Mūsdienīgas somas no sēņu sporām

© Publicitātes foto

Procesus, kas neskar pašus, mēs bieži vien palaižam gar "ausīm". Tāpat arī nespējam just sāpes cita vietā. Tikai izjūtot vai ieraugot, vai sadzirdot, "atveras acis". Ievads izklausās pēc klišejas, bet stāsts, par ko es šodien gribu pastāstīt ir par… somām. Par somām, ko izgatavo no ananāsu lapām, pārstrādātiem plastmasu kilotonnu kalniem, veciem zvejnieku tīkliem, ābolu atkritumiem, kaktusa šķiedrām.

Kāpēc šāds ievads un kāpēc par šādām somām?

Arī es ilgi dzīvoju pārliecībā, ka ar pasauli viss ir kārtībā - pati atkritumus šķiroju, braucu ar elektromobili, veikalā produktus lieku papīra maisiņos, drēbes pērku pēc vajadzības nevis tāpēc, ka pa lēto. Līdz nesen nonācu salā, kuru apskalo Indijas okeāns. Aina, kas pavērās, bija biedējoša. Starp palmām un zilo okeāna ūdeni slējās milzīgi getliņveidīgi atkritumu kalni, trūdošu okeāna iemītnieku līķi, trīsgalvaini jūras putni. Pauze, ko ieturēju pēc redzētā līdz atguvu valodu bija ilga. Whata fuck klusu iekliedzos, kad atguvu valodu. Draugi, kas šo ainu bija redzējuši iepriekš un ne tikai šajā pieķēzītajā paradīzes sala, stāstīja, ka skaitļi ir biedējoši - okeānā ir triljoniem plastmasas gabalu, kas nekad nepazudīs, ja vien Zemē neietrieksies komēta un pasaule neies bojā.

Publicitātes foto

Redzētais manu attieksmi pret dzīvi mainīja fundamentāli. Pie velna visus bagātības manifestētājus un mindseta chaingerus - mēs slīkstam savos mēslos. Cik vēl mums vajag naudas kārtējai dodo putna ādas somiņai? Un, ja jau parakstāmies zem kārtējā domāšanas veida maiņas guru, tad lai tas palīdz atvērt acis un ausis.

Tā dzima doma uzmeklēt modes dizainerus, kas rada kolekcijas, īpaši somas, no tā zaņķa, ko mēs gadu desmitiem esam izveidojuši. Pirmā, ko atradu bija Stella Makartnija, kura savā kolekcijā VEGEA izmanto vīnogas, lai veidotu vegānu alternatīvu dzīvnieku ādai, kas redzams ikoniskajā S-Wave rokassomās. Vai Bananatex - pasaulē pirmais izturīgais, ūdensnecaurlaidīgais un plastmasas nesaturošais audums, kas pilnībā izgatavots no banānu augiem, pirmo reizi laists klajā 2018. gada oktobrī. Kultivēts Filipīnās dabiskā ekosistēmā bez ķīmiskas apstrādes.

Publicitātes foto

Savukārt 2022. gadā Stella Makartnija laida klajā pasaulē pirmo luksusa somu, kas izgatavota no Mylo™ — pārbaudīta vegāna alternatīva dzīvnieku ādai, kas izgatavota, izmantojot micēliju — sēņu saknēm līdzīgās struktūras. Šīs sēnīšu šūnas tiek sajauktas ar zāģu skaidām un rezultātā izveidots organisks materiāls. Kā atzīst pati Stella: “Man patīk ādas izsmalcinātības mijiedarbība ar dabu. Vēlējos uzsvērt mīlestību pret mežu un Lielbritānijas laukiem, pret tās floru un faunu."

Publicitātes foto

Otrs zīmols, kas piesaistīja manu uzmanību, bija neliels itāļu somu un apavu ražotājs THEMoiré. Pārlasot Vogue un citus glancētus žurnālu digitālās versijas, atradu arī dažus slavējošus rakstus par šo uzņēmīgo itāļu zīmolu, kurš iepriekš izgatavoja prēmiuma klases somiņas no ierastās ādas, bet covidam sākoties panīka. THEMOIRè ir projekts, kas dzimis Milānā. Tā mērķi ir radīt pozitīvas pārmaiņas cilvēkiem un mūsu planētai ar vismazāko iespējamo ietekmi uz vidi, ētiski un ekoloģiski atbildīgi. Tāpēc komanda divus gadus sadarbībā ar zinātniekiem izstrādāja ekoloģisku un ļoti modernu produktu izvēli, izmantojot tikai planētai nekaitīgus resursus. Kolekcijās ir jauni un inovatīvi ekoaudumi, kas iegūti no ananāsu lapu ražas vai no ābolu nozares atkritumiem. Somas ir izgatavotas arī no dabīgiem materiāliem, piemēram, korķa vai rafijas (salmi, no kā itāļi jau gadu simtus pin savas cepures), pārstrādātiem materiāliem, piemēram, eko kažokādas vai pārstrādātas kokvilnas.

Publicitātes foto

Visas oderes ir izgatavotas, izmantojot 100% pārstrādātus materiālus, pārsvarā no PET plastmasas pudelēm un diegiem, bet iekšējās etiķetes veido no pārstrādāta neilona, ​​kas daļēji nāk no zvejas tīkliem.

Ieskatam piedāvāju nedaudz detalizētāku aprakstu un vizuālo materiālu par katru no THEMoiré izmantotiem materiāliem.

ŪDENS AUDUMS

Šis audums ir izgatavots no ūdens bāzes poliuretāna (plastmasas) sveķiem, kas iegūti no bezpiesārņojuma un netoksiskiem ražošanas procesiem un materiāliem. Ūdens audums ir videi draudzīgs materiāls un lietošanas gaitā saglabā savu elastību un mīkstumu.

ĀBOLU MATERIĀLS

Publicitātes foto

Tas ir ražots no ēdienu industrijā izmestajām ābolu mizām un serdēm. Ābolu materiāls tiek izmatots, lai aizstātu citus kaitīgākus materiālus un mazinātu enerģijas izmantošanu ražošanas laikā.

SŪKĻA AUDUMS

Publicitātes foto

Šis materiāls ir veidots, lai gala projekts izskatītos ar sūkļa tekstūru. Materiāla ieguvei nav izmantoti dzīvi sūkļi un ražošana nekādā veidā nav saistīta ar vardarbību pret dzīvniekiem. Lielākā daļa sastāvā ir kokvilna, un pārējais ir PA, kas ir izturīgāks par polisteru.

PĀRSTRĀDĀTS NEILONS

Publicitātes foto

Liela daļa pārstrādātā neilona nāk no veciem zvejas tīkliem un iepriekš lietotiem apģērbiem, kas ir lielisks atkritumu pārstrādes risinājums.

ANANASU MATERIĀLS

Publicitātes foto

Šis mūsdienīgais materiāls ir izveidots no ananasa lapām - ražas novākšanas blakusprodukta, kas neprasa papildus tehniku to ievākšanai. Auga lapas tiek ievāktas, savāktas čemurā, izmazgātas un atstātas izžūšanai. Beigās produktam ir spīdums un pūkaina tekstūra.

BIOLOĢISKAIS KAKTUSS

Publicitātes foto

Kaktusu audzēšana ir ilglaicīgs process - tie tiek stādīti vienreiz un dzīvo apmēram 8 gadus. To audzēšana noteikti atšķiras no citu augu audzēšanas. Nakts laikā kaktusi absorbē CO2 un to metabolisms pasargā ūdeni.

KORĶA MATERIĀLS

Publicitātes foto

Korķis ir ekoloģisks un atjaunojams materiāls, ar saknēm Vidusjūras rietumu apgabalā. Šis koks absorbē 5 reizes vairšk CO2 nekā citi koki. Šo materiālu iegūst, nenocērtot kokus.

Dzīvesstils

 Brīvdienām piestāv ēdieni, kas ir salīdzinoši vienkārši un garšos visai ģimenei. Liekam galdā virtuves huligāna Pipara krāsainās kartupeļu pankūkas, kas uz šķīvja izskatīsies lieliski.

Svarīgākais