© Publicitātes foto

Maska, kā tevi sauc? Ar šādu uzrunu ir pieņemts iepazīties karnevālos. Maska ir prieka, līksmības, neatņemams svētku un karnevāla simbols, kas var kļūt par lielisku Jaunā gada balles tērpa papildinājumu.

Vai tā būtu mājas ballīte ar draugiem vai lielāka mēroga pasākums, maska ir īpašs elements, kas piešķirs tēlam noslēpumainības noti. Maska ļaus daļēji noslēpt savu identitāti (kaut arī tikai uz vienu vakaru) un pilnīgāk iejusties kādā tēlā. Daudziem tās asociējas ar slaveno Venēcijas karnevālu, kam saknes meklējamas senā vēsturē, un vēl pavisam nesen cita veida maskas pat bija mūsu ikdiena.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Pārsvarā maskas ir plaši pieejamas veikalos, taču tās diezgan viegli var uztaisīt arī paša rokām, pietiek vien ar zināmu roku veiklību un iztēli. Tā būs sevišķi interesanta nodarbe un laiks, ko pavadīt kopā ar ģimeni, draugiem un bērniem.

Maskas tematika būs atkarīga galvenokārt no izvēlētā vakara tēla vai tērpa, taču variācijas ir diezgan plašas.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Vienkāršākā būs acu maska, bet var izveidot arī ko sarežģītāku, iedvesmojoties no slavenās finansistu un baņķieru Rotšīldu dinastijas sirrealistiskās aristokrātu balles vai leģendārās amerikāņu novelista Trumana Kapotes (Truman Capote) melnbaltās tematikas balles. Starp citu, Rotšīldu balles dekorēšana tika uzticēta māksliniekam Salvadoram Dalī (Salvador Dali) un aktrise Odrija Hepberna (Audrey Hepburn) tajā figurējusi ar putnubūrīti uz galvas.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Vienkāršākai maskas veidošanai var izmantot papier mâché tehniku. Burtiskā nozīmē šis franču valodas termins apzīmē sasmalcinātu papīru. Ja ko tādu darāt pirmo reizi, šī tehnika būs sevišķi piemērota. Maskas pagatavošanai būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas :

  • Piepūšams gaisa balons.
  • Dažādu veidu papīrs (avīzes, tualetes papīrs, nevajadzīgas olu kārbiņas, papīra loksnes utml.).
  • Ūdens (200ml).
  • PVA līme vai milti (220g).

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Maskas veidošanas soļi

  1. Piepūšam balonu - tas ir nepieciešams formas veidošanai. Balonu piepūšam lielāku, ja maska domāta pieaugušam cilvēkam un mazāku, ja bērnam.
  2. Sagādāto papīru (vislabāk ir avīžu mikss ar biezāku papīru) saplēšam strēmelēs un mazākos kvadrāta gabalos. Lai maska būtu stingra, būs nepieciešamas vismaz trīs kārtas, ievērojot to rēķināmies ar strēmeļu daudzumu.
  3. Sajaucam darbam nepieciešamo pastu - saturēs kopā papīra kārtas. Ja veidojam to no miltiem, tad sajaucam bļodā miltus un ūdeni. Masas konsistencei jābūt pabiezai, līdzīgai krējumam. Ja izmantojiet līmi, tad proporcijā 2 daļas līmes uz 1 daļu ūdens sajauciet atsevišķā bļodā. Ērtāk būs izmantot seklāku trauku vai bļodu ar platām malām.
  4. Sākam veidot masku - izmērcējot papīra strēmeles miltu vai līmes masā, pārklājam ar tām balonu. Vislabāk kārtas veidot pamīšus no avīzēm un cita veida papīra, un mainot virzienu. Piemēram - pirmo kārtu veidojam tikai no avīzes strēmelēm, izkārtojot tās vertikāli, nākamajai izmantojam balto papīru un kārtojam strēmeles horizontāli. Papīra strēmeles kārtīgi izmērcējam masā un labāk ir nedaudz nogaidīt starp kārtām. Visbeidzot, kad visas kārtas esiet pabeiguši - lieciet balonu malā kārtīgi nožūt, tas var prasīt pat vairākas stundas. Svarīgi ir balonu pirms noklāšanas ar strēmelēm ieziest ar trauku mazgājamo šķidrumu vai kādu roku krēmu vai notīt ar pārtikas plēvi, tad to vieglāk būs atdalīt.
  5. Ja ir vajadzība, tad no izmērcētām papīra strēmelēm var izveidot kādu papildus maskas formu, piemēram uzacis, degunu vai lielākus vaigus.
  6. Kad maskas sagatave ir nožuvusi ar adatas palīdzību jāpārdur balons un aiz astītes jāizvelk ārā. Pamatforma maskai nu ir gatava.
  7. Izmantojot šķēres, jāpārgriež forma uz pusēm. Atkarībā no ieceres tālāk griežam nost visu lieko un izgriežam acu un mutes atvērumus. Faktiski ir sanākušas divas masku pamatformas.
  8. Maskas sānos izveidojam nelielus caurumiņus, kur izvērt cauri fiksējošo gumiju, satīna vai samta lenti.
  9. Pēdējie maskas veidošanas akcenti - to varam izdekorēt pēc sirds patikas ar papildu detaļām, spalvām, fliteriem, mežģīnēm un pērlītēm vai vienkārši nokrāsot. Ļaujiet vaļu fantāzijai un noteikti atstājiet uz nakti kārtīgi nožūt.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv