© Publicitātes foto

Pēdējos mēnešos ir pamanītas apmēram 1000 ar supervulkānu aktivitāti saistītas zemestrīces Itālijas dienvidos, zinātniekiem tas rada satraukumu.

Tik tikko vulkāns izvirda arī Islandē un tas sāk radīt bažas - kas vispār ir sagaidāms? Ja izvirdīs kaut viens supervulkāns, Zemes klimats būs neizglābjami izmainīts - lielo pelnu daudzuma dēļ dažās pasaules vietās var sākties pat jauns ledus laikmets.

Campi Flegrei

Publicitātes foto

Campi Flegrei jeb Flegrejas lauki ir supervulkāniskais apgabals, kas veidojies vairāku izvirdumu rezultātā. Pirms 40000 gadiem Campi Flegrei radīja vienu no visspēcīgākajiem vulkānu izvirdumiem pasaules vēsturē - magmas paliekas tika atrastas Grenlandē, kas ir 4500 km attālumā. Šis izvirdums arī, iespējams, ir atbildīgs par neadertāliešu izmiršanu, jo, lai gan tas ne tikai radīja plašu iznīcību, tas arī ietekmēja Zemes klimatu uz ļoti ilgu laiku.

Pēdējais smagais Campi Flegeri izvirdums ir bijis 1538. gadā. Ir bijušas līdzīgas krīzes situācijas arī 1983. - 1984. gadā, taču izvirdums nenotika. Šajā apgabalā atrodas Vezuvs - supervulkāns, kā dēļ bojā gāja Pompeja.

Kopš 2019.gada Itālijas dienvidos ir parādījušās daudz mazu zemestrīču. Šogad ir palielinājies gan to skaits, gan stiprums. Zinātnieki ir pārliecināti, ka to epicentrs ir kaut kur Campi Flegeri vidū. Nesenie pētījumi ir apliecinājuši, ka vulkāna iekšienē krājas gan magma, gan gāzes, kas situāciju padarītu vēl bīstamāku. Ir jau sākta apkārtējo iedzīvotāju apmācības trauksmes gadījumā, ja vulkāns patiešām izvirst tuvākajā laikā. Šā gada septembrī reģions piedzīvoja stiprāko zemestrīci pēdējo 40 gadu laikā - 4.2 magnitūdas.

Pēc pāris dienām tai sekoja vēl viena zemestrīce ar līdzīgu stiprumu. Pirms Itālijas Vides Kongresa INGV (Nacionālais Ģeofizikas un Vulkanoloģijas Institūts) vadītājs Karloss Doglioni teica: “Ir divi iespējamie scenāriji saistībā ar situācijas nopietnības pieaugšanu Campi Flegrei: labākajā gadījumā krīze beidzas mierīgi kā 1984. gadā; sliktākajā gadījumā izvirdums ir līdzvērtīgs 1538. gada izvirdumam.”

Nesenais vulkāna izvirdums Islandē

Publicitātes foto

Šogad 19. decembrī netālu no Islandes ostas pilsētas Grindavikas izvirda Þorbjörn - 243 m augsts vulkāns, kas atrodas arī netālu no populārā spa centra Blue Lagoon. Vairāk nekā 4000 cilvēku uzreiz tika evakuēti, jo šis jau bija ceturtais vulkānu izvirdums kopš 2021. gadam, taču pagaidām vislielākais. Islandes valdība ziņo, ka neviena dzīvība nav apdraudēta, taču visa apkārtne ir, protams, slēgta. Tas, ka šāda situācija notiks, zinātnieki pamanīja jau novembrī, kad zem Þorbjörn vulkāna sāka veidoties 80 m dziļš pazemes magmas tunelis, tad arī tika izstrādāts Grindavikas iedzīvotāju evakuācijas plāns.

Islandes Civilās Drošības Aģentūra teikusi, ka “šādu notikumu islandieši nav redzējuši kopš Vestmannaeyjar vulkāna izvirduma 1973. gadā, kad bez brīdinājuma traģiski tika iznīcinātas 400 mājvietas.

Islandē pašlaik ir 32 aktīvi vulkāni, valsts atrodas tieši uz tektoniskās plātnes robežas, kas joprojām dalās, lēnām attālinot Eirāziju un Ziemeļameriku. Lai gan izvirdumi notiek diezgan bieži (un pēdējā laikā - vēl biežāk), tie parasti atrodas tālu no jebkādas civilizācijas, neapdraudot nevienu cilvēku. Šoreiz Þorbjörn magma tek tieši uz mazo ostas pilsētu Grindaviku, apdraudot vismaz 3000 iedzīvotāju, plus Blue Lagoon spa apmeklētāju dzīvības.

Vai cilvēki ir gatavi globāli nozīmīgam vulkānu izvirdumam?

Publicitātes foto

Kopš izskanēja bažas par Campi Flegrei drīzu izvirdumu 2024. gadā, visi sazvērestību teoriju piekritēji un apokalipses meklētāji baidās par kārtējo postošo notikumu.

Kopš Covid 19 pandēmijas, katru gadu notiek kas negaidīts un biedējošs. Izskan daudzi apstākļi, piemēram, pārsteidzīgā globālā sasilšana, kas cilvēkos rada bezcerību.

Ja Campi Flegrei tiešām nākamgad izvirdīs, tad klimata pārmaiņas radīs jauno ledus laikmetu - vulkāna radītie pelni un dūmi aizsegs Sauli, kas atdzesēs planētu un mazinās skābekļa daudzumu Zemes atmosfērā. Cilvēkiem būtu jāpārvar visi konfliki un jāmobilizē visi spēki un līdzekļi tam, lai pēc iespējas mazāk augu un dzīvnieku sugas izmirtu, kā arī cilvēku dzīvības apdraudējuma mazināšanai.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv