© Publicitātes foto

Katru gadu septembra pēdējā piektdienā, šogad – 29. septembrī – visā Latvijā tiek rīkota Zinātnieku nakts. Tas ir Eiropas līmeņa pasākums, kurā popularizē un iepazīstina publiku ar jaunākajiem atklājumiem visās zinātnes jomās – ķīmijā, bioloģijā, medicīnā, astronomijā, humanitārās zinātnēs un citus mūsdienu atklājumus.

Cilvēkiem tiek atvērtas augstskolas, laboratorijas, observatorijas izziņai un izpētei, un visi interesenti un īpaši vidusskolēni var iepazīties vai izzināt savu nākotnes profesiju. Šī būtu izcila iespēja aiziet un paskatīties, ar ko nodarbojas zinātnieki, kā izskatās augstskolu telpas, kā arī uzdot jautājumus tiem, kas tur strādā vai studē. Pasākums ir bezmaksas, un to var apmeklēt jebkurš ieinteresētais vairākās Latvijas pilsētās. Pasākums ik gadu pulcē vairāk nekā 1,5 miljonus apmeklētāju visā Eiropā un norisināsies jau 18.reizi.

Kur un kad notiek?

Publicitātes foto

Šogad Zinātnieku nakti varēs piedzīvot vairākās Latvijas pilsētās. Rīgā plašu programmu piedāvās Latvijas Universitāte, kura biologi aicinās izpētīt pazemes sēņu internetu, noskaidrot, kāpēc nezāles neiznīkst, apskatīt pirmo Sarkano grāmatu, izveidot uzrakstu vai zīmējumu no baktērijām, kas dzīvo melnajā plūškokā un iepazīties ar purvu pētījumiem, savukārt optometristi aicinās iesaistīties atraktīvās un izzinošās spēlēs par redzi, būs iespēja izmēģināt roku veiklību, iejūtoties optometrista ādā, sacensties par labāko izpildījumu un uzzināt vairāk par redzi. Būs iespējams testēt dažādas ģeofizikālās metodes, iepazīties ar polārajiem pētījumiem, apskatīt un aptaustīt dažādas Latvijā atrodamās fosīlijas un izmēģināt dažādas metodes, kā meklēt derīgos izrakteņus.

Par parādībām un procesiem, kurus sastopam ikdienā un ķīmijas laboratorijā pastāstīs un parādīs ķīmiķi.

Pašam visu izmēģināt ļaus fizikas eksperti - varēs pārbaudīt, kā mīksti un magnētiski materiāli mums palīdzēs nākotnē, piedalīties magnētiskā lauka mērīšanas eksperimentālos demonstrējumos, būs izzinošs virtuāls ceļojums Rīgas līča okeanogrāfisko modeļaprēķinu rezultātos un varēs ieraudzīt siltumu.

Publicitātes foto

Dažādas valodas vienuviet varēs dzirdēt valodas stacijā: gūt pirmās iemaņas un izmēģināt mēles mežģus romāņu, čehu, poļu, slāvu, sengrieķu un Āzijas valodās..

Tehnoloģiju laboratorijā varēs iepazīties ar virtuālo realitāti, 3D druku, robotiku un droniem, bet Akadēmiskā centra pagrabstāvā noskaidrot, vai banāni ir radioaktīvi.

Pirmās palīdzības ABC pamatprincipus demonstrēs veselības aprūpes speciālisti.

Publicitātes foto

Vēl bez visa šā būs iespējams uzzināt, kā ergonomika var ietekmēt strādājošo labklājību un palīdzēt biznesa efektivitātei, uzzināt par Latvijas dabas bagātībām, spēlēt matemātiskās spēles, iepazīties ar apslēptās Pārdaugavas stāstiem, uzzināt, kas ir smaidīgie spektri, kā bibliotēkas darbinieki strādāja agrāk un kā notiek darbs šobrīd, iepazīties ar kvantu tehnoloģijām Latvijā. Savukārt Rīgas Tehniskā universitātē būs Iespēja aplūkot unikālu mācību laboratoriju, kurā RTU studenti apgūst rūpnieciskās automatizācijas principus. Kontrolieri, sensori, konveijeri un roboti, kas līdzīgi kā īstās rūpnīcās nodrošina noteiktu uzdevumu veikšanu.

Arī ar plašu programmu piedalās Rīgas Stradiņa universitāte, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija, Biznesa augstskola “Turība”, Transporta un sakaru institūts, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts, Agroresursu un ekonomikas institūts, Daugavpils Universitātes aģentūra “Latvijas Hidroekoloģijas institūts”, Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūts, Latvijas Organiskās sintēzes institūts, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs, Elektronikas un datorzinātņu institūts, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR”, bet Pierīgā - Latvijas Valsts mežzinātnes institūts “Silava” (Salaspils).

Publicitātes foto

Kurzemē daudzveidīgas aktivitātes nodrošinās Liepājas Universitāte, Zinātnes un izglītības inovāciju centrs (Liepāja), Ventspils Digitālais centrs (arī Zinātnes centrs VIZIUM), Ventspils Augstskola un Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs, kā arī būs iespējams viesoties Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta Ornitoloģijas laboratorijā Papē un Agroresursu un ekonomikas institūta Stendes pētniecības centrā. Zemgalē savas durvis vērs Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (Jelgava) un Dārzkopības institūts (Dobeles novads), Vidzemē - Kosmosa izziņas centrs (Cēsis), Vidzemes Augstskola (Valmiera), kā arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Zemkopības institūts (Skrīveri). Savukārt Latgali pārstāvēs Daugavpils Universitāte.

Kaut arī projekts saucas Zinātnieku nakts, lielākoties pasākumi notiek no 17.00 līdz 23.00. Ar visu programmu var iepazīties https://researchlatvia.gov.lv/lv/science-night

Publicitātes foto

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv