Sports un mode

© Foto: publicitātes

Sports šovasar ir ar visaugstāko kvalitātes zīmi. Bez ikgadējām tenisa, vieglatlētikas un citu sporta disciplīnu sacensībām, tikko sākcies arī Eiropas futbola čempionāts Vācijā un jūlijā vasaras olimpiskās spēles Parīzē.

Cepure. Jpg

Savukārt franču modes konglomerāts LVMH (kur ietilpst tādi zīmoli kā Louis Vuitton, Bulgari, Dior, Fendi, Givenchy, Kenzo, Marc Jacobs) ir Parīzes olimpisko spēļu ģenerālsponsors.

Foto: publicitātes

Kādas ir dinamiskās attiecības starp sportu un modi, pētot, kā sporta apģērbs ir kļuvis par ikdienas apģērba pamatelementu.

Izpētot sporta un modes krustpunktus, mērķis ir atklāt to ietekmi, kas veido mūsu garderobes izvēli. Izpratne par šīm attiecībām sniedz ieskatu modes evolūcijā un atklāj sporta kultūras nozīmi ārpus vieglatlētikas vai tenisa jomām.

Sporta mode no nišas segmenta ir kļuvusi par dominējošu tendenci, kas ietekmē gan sporta, gan modes industriju.

Pēdējos gados sports ir piedzīvojis lielas pārvērtības. Un tas ir saistīts ar sporta apģērbu. Pat ja sportiskās aktivitātes nav ikdienas sastāvdaļa, sporta apģērbs ir ikviena garderobē. Piemēram, baltais T-krekls ir kļuvis par kapsulas garderobes pamatelementu. Kamēr mode palielina sporta respektablumu, sports ienes modes nozarē praktiskumu un funkcionalitāti.

Foto: publicitātes

Šīs tendences pirmsākumi meklējumi pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, kad populāra kļuva aerobika un fitness, un sporta apģērbs tika integrēts ikdienas garderobē.

Latviski šim ģērbšanās stilam nav precīzs nosaukums, to var saukt par brīvā laika apģērbu. Angļu valodā to sauc par athleisure, kas ir veidots no diviem vārdiem athletics+ leisure - atlētika + atpūta. Legingi, sporta krekli, jakas ar kapuci, sporta apavi ir kļuvuši par ikdienas apģērbā sastāvdaļu.

Foto: publicitātes

Pirmo reizi termins lietots žurnāla “Nation’s Business” tālajā 1979. gadā, lai aprakstītu apģērbus un apavus, kas paredzēti tiem, kuri vēlas izskatīties atlētiski. No smagajiem 20. gadsimta sākuma vilnas formas tērpiem līdz 60. un 70. gadu revolucionārajiem sintētiskajiem materiāliem - katrs laikmets ir atstājis neizdzēšamas pēdas sporta un modes krustpunktā.

Foto: publicitātes

Cilvēki ikdienā arvien vairāk izvēlas apģērbu, kas iemieso gan ērtumu, gan neformālu brīvā laika pavadīšanas stilu. Un pat romantiķi, bohēmas un glamūra cienītāji ir iecienījuši “athleisure” ģērbšanās stilu.

Kā sportisko stilu apvienot ar ikdienu

Foto: publicitātes

Tas ir daudzpusīgs sporta apģērba veids, kas apvieno funkcionalitāti un modi un kas apvieno aktīvo apģērbu un modernu ielas apģērbu un ir paredzēts dienas un atpūtas aktivitātēm. Tas paceļ ērta iekštelpu sporta apģērba koncepciju jaunā līmenī, apvienojot to ar lietišķu ikdienas dizainu.

Lai gan tas ir ērts un stilīgs un papildina rosīgu dzīvesveidu, tajā ir izmantoti augstas kvalitātes audumi, radīti “elpojoši” un gaisīgi krekli un bezšuvju elastīgās bikses. Un vēl viens svarīgs aspekts - šāds apģērbs jaunina, jo sportisks cilvēks nozīmē veselīgu dzīves veidu.

Foto: publicitātes

Atkarībā no tā, kur doties, brīvā laika apģērbu var “ietērpt” ar aksesuāriem un rotaslietām. Pat kaut kas tik vienkāršs kā izteiksmīga kaklarota vai saulesbrillēs var piešķirt sporta zāles apģērbam mūsdienīgu izskatu.

Sportiski modes apģērbi bieži vien nemanāmi pāriet no sporta zāles ielas apģērbā. Šī daudzpusība ļauj cilvēkiem pāriet no treniņa uz darbu veikšanu vai satikties ar draugiem nepārģērbjoties. Šā stila ērtības veicina aktīvu dzīvesveidu un sporta integrāciju ikdienas rutīnā.

Papildu komfortam un daudzpusībai, atlētisks modes apģērbs ir kļuvis par pašizpausmes veidu un personiskās identitātes atspoguļojumu. Līdz ar sociālo mediju attīstību un slavenību ietekmi, cilvēkus arvien vairāk piesaista sporta apģērbs tā praktiskuma un estētiskās pievilcības dēļ.

Sporta personības kā modes ikonas

Foto: publicitātes

Sports vienmēr ir bijis nozīmīgs kultūras spēks, kas ietekmē to, kā ģērbjamies. Un zīmoli reaģē uz šo pieprasījumu, piedāvājot plašu stilu, krāsu un dizainu klāstu, ļaujot cilvēkiem izveidot savu unikālo izskatu, kas atbilst viņu dzīvesveidam un personībai.

Šis uzsvars uz individualitāti vēl vairāk veicina sportiskā modes apģērba popularitāti ikdienas dzīvē, jo tas dod cilvēkiem iespēju pārliecinoši izpausties gan sporta zālē, gan ārpus tās.

Foto: publicitātes

Viens no ievērojamākajiem sporta apģērbu dizaineriem bija parīzietis Žans Patū , kurš radīja mūsdienu tenisa svārkus. Tos 1921. gadā Vimbldonā pirmo reizi valkāja tenisa superzvaigzne Sūzena Lenglena. Sportiskā kleita, jaka un zeķes, ko viņa valkāja laukumā un ārpus tā, palīdzēja popularizēt sporta apģērbu Eiropā. 1926. gadā žurnāls “Vogue” rakstīja: “Trīs ceturtdaļas Parīzē piedāvāto ikdienas modes preču ir saistīti ar šo sportu. Tās ir vienkāršas, praktiskas un jauneklīgas.”

Foto: publicitātes

Profesionāliem sportistiem karjera ir relatīvi īsa, un tāpēc mode ir pateicīga vide, kur turpināt karjeru. Daudzi no bijušajiem sportistiem veido savus personīgos zīmolus.

Slaveni sportisti, piemēram, Deivids Bekhems, Rodžers Federers, Serēna Viljamsa ir kļuvusi par tendenču noteicējiem, iedvesmojot miljonus. Sportisti lieliski demonstrē, kā var sajaukt atlētiskumu ar eleganci, parādot pasaulei, ka sports un mode var harmoniski sadzīvot.

Foto: publicitātes

Turklāt pēdējos gados sportisti ir ieņēmuši jaunu lomu kā spēcīgi mārketinga instrumenti modes zīmoliem. Viņu sadarbība ar modes preču zīmēm ir kā izplūdusi līnijas starp sporta un modes jomu.

Pašreizējie sporta modes virzienu noteicēji

Foto: publicitātes

  • Krištiano Ronaldo ir ne tikai futbola superzvaigzne, bet arī tendenču noteicējs sporta modes pasaulē. Ronaldo, kurš ir slavens ar savu nevainojamo izskatu un asu stila izjūtu, bieži vien pārkāpj robežas ar savām modes izvēlēm gan laukumā, gan ārpus tā. No īpaši pieskaņotiem uzvalkiem līdz stilīgiem aksesuāriem, Ronaldo modernais izskats ir padarījis viņu par modes pasaules ikonu, ietekmējot futbola fanu stila preferences visā pasaulē.
  • NBA basketbolists Rasels Vestbruks ir slavens ar savu dinamisko spēles stilu basketbola laukumā. Viņš ir atzīts arī par modes celmlauzi ārpus laukuma. Basketbolista drosmīgā un eklektiskā modes izjūta, ko raksturo aktīvas krāsas, unikāli raksti un netradicionāli silueti ir nopelnījuši viņam atzinību kā vienam no NBA stilīgākajiem spēlētājiem.
  • Savukārt Serēna Viljamsa bija dominējošais spēks tenisa laukumā un ir modes ikona, kas izslavēta ar savu drosmīgo un novatorisko stilu. Viljamsas laukuma tērpiem bieži bija uzkrītošs dizains, spilgtas krāsas un progresīvas tehnoloģijas, kas pārkāpj tradicionālā tenisa tērpa robežas. Viņa ir laidusi klajā pati savu modes līniju, demonstrējot savu azartu arī uzņēmējdarbībā.
  • Lūiss Hamiltons ir ne tikai septiņkārtējs pirmās formulas pasaules čempions, bet arī pazīstams ar savu drosmīgo un eklektisko ģērbšanās stilu. Hamiltona modes izvēles bieži atspoguļo viņa dinamisko personību, apvienojot ielas apģērba elementus ar augstākās klases dizaineru izstrādājumiem.

Dzīvesstils

Reaģējot uz Latvijas un Lietuvas aukstās zupas izcelsmes kariņu – kulinārijas blogeris Rojs Puķe jeb Pipars kopā ar digitālā satura veidotājiem Armandu Jaunzemu un Jāni Krīvēnu jeb Krivenchy šo sestdien, 29. jūnijā, plkst. 15.30 Esplanādē (pie Raiņa pieminekļa) aicina iedzīvotājus uz Latvijas aukstās zupas tautas degustāciju. Pasākuma mērķis ir panākt abu valstu kulinārijas cepiena mierizlīgumu, demonstrējot, ka aukstā zupa pieder cilvēkiem, un tā vienlīdz labi garšo kā Lietuvā, tā arī Latvijā.

Svarīgākais