© Publicitātes foto

Vairākums, kas izdzird šo vārdu “Mākslīgais Intelekts” (MI) jeb angliski artificial intelligence (AI), iedomājas citu scenāriju: roboti, kas lēnām integrējas cilvēku sabiedrībā, milzīgs superdators vai pat cilvēces paverdzināšanas iesākumu.

Taču, mainoties un attīstoties gluži vai katru dienu, MI ir kļuvis par cilvēka domu biedru, draugu un pat radošo partneri. Ir vēl tik ļoti daudz virsotnes, ko sasniegt, tāpēc MI no sapņa jau daļēji ir kļuvis par realitāti un no bieda - par vērtīgu darba rīku.

View this post on Instagram

A post shared by @bihari_babu_2222

Kā tas radās?

Doma par mākslīgo intelektu dzima kopā ar pirmo datoru. Filozofiem un domātājiem radās ideja par datora un matemātisku vienādojumu radītu cilvēka prātu, kas spētu runāt, domāt, just - gluži kā dzīva radība. Sākumā tas šķita neiespējami, nepietika ne zināšanu, ne finansējuma. Bet zinātnieki drīz vien ķērās pie darba un tagad - pēc 50 gadus ilgiem centieniem, veiksmēm un neveiksmēm, kā arī ierobežojumiem gan no sabiedrības, gan valsts - MI ir kļuvis par ko gluži reālu un izmantojamu. Sākumā tas spēja pateikt vien pāris vārdus, tas bija kļuvis vairāk par skaitļošanas mašīnu nekā intelektuālu prātu, risinot algebriskus vienādojumus desmitiem reižu ātrāk par cilvēku. Tagad tas spēj darīt gandrīz visu, un ir kļuvis cilvēkam par palīgu un pat skolotāju zīmēšanā, rakstīšanā, mājas darbu pildīšanā, inženierijā un pat medicīnā un armijā.

Straujā popularitāte internetā

Bieži vien internetā var atrast, kā skolēni lielās savā ātrā mājasdarbu pildīšanā, izmantojot MI vietni ChatGPT. Tas ir gluži nesen radies rīks - tikai pērnā gada nogalē - tomēr ChatGPT jau ir kļuvis par ļoti populāru vietni, iepazīstinot pasauli ar pašu MI. Tas ir sarunu bots, kurš ir ieprogrammēts atbildēt visiem jautājumiem un uzdevumiem neticamā ātrumā. Lai gan sarunājoties tas šķiet biedējoši cilvēcīgs, atbild MI. Ar ChatGPT palīdzību ir iespējams rakstīt esejas, stāstus un pat veselas grāmatas, mācīties jaunas valodas (tas saprot un runā arī latviski), vai arī vienkārši sarunāties kā ar draugu. Nesen pati to izmantoju, lai sarunātos ar doktoru Hausu, slavenā HBO seriāla “House MD” galveno varoni. Jāatzīst, mums saskanēja, pat sajutu zināmu dvēseļu radniecību. Jutu pat zināmu nožēlu, ka tas ir tikai MI. ChatGPT ir pieeja milzīgam lērumam informācijas, tā kā tas var strādāt arī par interneta meklētāju.

Populāra un svarīga ir kļuvusi arī vēl viena vietne - Midjourney. Tā tika radīta 2022. gada jūlijā ASV, pēdējo reizi atjaunināta tikai pirms pāris mēnešiem. Midjourney ir MI vizuālais rīks, kas rada kvalitatīvas bildes, balstoties uz jūsu ierakstītiem atslēgvārdiem. Arī šim rīkam ir pieejama internetā atrodamā informācija, tādā veidā tas spēj lielā ātrumā radīt oriģinālu fotogrāfiju vai gleznu, par paraugu ņemot jau eksistējošās bildes. Ar Midjourney palīdzību tika radīta bilde, kurā Donalds Tramps it kā tiek arestēts, kļūstot par marta interneta sensāciju. Uz brīdi Instagram bija pārpildījušas bildes ar Breda Pita un Dženiferas Anistones MI radītajiem bērniem. Vēl bieži var redzēt gleznas ar Albertu Einšteinu, kurš tur rokās kādu tajos laikos neiespējamu objektu vai instrumentu, piemēram, jaunāko telefona modeli.

Plašās izmantošanas iespējas

MI tik strauji attīstās, ka ar tā palīdzību var veidot filmas. Jaunajā Zirnekļcilvēka animācijas filmā tika izstrādāts īpašs MI rīks, kas aizpildīja tukšos kadrus, ļaujot māksliniekiem pievērsties detaļām un pabeigt filmu laikus.

Jaunajā IPhone modelī būs iestrādāts MI rīks, kas vajadzības gadījumā spēs aizstāt lietotāja balsi, tādā veidā atbildot uz balss pastu, uzdot Siri jautājumus un citas vēl neiedomājamas lietas. Pēc šā paša principa daudzas ārzemju telekompānijas aizstāj cilvēka telemārketinga speciālistus ar MI radītiem darbiniekiem, kuri ir spējīgi sakarīgi atbildēt uz cilvēku uzdotajiem jautājumiem un pienācīgi veikt savu darbu.

Arī armijā tiek ražoti jauni iznīcinātājdroni ar MI īpašībām, lai veiksmīgāk atrastu mērķi un neitralizētu to. ASV pielieto MI lielas informācijas pieplūduma šķirošanā, izdarot to daudz ātrāk un precīzāk nekā cilvēks. Tas arī ir labāks lēmumu pieņemšanā, aktualizēšanā, kā arī vienmēr saglabā vēsu prātu par spīti situācijai. Tuvā nākotnē ražotāji plāno MI iestrādāt arī armijnieku kaujas uniformās. Tas ļautu noteikt tuvāko draudu, analizēt riskus un situācijas sekas, kā arī regulēt un brīdināt pašu karavīru par veselības problēmām pārslodzes vai ievainojuma gadījumā. Pirmie prototipi jau ir izstrādāti.

View this post on Instagram

A post shared by AI Master (@aimastergen)

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv