gaļas, cūkgaļas un zivīm. Noteikti rūpīgi nomazgājiet rokas pirms un pēc jēlas gaļas apstrādes, kamēr gatavojat ēdienu, tā arī saglabāsiet tīru savu tālruņa ekrānu.

Sporta zālē ielieciet mobilo kabatā. Tālruņa ievietošana kabatā ir daudz labāka iespēja nekā ļaut tam atrasties uz treniņu vai sporta zāles aprīkojuma, kas, iespējams, nav rūpīgi dezinficēts starp lietošanas reizēm.

Svarīgākais