© Publicitātes foto

Jau pēc nedēļas sāksies Ziemassvētku gaidīšanas laiks – advente. Kristīgajai baznīcai ar Pirmo adventi sākās Jaunais gads. Savukārt laicīgā pasaule šo īpašo laiku ir pielāgojusi saviem noteikumiem.

Un adventes kalendāri ir viens no šādiem patīkamiem maziem (dažreiz nemaz ne tik maziem) prieciņiem. Tomēr visi piekritīs, ka adventes laikam piemīt kas maģisks. Tiek pirktas dāvanas mīļajiem, darba vietās un skolās tiek rīkotas balles.

Adventes kalendāri palīdz skaitīt dienas no 1.adventes līdz 24. decembrim. Kopš izgudrošanas tie ir attīstījušies no mazām durtiņām, kas aiz sevis slēpa attēlu vai Bībeles pantu, līdz mūsdienām, kas slēpj gan šokolādes konfektes, gan kosmētiku, gan sieru.

Pirmie adventes kalendāri

Vārds “advente” cēlies no latīņu vārda “atnākšana”. Adventes kalendāru pirmsākumi meklējami 19. gadsimtā, kad ģimenes katru dienu decembra rītos līdz pat Ziemassvētku vakaram atzīmēja ar krīta līniju uz virtuves sienas.

Publicitātes foto

Vācijā dzimušais Gerhards Langs tiek uzskatīts par pirmā drukātā adventes kalendāra ražotāju 20.gadsimta sākumā.

Uzreiz pēc otrā pasaules kara Ričards Selmers no Štutgartes komerciālos nolūkos sāka drukāt adventes kalendārus, kur bija attēlotas sniegotas ziemas ainas; motīvi, kas definējuši Ziemassvētku estētiku. 1950. gados viņa kalendāri tika eksportēti uz ASV un tie kļuva pieejamāki.

Publicitātes foto

Viņa uzņēmums 25 valstīs tagad ražo vairāk nekā miljons kalendāru gadā. Interesanti, ka joprojām Selmera izveidotais adventes kalendārs tiek drukāts ar autora oriģinālo dizainu.

Šokolādes kalendāri

Publicitātes foto

Pirmais adventes kalendārs ar šokolādi parādījās 1958. gadā, bet 1971. gadā Apvienotajā Karalistē saldumu ražotājs “Cadbury” laida klajā savu versiju adventes kalendāriem, līdz 1993. gadā tie kļuva par pasaulē galveno adventes kalendāru ar šokolādi ražotāju.

Pārsteidzošākie adventes kalendāri 2023

Par mūsu veikalos pieejamiem parfimērijas adventes kalendāriem domāju stāstīt būtu lieki. Gribu vērst uzmanību uz vairākiem interesantiem un vērtīgiem kalendāriem, ko sarūpējuši pasaules radošie un kreatīvie prāti.

VOGUE svētku kalendārs

Publicitātes foto

Šis ierobežotā daudzuma kalendārs ir ievietots kastītē, kas ilustrēta ar antīkiem Vogue žurnāla vākiem un tajā ir 31 produkts. Šis nav tikai grezns skaistuma adventes kalendārs, tas ir kas daudz vairāk. Dodieties ceļojumā cauri vēsturei, skaitot dienas, pārskatot oriģinālās ilustrācijas, kas bija žurnāla sākumā kopš tā pirmā izdevuma 1916. gadā.

Kalendārā var atrast 31 kosmētikas paraugu, ādas kopšanas līdzekļus, juvelierizstrādājumu un dažādus dzīvesveida produktus no 25 augstākās kvalitātes zīmoliem, kā arī īpašos pārsteigumus no Vogue.

Tos ir rūpīgi izvēlējušies Vogue redaktori un kalendārā ir iekļauti daži ekskluzīvi priekšmeti, kā arī pāris pilnīgi jaunu produktu, kas tirgū parādīsies tik 2024.gadā. Būs iespēja saņemt arī digitālā Vogue gada abonementu. Cena - 380 euro, produktu kopējā vērtība netiek atklāta.

Liberty adventes kalendārs

Publicitātes foto

Dāmām būs piemērots juvelierizstrādājumu adventes kalendārs. Cena - 550 euro, produktu kopējā vērtība - 1200 euro. Šā greznā kalendāra atvilktnēs atradīsiet 12 dažādus luksusa zīmolu dārgakmeņus, kas iestrādāti rotās, piemēram, auskarus, kaklarotas, rokassprādzes.

Publicitātes foto

Kungiem savukārt ir skaistumkopšanas adventes kalendārs “For Men”. Šajā skaistumkopšanas adventes kalendārā ir 25 produkti ideālai vīriešu skaistuma rutīnai. Tajā iekļauti paraugi no 2023.gada atzītākajiem zīmoliem: Malin+Goetz, Ren, Acqua Di Parma, 111 Skin un daudziem citiem. Pārdošanas cena - 250 euro, produktu kopējā vērtība - 700 euro.

Abbott Lyon personalizētais juvelierizstrādājumu kalendārs

Publicitātes foto

Kas ir iekļauts Abbott Lyon juvelierizstrādājumu adventes kalendārā? Nav divu vienādu Abbott Lyon adventes kalendāru, jo katru tos izgatavo pēc pasūtījuma. Pasūtiet ar savu vārdu un dzimšanas datumu, un pēc šiem datiem noteiks jūsu akmeni, lai iegūtu personalizētu piekariņu, auskarus un gredzenu, kas pārklāti ar 18kt zelta. Kā arī krāšņu kaklarotu. Cena - 250 euro, vērtība - 450 euro. Skaits - 12 gabali.

Lark & ​​Berry luksusa juvelierizstrādājumu adventes kalendārs

Publicitātes foto

Laboratorijās audzētu dārgakmeņu rotas. Cena - no 4100 euro. Pasūtot šo eleganto rotu komplektu, pircējs pats vari izvēlēties gan skaitu (vai rotas 12 vai 24 dienām), kā arī no kādiem dārgakmeņiem un dārgmetāliem tās būs. Protams, tas ietekmē cenu.

Estrella Bartlett juvelierizstrādājumu adventes kalendārs

Publicitātes foto

Kalendārā, kura kopējā preču vērtība ir 348 euro, nopērkams tikai par 180 euro. Tajā ir 12 vislabāk pārdotās Estrella Bartlett zeltītās juvelierizstrādājumu rotas: North Star kulons, Kiss auskari, Ditsy Miyuki ziedu rokassprādze, ķēdītes, kaklarotas, baroka pērļu stīpas.

Atklājumu komplekts Dior Le Mini 30 Montaigne Holiday

Publicitātes foto

Apzeltītajās atvilktnēs ir divi klasisko smaržu paraugi - Miss Dior un J'adore. Tajā ir arī Dior Prestige La Micro-Huile de Rose pudele un Rouge Dior lūpu krāsa liktenīgajā 999 tonī. Cena -180 euro.

Guerlain adventes kalendārs

Publicitātes foto

Iedvesmojoties no turku juveliera Begüm Khan darba, Guerlain radīja 25 dienu dāvanu kalendāru, kas ir gan mākslas darbs, gan skaistumkopšanas parfīmi un ķermeņa kopšanas līdzekļi. Iekšpusē ir deviņi smaržu mini flakoniņi, sešas aromātiskas sveces, smaržīgas ziepes, divi keramikas izstrādājumi smaržu uzglabāšanai un daži no franču zīmola iecienītākajiem ādas kopšanas līdzekļiem. Cena - 720 euro.

Molton Brown adventes kalendārs

Publicitātes foto

Molton Brown ir pazīstama ar savām aromātiskajām vannas rituālu un ķermeņa kopšanas parfīma kolekcijām, no kurām dažas atrodamas šajā 24 dienu adventes kalendārā. Sākot ar ziedu un citrusaugļu aromātu svecēm un roku krēmiem, beidzot ar iespēju izmēģināt Flora Luminare parfum vai Coastal Cypress & Sea Fennel tualetes ūdeni, abi ir iekļauti komplektā. Cena - 295 euro.

Christian Louboutin adventes kalendārs sievietēm

Publicitātes foto

“Visi uz Loubi Express!” Šā gada adventes kalendāra tēma ir “ceļojums ar vilcienu” un šim 24 dienu ceļojumam ir tikpat skaisti ikdienas galamērķi. Dodieties aizraujošā ceļojumā pa apburto ziemas dāvanu zemi, ko vada vienīgā Miss Loubistar, slavenā modes nama pietvīkusī Ziemassvētku pavadone. Katrā no vilciena 24 vagoniem ir īpašs, ar rokām izvēlēts pārsteigums, kas nodrošina krāšņu ierašanos Ziemassvētku dienā. Cena - 600 euro.

Jo Malone London adventes kalendārs

Publicitātes foto

Jo Malone eksperti izstrādāja šo adventes kolekciju, iedvesmojoties no piparkūku smaržas. Tas ietver sezonai atbilstošus odekolonus ar ingvera un citu garšvielu aromātu, zīmolam raksturīgo vannas un ķermeņa produktu miniatūras versijas, ceļojumu izmēra sveču pāri, kā arī pilna izmēra smaržas. Cena - 495 euro.

Disney100 adventes kalendārs

Publicitātes foto

Atzīmējot Disneja 100 gadus, Swarovski ir izveidojis šo neparasto adventes kalendāru, lai radītu bērnišķīgu brīnumu un pieminētu šo īpašo notikumu. Aiz tā 25 durvīm atrodas daudz pārsteigumu, arī 22 krāsaini ornamenti, divas kaklarotas un rotaļīgs uzlīmju komplekts. Šie priekšmeti ir atrodami tikai kā daļa no šā adventes kalendāra, tostarp iecienītāko Disneja varoņu iedvesmoti dizaini, kā arī svētku simboli, kas atzīmē simto sezonu. Šis Disney produkts tiek pārdots kā īpašs gada izdevums 2023. gadam. Cena - 1200 euro.

National Geographic izrakteņu adventes kalendārs

Publicitātes foto

Katru decembra dienu, tuvojoties Ziemassvētkiem, bērni var atvērt durtiņas ar jaunu krāšņu dārgakmeni, ar ko papildināt savu kolekciju. Komplektā ir kolekcionāra maisiņš, lai visi dārgakmeņi būtu drošībā. Šajā adventes kalendārā ir skaisti, pulēti dārgakmeņi bērniem, piemēram, ahāts, zaļais aventurīns, hematīts, sodalīts, turkvenīts, tīģera acs, zilais kalcīts. Kolekcijas pēdējais gabals ir satriecošs rozā kvarcs, ko bērni izrok no maza māla pikucīša gluži kā īsti ģeologi. Bonuss - kalendārā ir iekļauti pieci rotaslietu veidošanas komplekti, lai bērni varētu paši izveidot savas īpašās rotas ar saviem jaunajiem dārgakmeņiem. Cena - 35 euro.

Lego Harry Potter adventes kalendārs

Publicitātes foto

Lego adventes kalendāri ar savām mini figūriņām un citām “ekstrām” ir milzīgs hits katru svētku sezonu. Atkarībā no tā, kas patīk bērniem, ir pieejamas dažādas tēmas — Zvaigžņu kari, Lego City un citas. Cena vidēji - 49 euro.

Paxton & Whitfield amatnieku siera adventes kalendārs

Publicitātes foto

Katru dienu var baudīt 75 gramus amatnieku sieru. Lai nodrošinātu maksimālu svaigumu, sieru piegādās visu decembri trīs atsevišķās piegādēs. Cena - 150 euro plus maksa par piegādi.

Volcano Coffee Works kafija adventes kalendārs

Publicitātes foto

Tajā ir divpadsmit 100 gramu maisiņi ar Volcano kafiju, ierobežotā daudzumā arī svētku maisījumi, kas izgatavoti speciāli šim kalendāram. Ir iespēja izvēlēties pupiņas vai maltu kafiju. Cena - 55 euro.

Dārgākais adventes kalendārs

Publicitātes foto

Bet ko darīt, ja vēlaties kaut ko vairāk par šokolādes gabaliņiem, kas slēpjas aiz perforētiem kartona portāliem? Nekrītiet izmisumā! Porsche izstrādājuši adventes kalendāru, kas izmaksās vien vairāk nekā miljonu euro. Porsche adventes kalendārs, šķiet, būs ideāla dāvana mīļotajam Ziemassvētkos. Īpaši, ja ir nepieciešami arī daži “nieki”, piemēram, jauna virtuve, pulkstenis un jahta.

Vācu autoražotāji 2010.gadā pirmo reizi laida pārdošanā tikai piecus savus īpašos adventes kalendārus. Pats kalendārs ir gandrīz divus metrus augsts un izgatavots no matēta alumīnija. Porsche kalendāra radītāji saka, ka “pārsteigumi” ietver Porsche Design P’6910 Indicator pulksteni rozā zelta krāsā, individuāli pielāgojamu Porsche Design virtuvi un pēc pasūtījuma izgatavotu motorjahtu, ko arī izstrādājusi Porsche studija Austrijā. Papildaprīkojumā ietilpst arī divas 18 karātu zelta saulesbrilles, pāris Porsche dizaina aproču pogas un daži dārgi trenažieri.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv