Rudens garie, tumšie vakari ir īstais laiks, kad nodoties kādai labai lasāmvielai. Iespējams, jums jau kopš vasaras, kad siltajos vakaros nebija laika, jo gribējās nodoties aktīvai atpūtai dabā, ir padomā kāda aizraujoša grāmata.

Taču, ja tā nav, esam sagatavojuši jums lielisku sarakstu ar labākajām, izglītojošākajām un aizraujošākajām grāmatām par modi… un ne tikai. Šīs grāmatas patiks cilvēkiem, kam interesē mode vai māksla, vai arhitektūra vai tiem, kam vienkārši patīk ģeniālu cilvēku biogrāfijas. Grāmatas dažādām gaumēm - no stāstiem līdz izglītojošai literatūrai un uzziņas materiāliem.

Publicitātes foto

Tuvojoties svētku sezonai, daudziem prātā jau ir doma par dāvanām. Bieži vien pacilājošās svētku sajūtas bojā nebeidzamie dāvanu saraksti, tāpēc, jo laikus sāksiet gatavoties, jo mazāk stresa un galvassāpju šī dāvināšanas tradīcija jums sagādās. Lai šis saraksts kalpo par iedvesmu un atgādinu, ka bieži vien grāmatas (un ne tikai) jāpasūta internetā, jo Latvijas grāmatnīcās tādas vienkārši var nebūt pieejamas un, lai tās saņemtu pirms svētkiem, tas jādara pēc iespējas ātrāk.

Publicitātes foto

1.Bongrand C. ‘’Louis Vuitton: L’audacieux’’

(Luiss Vuitons: drosmīgs)

Publicitātes foto

Spilgta biogrāfija, kas, izmantojot iepriekš nepublicētu informāciju un īpašu piekļuvi svarīgiem avotiem, intervijām un fotogrāfijām, atklāj stāstu par ģeniālu dizaineru Luisu Vuitonu un leģendāro luksusa preču impēriju, ko viņš izveidoja.

Stāsts sākas par 14 gadus veco Luisu, kas aiziet no mājām ar mērķi nonākt Parīzē un īstenot savu sapni. 16 gadu vecumā, kļūstot par mācekli kādā ateljē, viņš apgūst arodu no jomas speciālistiem. Kļūstot par personīgo iepakotāju un bagāžas izgatavotāju imperatorei Eiženijai, Napoleona III sievai, viņam veidojas īpašs kontakts ar sabiedrības augstāko slāni, kas atviegloja mērķa - savs ateljē - sasniegšanu.

2.Editors of Vogue ‘’The United States of Fashion: A New Atlas of American Style by The Editors of Vogue’’

(Jauns amerikāņu stila atlants, ko izstrādājuši žurnāla Vogue redaktori)

Publicitātes foto

Vogue, iespējams, augstākā autoritāte modes sfērā, redaktori dokumentē pārmaiņas Amerikā modes jomā pēc COVID pandēmijas.

Savā 2021. gada februāra numurā Vogue atklāja projektu “The United States of Fashion” ar mērķi atbalstīt un popularizēt radošuma un amatniecības uzplaukumu visā valstī un izpētīt inovācijas un uzņēmējdarbību, kas veido amerikāņu modi. Vogue redaktori devās apceļot Ameriku, lai iepazītos un aptaujātu radošos talantus. Brīnišķīgs projekts rezultējies grāmatā, kas sniedz unikālu iespēju jaunajiem dizaineriem pastāstīt par sevi un iepazīstināt pasauli ar saviem dizainiem un talantu.

3.Agins T. ‘’The End of Fashion: The Mass Marketing of the Clothing Business’’

(Modes beigas: apģērbu biznesa masveida mārketings)

Publicitātes foto

Šajā skarbajā žurnālistikas stāstījumā tiek atklāta masu mārketinga ietekme uz modes industriju un tās radošajiem talantiem.

Pieredzējuša modes žurnālista grāmata, kas pēta modes industrijas mainīgo ainavu un to, kā masu mārketings ir mainījis apģērbu ražošanas un tirdzniecības veidu. Intriģējošs ieskats slavenu dizaineru cīņās ar finansēm un industrijas izaicinājumiem.

Pārdomas rosinoša lasāmviela, kas sniedz vērtīgu skatījumu uz izaicinājumiem un pārmaiņām, ar ko saskaras modes nozare.

4.Apfel I. "Iris Apfel: Accidental Icon"

(Īrisa Apfela: Nejauša ikona)

Publicitātes foto

Izklaidējoša, pārdomas rosinoša, vizuāli aizraujoša un iedvesmojoša grāmata, kas atspoguļo 102 gadus veco stila ikonu, interjera dizaineri un unikālo personu - Īrisu Apfelu. Sieviete, kas apsteidz laiku un tendences, Īrisa Apfela ir viena no dinamiskākajām personībām modes, tekstila un interjera dizaina pasaulē. Grāmata apkopo viņas pārdomas, stāstus no dzīves. Visnotaļ apbrīnojama persona, kura 2005. gadā bija pirmā ne-dizainere , kuras apģērbs un aksesuāri tika izstādīti Metropolitēna mākslas muzeja Kostīmu institūtā. Negaidīta slava, kas noveda pie karjeras kā supermodelei, mūzai un sadarbībai ar pasaulslaveniem zīmoliem.

5.Wilson A. ‘’Alexander McQueen: Blood Beneath the Skin’’

(Aleksandrs Makvīns: asinis zem ādas)

Publicitātes foto

Aleksandra Makvīna skates var šokēt, bet tikai tos, kuri vēl nav sapratuši, ka tajās ir sarežģītas alegorijas un dziļa nozīme.

Viņš četras reizes ir atzīts par Lielbritānijas gada modes dizaineru. Viņš ne vienmēr ir saprotams, nedaudz dīvains, pārdrošs un noslēpumains, bet visnotaļ ļoti talantīgs.

Grāmatas autors cenšas izprast dizainera personību, viņa dzīvi un daiļradi.

Pārliecinoša un rūpīgi pētīta biogrāfija ar nedzirdētām intervijām, neredzētām fotogrāfijām un pārsteidzošiem faktiem par ģeniālā dizainera privāto dzīvi.

6.Bayley S. “Ugly: The Aesthetics of Everything”

(Neglīts: visa estētika)

Publicitātes foto

Pārdomas rosinoša, pārsteigumu pilna lasāmviela, kas, brīžiem filozofējot, pēta estētiku caur vēsturisku objektīvu. Autors savā unikālajā stilā apšauba, pārspriež un izskaidro estētiku un atbild uz jautājumu - ja pasaulē nebūtu neglītuma, vai būtu kāds skaistums?

7.Tansy E.Hoskins “The Anticapitalist Book of Fashion”

(Antikapitālistiskā modes grāmata)

Publicitātes foto

Grāmata par modi, politiku un kapitālismu un kā tie visi ir saistīti. Autore savā grāmatā ķidā kapitālistisko industriju, lai atklātu patiesību par sabiedrību un klimatu graujošo modes industriju. Skarbs un tiešs mūsdienu situācijas atspoguļojums. Godalgota grāmata ar lieliskām atsauksmēm.

8.Webb. I “Rebel Stylist: Caroline Baker”

(Dumpinieciskā stiliste: Karolīna Beikere)

Publicitātes foto

Lieliski piemērota lasāmviela modes, fotogrāfijas, dizaina un mākslas entuziastiem vai studentiem.

Krāšņi ilustrēts stāsts par superstilisti Karolīnu Beikeri - sievieti, kura veidoja modes vēsturi popularizējot ielu modi. Grāmata atspoguļo talantīgās Karolīnas ietekmīgo karjeru, iekļaujot, dažas pat iepriekš nepublicētas, slavenu modes fotogrāfu fotogrāfijas.

Kopā ar pašas Beikeres personīgajiem komentāriem un Vivjenas Vestvudas, Ketrīnas Hamnetas īpašiem ierakstiem, šī ir intriģējoša, estētiski baudāma un iedvesmojoša lasāmviela par Karolīnu Beikeri un viņas ietekmi uz modi.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv