© Publicitātes foto

Drošības spilvens ir svarīgs finanšu plānošanas aspekts ikvienai personai, neatkarīgi no dzimuma.

Tomēr sievietēm uzkrājumu veidošana var būt īpaši svarīga, ņemot vērā tradicionālās sociālās lomas, ekonomisko nevienlīdzību un ilgmūžību. Izskatīsim, kāpēc katrai sievietei ir svarīgi uzkrāt naudu un kā tas viņai var palīdzēt ilgtermiņa finanšu plānošanā.

Sievietes pelna mazāk nekā vīrieši

Publicitātes foto

Neraugoties uz progresu dzimumu līdztiesības jomā, sievietes joprojām pelna mazāk nekā vīrieši, kuri ieņem tādus pašus amatus. Runājot par ienākumu starpību, pēc Eiropas Parlamenta datiem, vidējie sieviešu bruto ienākumi stundā Latvijā ir par 14,6% mazāki nekā vīriešu ienākumi. Tas nozīmē, ka sievietes var nopelnīt mazāk naudas nekā vīrieši. Tādējādi naudas uzkrāšanas aspekts sievietēm var būt vēl svarīgāks, jo tas var palīdzēt saglabāt finansiālo neatkarību un nodrošināt viņu tālāko stabilitāti.

Ir arī zināms, ka sieviešu mūža ilgums ir lielāks nekā vīriešu mūža ilgums. Saskaņā ar Centrālās Statistikas pārvaldes datiem, Latvijas vīriešu mūža ilgums ir 68,2 gadi, sieviešu - 77,9 gadi. Garāks mūžs nozīmē, ka sievietēm var būt nepieciešamas lielas naudas summas ne tikai dotajā brīdī, bet arī pensijas vecumā, lai apmaksātu, piemēram, medicīnas izdevumus. Ir vērts ņemt vērā, ka preces sievietēm vienmēr ir dārgākas, nekā preces vīriešiem. Tāpēc, ja sieviete nekrāj naudu savai nākotnei, vēlāk viņas dzīvē var rasties finansiālas grūtības.

Sievietes biežāk uzņemas ģimenes pienākumus, piemēram, rūpes par bērniem vai atbalsta savus vecākus. Tas var nozīmēt, ka sieviete var nespēt strādāt pilnu slodzi vai nopelnīt algu, kas atbilst viņas vajadzībām. Tāpēc ietaupījumi sievietei ir vienkārši nepieciešami.

Ietaupījumi un finansiālā neatkarība

Ietaupījumi var palīdzēt sievietēm iegūt finansiālo neatkarību. Finansiālā neatkarība nozīmē, ka sievietei ir pietiekami daudz naudas, lai segtu savus izdevumus, un viņa nav atkarīga no citiem cilvēkiem vai organizācijām. Tas ir īpaši svarīgi sievietēm tāpēc, ka ​​viņas var saskarties ar finansiālām grūtībām, piemēram, šķiršanos, darba zaudēšanu, bērnu slimību vai citiem negaidītiem apstākļiem.

Ietaupītā nauda var kalpot, kā atbalsts ekonomiskās krīzes laikā. Ja sieviete zaudē darbu vai saskaras ar citām finansiālām grūtībām, pietiks naudas, lai noturētos līdz jauna darba atrašanai vai krīzes pārvarēšanai. Krīzes gadījumā ietaupījumi var arī palīdzēt izvairīties no īpašuma piespiedu pārdošanas vai citiem krahiem.

Publicitātes foto

Ietaupījumi sniedz finansiālu drošību nākotnei. Un runa nav tikai par pensijas vecumu vai nekustamā īpašuma iegādi, uzkrājumi var arī palīdzēt sievietēm iegūt finansiālu brīvību savu personīgo mērķu sasniegšanai, piemēram, ceļošanai vai sapņa par savu biznesu īstenošanai.

Nav noslēpums, ka mūsu pašpārliecinātība ir cieši saistīta ar mūsu finansiālajām interesēm un ambīcijām, tāpēc naudas ietaupīšana var palīdzēt sievietēm ievērojami paaugstināt pašapziņu. Ja sieviete apzinās finanšu drošības spilvena nozīmi, tad tas viņai var sniegt iedvesmu un motivāciju tiekties pēc augstāka amata, jo uzskatīs sevi par tā cienīgu.

Minimālā drošības spilvena izmērs

Kādam tad jābūt minimālajam drošības spilvena izmēram? Iespējams, šis noteikums ir universāls - tie ir konkrētas personas (vai ģimenes) obligātie izdevumi mēnesī, kuri reizināti ar trīs līdz seši. Tas ir, šai summai ir jānodrošina ērta eksistence neparedzētu grūtību gadījumā vismaz vairākus mēnešus. Kad šī summa ir uzkrāta, tad to nedrīkst tērēt izklaidei vai kādām citām nepieciešamībām.

Naudai jāpaliek neskartai un to tikai drīkst tērēt patiešām krīzes situācijās - darba zaudējuma, veselības problēmu gadījumā. Var sākt krāt ar 10% no saviem ienākumiem.

Vairums cilvēku nemaz nepamanīs zaudētos 10%: var iztikt ar 90% no saviem ienākumiem tāpat kā ar 100%, bet rezultātā tiks uzkrāti līdzekļi sirdsmieram.

Tas ir labs sākuma punkts, un to ir viegli pārvaldīt, jo tā ir noteikta naudas summa. Ir nepieciešams izvērtēt savus ikdienas tēriņus no malas "kur es tērēju to, ko es varētu atlikt?". Varbūt tā ir kafijas tase pa ceļam uz darbu? Vai arī bieži impulsīvi pirkumi izpārdošanā? Kad sākam meklēt veidus, kā ietaupīt un atlikt naudu, vienmēr esam pārsteigti par to spēku. Jo ātrāk sāk strādāt pie ietaupījumu uzkrāšanas, jo ātrāk tie sāks strādāt mūsu labā.

Runājot par naudas taupīšanu, neiet runa tikai par "naudas nolikšanu zem matrača” vai naudas rezerves atstāšanu savā bankas kontā. “Drošības spilvens” ir jāglabā īpašā bankas kontā atsevišķi no ikdienas tēriņiem paredzētajiem līdzekļiem vai krājkontā, kurā ir ātra piekļuve tiem. Tas nevar tikt glabāts ne zemas likviditātes investīcijās, ne arī nelikvīdos krājkontos, kur, lai tiem piekļūtu, nepieciešams līdzekļus pieprasīt bankai vairākas dienas vai nedēļas iepriekš.

Naudai ir jāpelna nauda

Publicitātes foto

Es ļoti iesaku izanalizēt savus ienākumus un izdevumus, aprēķināt, cik daudz laika ir nepieciešams, lai izveidotu finanšu drošības spilvenu. No tā ir atkarīga ne tikai mierīgā nākotne, bet arī tas, cik ātri var pāriet no naudas uzkrāšanas uz līdzekļu pavairošanas praksi, citiem vārdiem sakot, uz investīcijām.

Naudas summu, kura pārsniedz sešu mēnešu obligāto tēriņu apjomu, jau vajadzētu investēt. Naudai galu gala ir jāpelna nauda. Tikai tā var nonākt līdz pilnīgai finansiālajai brīvībai.

Drošības spilvens nodrošina ne tika reālu palīdzību problemātiskos brīžos, bet dod arī sirdsmieru un stabilitātes sajūtu. Ir labi, ja dzīvē nenotiek situācija, kad bez drošības spilvena vienkārši nevar iztikt, bet mierīgāk būs, ja tomēr būs uzkrājumi. Tas ir finansiālās neatkarības garants un iespēja nodrošināt savu turpmāko stabilitāti. Pareiza finanšu plānošana šajā jautājumā ir ļoti svarīga.

Publicitātes foto

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv