Lēnā mode ir mūsu nākotne

© Publicitātes foto

Lēnā mode ir kustība, kuras mērķis ir apzināta apģērba ražošana un patēriņš. Citos vārdos, tā ir kustība vai pieeja apģērba ražošanai un modei kā tādai, kas uzsver ilgtspēju, ētisku praksi un pārdomātāku un apzinātāku apģērbu patēriņu.

Tā ir pretstatā ātrās modes industrijai, ko raksturo strauji ražošanas cikli, zemas kvalitātes materiāli un strauja tendenču maiņa, kā rezultātā tiek ražots liels daudzums lētu apģērbu, kas negatīvi ietekmē vidi.

Mazāk ir vairāk. Lēnā mode mudina nevis dzīties pēc tendencēm, bet gan paļauties uz kvalitāti.

Publicitātes foto

Lēnā mode parādījās kā pretstats ātrajai modei, kas ir salīdzinoši lētu apģērbu ātra tempa ražošana, lai reaģētu uz jaunākajām modes tendencēm.

Publicitātes foto

Termins “lēnā mode” (angļu val. slow fashion) radās 2007. gadā, pateicoties Keitai Flečerei.

"Galvenais ir kvalitāte, nevis kvantitāte," tā viņa definēja lēnās modes galveno saukli.

Publicitātes foto

Keita Flečere ir ekoloģiskā dizaina konsultante, viņā strādā ar slaveniem pasaules zīmoliem. Papildus tam, viņa ir arī profesore, grāmatu autore un ilgtspējīgas modes pamatlicēja un entuziaste.

Ātrā mode ir alkatība. Ir laiks piebremzēt un apsvērt patiesās izmaksas, izvēloties kvalitāti, nevis kvantitāti,” intervijā The Ecologist sacīja Keita.

Protams, pats lēnās modes princips nav jauns, drīzāk aizmirsts vai kaut kur iegrimis tendenču dzelmē. Atcerieties, ka bērni mēdza valkāt vecāku apģērbu, un kāzu kleita tika nodota no mātes meitai.

Publicitātes foto

Lēnās modes galvenais mērķis ir ražošanas palēnināšana. Mūsdienās masu tirgū tiek ražotas jaunas kolekcijas nevis četrām, bet gan 52 mikrosezonām - tas ir, katrai nedēļai.

Publicitātes foto

BURBERRY

2018.gadā Burberry saņēma pasaules mēroga nosodījumu. Zīmols iznīcināja 38 miljonu dolāru vērtas nepārdotās preces, un tas viss, lai saglabātu savu ekskluzivitāti. Kaut gan tā esot ierasta prakse, īpaši luksusa zīmolu aprindās, šis notikums ieguva plašu rezonansi. Tas viss pateicoties Burberry adresētai vēstulei no populāras tālākpārdošanas platformas ‘’thredUP’’. Tajā tika minēts fakts, ka modes industrija rada 10 procentus no pasaules oglekļa emisijām un sakarā ar saasināto vides krīzi, pasaule vairs nevar atļauties pilnībā jaunu drēbju vienkāršu iznīcināšanu.

Publicitātes foto

Lēnās modes pamatprincipi:

1.KVALITĀTE

Lēnā mode mudina ražot augstas kvalitātes apģērbus, kas izstrādāti tā, lai tie ne tikai ilgi kalpotu, bet būtu arī aktuāli stila ziņā. Tas veicina ideju ieguldīt lietā, kas derēs mūžību, nevis pastāvīgi iegādāties jaunas, lētas preces.

Publicitātes foto

2.ĒTIKA

Šī kustība veicina godīgu darba praksi un darbiniekiem drošus darba apstākļus. Tas bieži ietver atbalstu vietējiem amatniekiem un kopienām un nodrošina, ka darbinieki saņem taisnīgu atalgojumu.

Publicitātes foto

3.ILGTSPĒJĪBA

Lēnā mode dod priekšroku videi draudzīgu un ilgtspējīgu materiālu izmantošanai. Tas var ietvert organisko kokvilnu, pārstrādātus audumus un citas videi draudzīgas alternatīvas, kas samazina apģērbu ražošanas ietekmi uz vidi.

Publicitātes foto

4.VIDEI DRAUDZĪGS

Kustība veicina praksi, kas samazina modes industrijas ietekmi uz vidi. Tas ietver atkritumu samazināšanu, videi draudzīgu ražošanas procesu izmantošanu un apģērbu tālākpārdošanas un pārstrādes veicināšanu.

Publicitātes foto

5.CITI BONUSI

Lēnās modes zīmoli saviem klientiem sniedz caurspīdīgu informāciju par to, kur un kā tiek izgatavoti viņu apģērbi. Tas palīdz patērētājiem veikt apzinātu izvēli par produktiem, ko viņi iegādājas.

Publicitātes foto

Vietējo zīmolu atbalsts

Viens no lēnās modes kustības galvenajiem principiem ir ētiskas un ilgtspējīgas prakses prioritāte, un tas ietver atbalstu vietējām ekonomikām un dizaineriem.

Daži no vietējiem zīmoliem, ko vērts iepazīt:

  • Pixie Won’t Play (https://www.pixiewontplay.com)
  • For Lovers And Trees (https://forloversandtrees.com)
  • Soil (https://thesoilofficial.com)
  • Nolo (https://nolofashion.com)
  • Keta Gūtmane (https://ketagutmane.com)
  • Anna Led (https://annaled.com)
  • Bae (https://baemoments.com)

Publicitātes foto

Lēnās modes plusi

Mainot savu domāšanas veidu un uztveri par modi, pirmkārt iegūsiet funkcionālu garderobi. Jūsu pirkumi kļūs pārdomātāki - izvērtēsiet lietas nepieciešamību un to, vai tā iederas garderobē, ar ko kopā to varēsiet vilkt. Izvairīsieties no nevajadzīgiem pirkumiem, kas aizņem skapī vietu, ātri izskatās novalkāti un iziet no modes.

Jāiemācās rēķināt - vai lēts mētelis katru gadu (vai pat divas reizes gadā) neizmaksās vairāk kā viens dārgs, bet kvalitatīvs mētelis reizi 5-10 gados?

Jūs šādi ne tikai ietaupīsiet savu naudu, bet arī laiku, ko patērējat veikalos jaunu drēbju iegādē, lai aizstātu vecās un nolietotās.

Un galu galā tās ir rūpes ne tikai par sevi, bet arī par planētu.

Kamēr visa pasaule dzenas pēc jaunākajām tendencēm, lēnā mode mudina apstāties un ieklausīties sevī.

Svarīgākais