No pasaules 7,8 miljardiem iedzīvotāju, sociālos tīklus aktīvi lieto 4,8 miljardi, kas ir gandrīz 60 procenti populācijas. Laiks, ko vidēji tur katrs pavada dienā, ir vismaz 2 stundas un 24 minūtes. Visilgāk cilvēki skatās TikTok, bet populārākas platformas ir Meta (ex Facebook), Youtube, Whatsapp un Instagram.

Būsim godīgi, daudz biežāk sarunājamies tīklos nekā reālajā pasaulē. Un tajā pašā laikā salīdzinoši maz zinām un pārsvarā neņemam vērā sociālo tīklu etiķeti. Ja kādam tas bija pārsteigums, tad jā, tāda lieta tiešām eksistē un ir 10 pamata noteikumi, ko ir kauns nezināt. Izlasi, iegaumē un, lūdzu, padalies tālāk!

Cau, plds, tiekas rit jeb pareizrakstība

Publicitātes foto

Viens no svarīgākajiem labā toņa noteikumiem ir rakstīt gramatiski pareizi. It sevišķi tas skar lietišķo darba komunikāciju, taču arī sarakstē ar draugiem vēlams tomēr lietot pilnus vārdus (izņēmums ir abreviatūras un akronīmi), pilnus paplašinātus teikumus un vēlams, nelietojot emoji smaidiņus. Svarīgi ir rakstīt tekstu maksimāli vienā rindkopā, nesadalot savu sakāmo 10 atsevišķās rindās. Bieži vien šķiet, ka esam kļuvuši tik steidzīgi, ka “paldies” vietā spējam izdvest vien četru taustiņu sauso “plds” vai angliskoto “tnx”.

Pārsvarā visās ierīcēs ir iespēja iestatīt palīgprogrammu, kas jūsu drukāto tekstu pārbauda un izlabo, līdz ar to rakstīt nepareizi nav pieļaujams aiz elementāras cieņas pret otru. Un, ja kādreiz rodas galējā nepieciešamība nolamāties (kas saprotams, nav norma), arī tas ir jāspēj gramatiski uzrakstīt bez kļūdām.

Emocijas

Kuram gan nav gadījies lasīt žultainos komentārus zem kādas publikācijas Meta ( ex Facebook) vai Instagram? Kopumā jebkādu saasinātu emociju izrādīšana rakstiskā veidā epastos, zem foto un publikācijām nav pieļaujama un tekstam vajadzētu būt pēc iespējas neitrālam. Sevišķi tas skar komunikāciju darba vidē, taču arī tuvāko cilvēku lokā ir labāk gluži vienkārši piezvanīt un izrunāties.

Nekādā veidā neizrādiet savu garastāvokli, lietojot LIELOS BURTUS jeb “caps lock” taustiņu. Tāpat visi vadošie etiķetes eksperti ir vienoti, ka pārlieku daudz izsaukuma vai jautājuma zīmju reti kad izskatīsies korekti.

Te gribētos mudināt drīzāk biežāk sazvanīties. Kādēļ? Sociālie tīkli, Whatsapp un Telegram zināmā mērā mums ir laupījuši iespēju uztvert otra cilvēka toni. Tā rodas pārpratumi un neskaitāmas reizes esmu to piedzīvojusi, īpaši darba vidē. Izlasot tekstu, kas varbūt ir steigā rakstīts kavējot darbu, bieži neuztveram rakstītāja intonāciju. Īsa telefonsaruna ātri šo problēmu atrisina - spējam uzreiz nekļūdīgi novērtēt, vai sarunbiedrs patiešām uzvedas rupji vai tomēr pie vainas ir sastrēgums.

Balss ziņa

Mazliet paturpinot tēmu par zvanīšanu, nedaudz labāks risinājums varētu šķist balss ziņas. Te gan vajadzētu paturēt prātā divus principus - noteikti ir vērts saskaņot, vai otram tas šķiet pieņemams saziņas veids un censties to tomēr izmantot tikai tuvu cilvēku starpā. Starp citu, vienmēr ir labi izvēlēties vienu saziņas platformu, visbiežāk to, kurā komunikāciju esiet ar kādu jau uzsākuši. Nosūtīt e-pastu, pēc tam zvanīt un vēl uzrakstīt Instagram būs noteikti “too much” (par daudz).

Saturs

Publicitātes foto

Ja plāno publicēt foto albumu no sava ceļojuma vai pasākuma (kas, starp citu ir strīdīgs jautājums), sākumā jānoskaidro, vai visi cilvēki, kas fotogrāfijā redzami, ir devuši savu piekrišanu. Tas var šķist sīkums un lielākoties pat neiedomājamies, kādas sekas varētu radīt viens nevainīgs “atzīmēt”. Par sliktu toni, starp citu uzskata arī saņemto dāvanu, savu brokastu un maltīšu foto.

Ir triks, kas palīdzēs izvērtēt, vai publikācija ir atbilstoša. Uzdodot sev trīs vienkāršus jautājumus: Vai plānotais saturs ir atbilstošs attiecīgajai sociālo tīklu platformai? Vai esiet izvēlējušies atbilstošu satura formātu? Un visbeidzot, vai satura publicēšanai ir piemērots brīdis? Nerakstam “X” (ex Twitter) apjoma cienīgus ierakstus Instagram un biznesa publikācijas vēlā sestdienas vakarā.

Pasta balodis

Viens no svarīgiem noteikumiem par pielikumiem un pārsūtītām saitēm sarakstē, e-pastos un dažādos čatos ir īss apraksts. Vismaz pāris vārdos norādi, kādu pielikumu sūti un kāda satura un galvenais, par kādu tematu ir tevis sūtītā saite. Tas attiecas arī uz draudzīgo saraksti un smieklīgajiem video, it īpaši, ja video ir garš. Ja grasies pārsūtīt kādu smagāku failu, ir labi par to iepriekš pabrīdināt un noskaidrot, vai saņēmējam tas būs ērti. Nekad nepārsūti kādam citam vien sev pieejamu sensitīvu saturu jebkādā formā!

Laika rāmji

Publicitātes foto

Etiķete nosaka, ka uz jebkuru e-pastu, ziņu vai komentāru būtu ieteicams atbildēt ilgākais 48h laikā, atkarībā no steidzamības pakāpes. Absolūta ignorēšana nav labs tonis, pat, ja saņemtā ziņa vai komentārs nav bijis diez ko jauks.

Ja atbildēt uz visām ienākošajām ziņām ir grūti, labāk iestatīt sociālo tīklu platformās, ka neesi redzams online. Te darbojas arī dzīvā saprāta likums - nedari otram to, ko negribētu, ka nodara tev. Reti kuram ir patīkami palikt bez atbildes ar dziedošiem sienāžiem fonā.

Cieni otra laiku un režīmu - ja vien tas nav dzīvības un nāves gadījums, labāk ar ziņu ir nogaidīt līdz rītam. Ja runa ir par darba vides komunikāciju, tad vēlamais saziņas laiks tomēr ir robežās no plkst.10:00 līdz plkst.18:00, ja vien darba laiks neiekļauj arī brīvdienas. Ārpus darba komunikācija pieļauj saziņu pēc plkst.18:00 līdz pat plkst. 21:00. Izņēmums ir tikai un vienīgi, ja abas puses iepriekš vienojas, ka tas ir pieņemami un te lomu spēlē arī nozares specifika.

Daudz laimes!

Publicitātes foto

Vai ir korekti publiski apsveikt dzimšanas dienā sociālajos tīklos, ja persona sava lietotāja profila sadaļā “par mani” šo info nav norādījusi? Viennozīmīgi nē! Šajā gadījumā nav korekti arī apsveikumā minēt, tieši cik gadu jubilāram paliek.

Ja tomēr šī informācija ir brīvi pieejama un pats esiet saņēmis apsveikumu rindu, izrādot cieņu, būtu labi uz katru apsveikumu atbildēt. Ja apsveikumu ir tiešām daudz, tad var izmantot arī vienu kopīgu, uz visiem attiecināmu pateicību.

Kas attiecas uz svētkiem, kas drīz būs aktuāli - tuvinieku, draugu, paziņu un kolēģu var būt paprāvs pulks, tomēr etiķetes normas tīklos rosina nepārcensties ar ziņu rakstīšanu visiem, vismaz tuviniekus ir vēlams apsveikt telefoniski.

Atceroties pašu pirmo etiķetes noteikumu, atceramies, ka pareizrakstība attiecas arī uz svešvalodām - “Merry X-mas” pareizāk noteikti ir aizstāt ar pilno “Merry Christmas”.

Jauns statuss

Publicitātes foto

Visu informāciju, kas skar dziļi privātas lietas, notikumus un attiecības, etiķete iesaka nepublicēt vispār vai iestatīt, lai tā būtu redzama un pieejama vien tuvākajiem draugiem, radiniekiem. Tas, starp citu, attiecas arī uz slavenajiem sociālo tīklu “detoksa” paziņojumiem. To gluži vienkārši nedara. Pasaudzējiet pārējos arī no pārlieku gariem tekstu “palagiem” par visām minētajām lietām. Savukārt šķirt attiecības ar sociālo mediju starpniecību vispār ir slikts tonis.

Smalkā robeža

Tāpat kā darba un privātais e-pasts, arī darba un privātais Instagram konts ir divas dažādas lietas. Ja reiz jums ir kāds bizness vai nodarbe ar atsevišķu kontu, labāk tajā privātās bildes, informāciju un citu saturu nepublicēt un otrādi.

Sākums un beigas

Vienmēr un visur sāciet ar uzrunu, it sevišķi, ja adresāta vārds jums jau ir zināms. Savukārt sava epasta nobeigumā izdzēsiet to rindiņu, kas nodevīgi paziņo, ka vēstule sūtīta no iPhone vai Samsung ierīces. To, ka epastu esiet nosūtījis no sava mobilā telefona kā arī to, kāda ražotāja ierīce tā bijusi, adresātam nav jāzina. Visi etiķetes speciālisti šajā jautājumā ir solidāri.

Interneta vidē tavs komentārs paliks ar tevi kopā uz mūžu, tāpēc apdomā visu, ko jebkad raksti, komentē un izrādi publiski. Sociālajiem tīkliem tomēr piemīt zināms spēks, pat darba devēji nereti saņemot tevis iesūtīto CV, sākumā apskatās tavu profilu Linkedin, Meta un Instagram.

Universāls etiķetes ieteikums ir būt pieklājīgam. Un, pārzinot vismaz pamata noteikumus, mazināsies risks nonākt neērtā situācijā, kā arī būs iespēja komunikāciju veidot patīkamāku un efektīvāku.

Lūk, daži etiķetes speciālisti, kuriem vērts piesekot Instagram

  • William Hanson @williamhansonetiquette
  • Myka Meier @mykameier
  • Tatyana Polyakova @tatyanapolyakova_etiquette
  • Grant Harrold @the_royal_butler

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv