Plati pleci, plāns papēdis... Kas šoruden vēl būs modē?

Saint Laurent, Ferragamo © _Scanpix, Ferragamo

Par rudens un ziemas sezonas galveno modes tendenci kļuvis stils officecore. Kas tas ir un kā to atkārtot?

Nav pagājis tik ilgs laiks, kopš sēdējām karantīnā, bet relaksētais mājas stils ar tā amorfajiem siluetiem un ērto, bet absolūti neseksīgo apģērbu ir galīgi izgājis no modes. Svārsts šūpojās uz otru pusi, un šodien topā ir officecore - stils, kādā biznesa dāmas demonstrē gan savu spēku un pārliecību, gan sievišķību. Protams, šī tendence nav vienīgā, bet tā ir galvenā un ar to nevar nerēķināties. Lūk, stila galvenās pazīmes.

Plati pleci

Masīvi pleci ienāk modē krīžu laikos, kad sievietei - grib to vai negrib - nākas būt stiprai. 1980. gados platplecu žakete bija katras sevi cienošas biznesa dāmas garderobē - kā apliecinājums viņas profesionālajām ambīcijām un emancipācijas noskaņām. Pēdējo reizi aizraušanās ar platiem pleciem novērota pirms 5 gadiem, #MeToo kustības karstumā. Un šis trends atkal ir atgriezies. Svarīga detaļa: jo platāki pleci pie masīvas kā klints žaketes, jo trauslākam jābūt tam, kas atrodas zem tās. Galvenais ir kontrasts.

Saint Laurent / _Scanpix

Gucci / _Scanpix

Saint Laurent / _Saint Laurent

Uzvalks vai mētelis ar akcentētu vidukli

Sievišķībai ir daudz toņu. Mūsdienās tā izpaužas nevis kā lentītes un bantītes, bet gan stingri silueti, kas burtiski “lipina” ķermeni, kā tēlnieks lipina savu skulptūru. Lieta numur 1 sieviešu garderobē - uzvalks. Tas var būt ar svārkiem vai biksēm, bet jebkurā gadījumā jātranslē pārliecība un spēks, taču vienlaikus jāuzsver sievietes formas. Bez žaketēm ar platiem pleciem mūsdienās aktuālas ir arī izsmalcinātākas - ar akcentētu vidukli New Look stilā. To pašu var teikt par mēteli.

Bottega Veneta / _Scanpix

Emilia Wickstead / _Scanpix

Chloe / _Scanpix

Kaklasaite

Kur ofisa stils, tur arī kaklasaite. Kamēr vīrieši no viņa pamazām tiek vaļā, sievietes viņam atrod visneparastākos pielietojumus. Šis aksesuārs var padarīt tēlu stingrāku vai pikantāku. Kaklasaite var būt kontrastējoša, bet var saplūst ar apģērbu. Dizaineri piedāvā valkāt kaklasaites ne tikai ar blūzēm, bet pat ar garām kleitām.

Dolce & Gabbana. / _Scanpix

Valentino / Foto: Scanpix

Valentino / _Scanpix

Alexander McQueen / _Alexander McQueen

Spīdums

Spožās lietas, kas jau sen vairs nebija Jaungada balles atribūts, bet kļuvis par ikdienas modes sastāvdaļu, bija apskatāmas praktiski visās rudens -ziemas 2023/24 sezonas kolekcijās. Modē metāla efekts visdažādākajos toņos - gan klasiskajā zeltā un sudrabā, gan rozā, violetajā, zaļajā utt. Lai šāda lieta neizskatītos lēti, tai jābūt solīdai, klasiskai piegrieznei un bagātai pēc faktūras. Neesi gatava valkāt spīdīgas drēbes? Atļaujieties kaut vai spīdīgu aksesuāru.

Balmain / _Scanpix

Dries Van Noten / _Scanpix

Total look

Monohromie tēli joprojām ir modes virsotnē. Visefektīgāk tās izskatās uzvalkos, īpaši bikškostīmos. Aktuālas ir visdažādākās krāsas - sākot no tradicionālajiem melnajiem un pelēkajiem līdz sarkanajiem, koši zilajiem, dzeltenajiem un zaļajiem. Drosmīgākie var paeksperimentēt ar krāsu niansēm, piemeklējot nevis viena toņa, bet tuvu toņu lietas.

Ermanno Scervino / _Scanpix

Balmain / _Scanpix

Givenchy / _Scanpix

Alexander McQueen / _Alexander McQueen

Denim

Aizraušanās ar 2000. gadu modi turpinās, un tas nozīmē, ka joprojām aktuālas ir džinsu lietas. Dizaineri piedāvā vienā tēlā sajaukt dažādu toņu denimu. Tāpat modē ir džinsu lietas ar nodiluma un netīrumu efektu. Daži dizaineri atdarina denimu ar citu, cēlāku materiālu palīdzību. Piemēram, Bottega Veneta piedāvā “džinsu” bikses, kas patiesībā šūtas no smalkākās ādas. Kāds denimam sakars ar biroja stilu? Nu, biznesa dāma taču kādreiz izies no biroja.

Stella McCartney / _Scanpix

Bottega Veneta / _Scanpix

Kurpes ar asu papēdi

Līdz ar biroja stila atgriešanos ir pienācis laiks mainīt arī apavus. Šķiet, sporta apavu valstības laiks ir pagājis: sezonas skatēs rudens-ziema 202/24 to praktiski nebija. Pazuduši arī apavi uz masīvas platformas. Visaktuālākās kļuvušas laiviņkurpes uz plāna kā skuveklis papēža ar smailu (reizēm groteski asu) purnu.

Miu Miu / _Miu Miu

Ferragamo / _Ferragamo

Ferragamo / _Ferragamo

Botforti

Botforti topā jau ne vienu vien sezonu un dīvainā kārtā lieliski iekļāvušies officecore stilā. Ar katru nākamo sezonu šie zābaki kļūst arvien garāki un garāki: tagad jau ir grūti saprast, kur tie beidzas. Svarīga detaļa: tā kā šis apavu veids ir gana provokatīvs un daudziem raisa nepārprotamas asociācijas (atcerēsimies filmu “Jaukā sieviete” ar Džūliju Robertsu), tie jāvalkā ar ļoti stingrām, klasiskām lietām - piemēram, žaketēm un kostīma svārkiem.

Alexander Mcqueen / _Alexander McQueen

Stella McCartney / _Scanpix

Klasiskā elegantā soma

Ofisa stilam nepieciešama klasiska soma. Mūsdienās aktuālas ir lakonisku formu, gludas faktūras un bez pārlieku aizraušanās ar monogrammām somu. Topā - elegantas somiņas 1950. gadu stilā, kas jānēsā rokā vai uz plaukstas locītavas, kā to darīja Džekija Kenedija vai Greisa Kellija. Tēlu var noslēgt ar gariem teātra cimdiem.

Carolina Herrera / _Carolina Herrera

Ferragamo / _Ferragamo

Ferragamo / _Ferragamo

Ermanno Scervino / _Scanpix

“Kailā” kleita

Biznesa dāma nedrīkst būt “sausiņš”, vakarā viņa pārvēršas liktenīgajā sievietē. Un to viņa dara ar caurspīdīgu tērpu palīdzību, kas joprojām ir efektīgākais vakara modes atribūts. Tā varētu būt “nāras kleita” ar plīvojošu apakšmalu kā Ermanno Scervino, vai maza caurspīdīga kleita kā Gucci kolekcijā. Dizaineri piedāvā tādas lietas nēsāt bez veļas (pat ziemā!), taču, ņemot vērā mūsu klimatu un konservatīvos uzskatus sabiedrībā, iesakām tomēr atklātības pakāpi stingri dozēt.

Gucci / _Scanpix

Ermanno Scervino / _Scanpix

Dolce & Gabbana / _Scanpix

Ferragamo / _Ferragamo

Givenchy / _Scanpix

Svarīgākais