© Publicitātes foto

Kas tas ir un ko tas nozīmē? Baletkors, tāpat kā bārbijkors, normkors un tamlīdzīgi – nāk no divu angļu valodas vārdu savienojuma. Balet – kors, vārdu balets jau saprotat, savukārt kors jeb core nozīmē kodols. Tātad tas ir ģērbšanās stils, kura pamatā jeb kodolā ir baletdejotāju tradicionālā atribūtika un elementi.

Publicitātes foto

Kā radās šis stils?

Balets kļuva neticami populārs 19. gadsimtā. Romantisma laikmetā parādījās tādi ikoniski baleti kā "Žizele" un "Gulbju ezers". Krievu baletmeistari, piemēram, Mariuss Petipa, ievērojami veicināja klasiskā baleta attīstību. 20. gadsimtā balets ieguva starptautisku atpazīstamību un popularitāti, veidojot slavenas baleta kompānijas un parādoties tādiem ietekmīgiem horeogrāfiem kā Džordžs Balančins. Balets ir kļuvis par skatuves mākslas pamatu visā pasaulē, un tā ietekme izplatījās dažādās populārās kultūras formās.

Publicitātes foto

Modes cienītāji un mākslinieki visā pasaulē ar dažādiem laika intervāliem ir pievienojuši savai garderobei tradicionālos balerīnu tērpu elementus.

Edgars Degā un viņa gleznas veicināja baleta popularitāti un tā elementu integrāciju modē.

Publicitātes foto

Kā stils iekaroja modes pasauli?

Kopš 20. gadiem dažādi dizaineri eksperimentējuši ar tilla kleitām un svārkiem. Piemēram, šī Coco Chanel kleita ir no 30. gadiem.Pat šo taisnā piegriezuma un vīriešu apģērbu cienītāju neatstāja vienaldzīgs baleta stils.

Publicitātes foto

Savukārt vēlāk jau dizaineri sāka eksperimentēt ar dažādu stilu apvienošanu, mēģinot rast negaidītas, pārsteidzošas un revolucionāras kombinācijas. Un tad bieži vien tika izmantoti dažāda sporta veidu raksturīgie elementi, arī baleta.

Džona Galjāno 1996. gada pavasaris/vasara kolekcija

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Aleksandra Makvīna 2008. gada rudens/ziema kolekcija

Publicitātes foto

Publicitātes foto

60.gados bija laiviņu jeb balerīnu uzplaukums. Odrija Hepberna un Bridžita Bardo tās vienkārši dievināja.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Kā jau esmu minējusi iepriekš, tad filmām un seriāliem ir nozīmīga loma trendu noteikšanā. Par piemēru varu minēt nesen notikušo Bārbijas māniju. Savu ieguldījumu šā stila attīstībā deva slavenā seriāla Sekss un lielpilsēta ikoniskais Kerijas Bredšovas tērps un filma Melnais gulbis.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Baletkora stila pamats

Raksturīgākie šā stila materiāli ir caurspīdīgi, elastīgi audumi. Visbiežāk tills. Krāsas var būt jebkādas, bet raksturīgākās ir gaiši pasteļtoņi, īpaši rozā un balts.

Savukārt, runājot par apģērbu, stilam raksturīgi tilla vai zīda svārki, korsetes, bodiji, saīsinātas jakas, kāju sildītāji jeb getras, bantes, matu lentes un laiviņas jeb balerīnas. Izklausās pazīstami, vai ne? Jā visi šie elementi ir kļuvuši ārkārtīgi populāri šā gada laikā.

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Lentīšu un bantīšu trends arī ir saistīts ar šo stilu.

Publicitātes foto

Dizaineri un zīmoli, kam raksturīgs šis stils

Ir arī tādi zīmoli, kas baletdejotāju apģērba elementus iekļauj savos dizainos un kolekcijās ne tikai trendu dēļ, bet šāds stils ir daļa no viņu DNS.

Piemēram, Simona Roča un Mollija Godāra.

Publicitātes foto

Savukārt, baletkors ieguva jaunu popularitāti 2022. gadā, pateicoties zīmolam Miu Miu. Visu šo 2023. gadu šis stils ir bijis ārkārtīgi populārs.

Publicitātes foto

Arī balerīnas jeb laiviņas dažādās jaunās integrācijās atguva savu popularitāti. Piemēram, zīmola Alaia balerīnas ir ieguvušas 2023. gada iekārojamāko apavu titulu.

Publicitātes foto

Iedvesmojaties no dažādiem tēliem, kas raksturīgi baletkora stilam

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Publicitātes foto

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv