Kurpes, kas slaidina kājas

© Foto: publicitātes

Nenoliedzami pēdējo gadu apavu tendences ir vērstas uz ērtumu un komfortu. Birkenstocks un tamlīdzīgi apavi ir kļuvuši par ikdienas garderobes sastāvdaļu.

Patiesības labad gan jāsaka, ka nesen, iegriežoties Amsterdamā Birkenstoku apavu veikalā, sapratu, ka tie var būt visnotaļ pievilcīgi. Tomēr… un te ņemu pauzi, jo tik ļoti ir apnikušas visas balerīnas un Mērijas Džeinas, un citas kurpes, kur ar katra pirksta falangu var izjust zemi.

Foto: publicitātes

Un, pateicoties vairākām Holivudas zvaigznēm un citām ietekmīgām dāmām, 2024. gada martā, Chloé šova laikā savu renesansi piedzīvoja pilnpapēžu apavi jeb ķīļi, tautā sauktas par ”platformenēm”. Taču papēži, kas šogad atgriežas garderobēs, ir tālu no masīvajām platformām, ko nēsāja svingojošajos septiņdesmitajos un ko zinājām agrāk.

Šogad tās ir, sākot no skulpturālām formām līdz racionāliem siluetiem. Ķīļiem atgriežoties, dizaineri ir atraduši neskaitāmus veidus, kā pārinterpretēt šo vecās skolas stilu.

No Miu Miu 2020. gada pavasara/vasaras izrotātajām platformām līdz skulpturāli izliektiem papēžiem - 2024. gada karstākajos mēnešos noteikti dominēs mūsdienīgi pilnzoļu papēžu apavi.

Foto: publicitātes

Senajā Grieķijā šie apavi simbolizēja statusu un nozīmīgumu. Tomēr tie par modes simbolu kļuva 20. gadsimta 30. gados. Līdz ar brīvdabas aktivitāšu un kruīza brīvdienu popularitātes pieaugumu, platformas kurpes tika pieņemtas kā sieviešu pludmales apavi. Tiek uzskatīts, ka itāļu dizainers Salvatore Ferragamo ir radījis vienas no pirmajām pilnzoļu kurpēm. (Viņam arī pieder tas gods ieiet vēsturē kā stiletto tēvam).

Neskatoties uz to, ka sākotnēji elites klienti un plaša publika viņu kritizēja, ķīļsandales pamazām sāka iekarot sieviešu sirdis. Dāmas šo apavu ērtumu un reizē sievišķīgo ievilcību novērtēja, apmeklējot sabiedriskus pasākumus brīvdabā. Tās kļuva par vienu no populārākajiem stiliem 40. gados. Pēc Otrā pasaules kara, kad modes industrijā trūka gumijas, pilnzoļu sandales zaudēja popularitāti. Līdz 70. gados tās atgriezās līdz ar mieru, mīlestību un rokenrolu.

To drosmīgais izskats, ko raksturoja spilgtas krāsas un skandalozs dizains, iepatikās gan sievietēm, gan vīriešiem, jo tas bija laiks, kad apavus uz masīviem papēžiem nēsāja arī vīrieši.

Īslaicīgi tās atguva popularitāti 90. gados, līdz ar skaļu troksni atgriezās 2006. gada vasarā, kad platformas, kas bija izgatavotas no korķa un apvītas ar virvi, bija redzamas visur - no vietējiem tirgiem līdz pat sarkanajiem paklājiem.

Foto: publicitātes

Pilnpapēža sandales ir jaudīgas kurpes gan tā spēcīgā ķīļveida papēža dēļ, gan arī tāpēc, ka tās saistās ar vasaru un ka daudzām nēsātājām tās izraisa nostaļģiju. Ērts korķa papēdis, bohēmiskas espadrilas, inovatīvi materiāli. Vēl viena modes kaprīze, kas ir kļuvusi par vienu no galvenajām 2024. gada vasaras aksesuāru tendencēm.

Foto: publicitātes

Piemēram, Ferragamo 2024. gada pavasara skatē bija redzami skulpturāli, slīpi un T veida siksniņu papēži, kas ir veltījums modes nama dibinātājam Salvatorem Ferragamo. Tikmēr Khaite pre-fall 2024. sezonā piedāvāja tīklainu rakstu savam kulta favorītam Marionn mule. Savukārt Dior modes nams piedāvā espadriļu zoles ar gladiatoru siksniņām no mežģīnēm.

Foto: publicitātes

Tātad… kāpēc pilnpapēžu zoles ir ērtākas par tradicionālajiem papēžiem? Kā apgalvo podologi, tad, staigājot ar šādu papēdi, apavi rada mazāku spiedienu uz kāju pirkstiem. Tiem ir līdzena vai vidēja virsma pēdai, un līdz ar to arī pēdas attiecība pret zemi būs stabilāka. Patiesībā ķīļi var būt pat ērtāki par plakanajiem un bez papēžu apaviem, jo slīpās zoles nodrošina labāku atbalstu pēdas arkveida izliekumam.

Foto: publicitātes

Runājot par "New Look of wedge" jeb par jauno izskatu ķīļu zoļu apaviem, pastāv divas dizaineru nometnes. Ir minimālisma piekritēji, kas izvēlas šo apavu veidot skulpturāli estētisku un bez sentimenta, un pretējais - boho stūrītis, kuri koķetē ar sievišķību, piešķirot apaviem nedaudz romantizētu stāstījumu.

Lai gan vizuāli tie ir atšķirīgi, tiem ir vairāk kopīga, nekā varētu šķist. Abi ir dzimuši no nostalģijas - vai no skaļi dvesošā deviņdesmito gadu minimālisma, vai arī no pieaugošās septiņdesmito gadu bohēmas atgriešanās.

Foto: publicitātes

Tās ir ērtas un praktiskas, bet vienlaikus arī sievišķīgas un kājai glaimojošas. Daudzi no pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu stiliem, kas atgriežas, izceļ seksualitāti maigā un smalkā veidā. Šo zoļu apavu nepiespiestā bezrūpība un ērtums ir lielisks veids, kā pabeigt koptēlu, pagarinot kājās, bet neizjūtot spriedzi un neērtumu, kā nēsājot stiletto kurpes.

Foto: publicitātes

Nēsājot šādus apavus, nav jāiet uz kompromisiem. Tas piedāvā perfektu līdzsvaru starp komfortu un eleganci, it īpaši, ja zoles līnija ir plāna un smalka.

Iespējams, tieši tas ir šo apavu pievilcības pamatā - maģiskais praktiskuma un stila apvienojums. Kā jau minēju, ķīļveida papēdim piemīt divas pretējas īpašības vai drīzāk sūtības - tas var būt vai nu gluds un moderns un piešķirt neatkarīgas pilsētnieces un brīvdomātājs stilu vai pretēji: bohēmiskas un bezrūpīgas romantiķes, puķu meitenes un čakru pazinējas tēlu. Un nenoliedzami, šādos apavos ir daudz vieglāk pārvietoties dārza ballītē, bruģētās ielās vai lauku kāzās. Un tie ir ideāli papardes zieda meklēšanai.

Foto: publicitātes

Dizaineri iesaka tās valkāt kopā ar biksēm ar augstu vidukli un platām staram, lai būtu redzamas tikai pirkstu siksniņas. Tāpat tās var valkā kopā ar satīna krēmkrāsas kleitu un piegrieztu ādas žaketi, vai arī tās kombinēt ar atturīgu apģērbu, izvairoties no izteiksmīgām apdrukām.

2024.gada vasaras tendences

Foto: publicitātes

  • Koka papēži, kas piedāvā ekstrēmus augstumus un pārsteidzošu izskatu, ir viens no populārākajiem stiliem.

Foto: publicitātes

  • Virves ir ideāli piemērotas pludmales tērpiem un brīvdienu ansambļiem.

Foto: publicitātes

  • Lai izskatītos izteiksmīgāk un stilīgāk, mūsdienīgu izskatu nodrošinās papēži ar monohromiem papēžiem. Dažādu augstumu, krāsu un materiālu. Šos elegantos apavus var ļoti viegli “pārnest” no dienas darbiem uz vakara plezīru.

Foto: publicitātes

  • Korķa zoles, kas valdzina un sola nesteidzīgu, bet stilizētu vasarīgu izskatu, ir bijušas izteiksmīgs apavu aksesuārs jau kopš Salvatore Ferragamo pirmajām ķīļsandalēm 1930. gados. Ideāls apavu variants pludmales atpūtai 2024. gadā, korķa ķīļsandales var kombinēt gan ar ikdienas šortiem, gan vakartērpiem. Korķa sandales, kuru augstums ir liels, garantē stingrību katrā solī, taču tās nav īpaši smagas, tas šovasar ir tikpat populāras kā koka modeļi.

Foto: publicitātes

  • Stilam atgriežoties, dizaineri ir atraduši nebeidzamus veidus, kā pārinterpretēt to. No pārsteidzoši dekoratīvām platformām līdz skulpturāli izliektiem papēžiem.

Dzīvesstils

Kas cilvēku padara agresīvu? Slikts garastāvoklis vai tomēr iedzimtība? Reizēm šķiet, ka daži cilvēki ir ģenētiski nokodēti uz agresīvu uzvedību un to smadzeņu struktūra liek rīkoties agresīvi.

Svarīgākais