© Foto: Kering oficialais izplatītājs

Mana īpašā draudzība ar saulesbrillēm aizsākās 16 gadu vecumā, kad ārsts konstatēja mīnuss 7. Momentā nopirku kontaktlēcas un pēc ārsta ieteikuma arī viegli tonētas saulesbrilles. Nu pasauli redzēju caur rozā stikliem. Tas nav joks, jo pirmās saulesbrilles bija ar violeti tonētām lēcām.

Foto: Kering oficialais izplatītājs

Ar laiku mans romantisms noplaka, virsroku gūstot dekadencei. Un, protams, tikko bija iznākusi režisoru māsu Lanas un Lilija Vačovsku ikoniskā filma "Matrikss" (Matrix), kuru galvenā tēla neatņemama sastāvdaļa bija melnas saulesbrilles. Forma mainījās, krāsa nekad.

Tomēr ar laiku sapratu, ka mūžīgi melnās briļļu lēcas pretēji ārsta ieteikumiem nesāt saulesbrilles visos gadalaikos nevis atviegloja manu dzīvi, bet tieši pretēji - sāku miegt acis. Tā manā dzīvē ienāca briļļu krāsainība.

Pirms runājam par šā gada tendencēm, dažas mazas, bet būtiskas nianses, kas ļaus izvairīties no manām kļūdām.

Lēcu tonējums

Foto: Kering oficialais izplatītājs

Foto: Kering oficialais izplatītājs

Saulesbrillēm ir trīs pakāpju tonējumi. Ja uz briļļu kātiņa ir cipars 1, tas nozīmē, ka lēca būs viegli tonēta, un var nēsāt pat tumšajā diennakts laikā. Acis tiks pasargātas no saules UV starojuma, gaismas spilgtuma vai, ja ārā ir ziemā, no spožā sniega baltuma. 2. numurs būs jau ar tumšāku tonējumu. Savukārt cipars 3 nozīmē, ka tās ir Matrix brilles. Vēl viens būtisks moments ir polaroida brilles, kuru pirmsākumi meklējami 1937.gadā. Tās būs brilles, kur, kad runāsiet ar to nēsātāju, redzēsiet sevi. Tās lieliski der, vadot mašīnu, snovojot. Piemēram, iedomājieties par to, kā sniegs atspoguļo gaismu jūsu acīs. Vai arī, cik grūti ir saredzēt mitru ceļu, kad ir maz saules gaismas. Arī ūdens atspoguļo gaismu, piemēram, ezeri, baseini. Mums apkārt ir neticami daudz dažādu faktoru, kas var netīši radīt aklumu veidojošo atspīdumu, kas savukārt var izraisīt bīstamas situācijas. Tādēļ polarizētās saulesbrilles ir tieši tam paredzētas, ka tās var novērst iepriekš minētās situācijas.

Rāmju platums

Foto: Kering oficialais izplatītājs

Foto: Kering oficialais izplatītājs

Foto: Kering oficialais izplatītājs

To, tāpat kā toni, var nolasīt uz briļļu kājas. Piemēram, 65□20. Pirmais cipars norāda attālumu no kājiņas līdz kājiņai, otrais attālumu - degunam. Tomēr, pat ja izmērs šķiet pieņemams, uzmēriet. Brilles nedrīkst spiest vai būt ciešas. Iedzīvosieties galvas sāpēs un "smukos" nospiedumos deniņu zonā.

2023.gada modes tendences

Izšķirstīju dažus modes žurnālus, sapratu, ka labāk vērsties pie profesionāļa. Aizrakstīju savam draugam, kuram Rīgā un ne tikai pieder stilīgākais briļļu veikals. Pēc dienas saņēmu atbildi: "Čau, esmu baigi aizņemts, bet vārdu sakot - pa lielam aktuāls ir viss, kam ir mūsdienīgs izpildījums. Gan retro, gan laikmetīgais un futūristiskais. Par klasiku neko daudz, tā vienmēr ir aktuāla.

Joprojām aktuāli ir puscaurspīdīgie saulesbriļļu rāmji, tikai nu jau ar viegli tonētām lēcām. Viegli tonētas lēcas kļūst aizvien aktuālākas saulesbrillēs. Tas tāpēc, lai brilles būtu universālākas, tās varētu nēsāt gan dienā, gan vakarā, gan saulainā laikā, gan dienā bez saules. Aktualitāšu topā joprojām ir arī ģeometriskās formas, kā vieglos konstrukciju ietvaros, tā masīvos acetātos. Iespējams, īslaicīgi, bet šobrīd gandrīz katrā kolekcijā kāds modelis, kurš atsaucas uz 90. gadiem. Briļļu dizaineri pēdējā laikā uzsver, ka mazāk kolekcijas veido, skatoties tikai vienas sezonas ietvaros. Tāpēc bieži modeļi ir veidoti tā, lai tie būtu aktuāli ilgāku laika posmu.

Foto: Kering oficialais izplatītājs

Novērojama arī sportiskā briļļu stila ienākšana ikdienas nēsāšanā, kas, protams, tiek ļoti gaumīgi nostrādāta. Galu galā aktuāls ir viss, kas tev patīk un piestāv, paslēpj vai izceļ."

Post scriptum

Pirms septiņiem gadiem es satiku savas pirmās MYKITA saulesbrilles, un tā bija mīlestība no pirmā acu skatiena. Šo zīmola radīja Berlīnes arhitekti. Tās ir dizainiski vieglas un savā ģeometrijā perfektas. Daudziem modeļiem nav locījuma eņģes, tā vietā ir izveidots kas līdzīgs zelta griezuma gliemežvākam. Tās ir vieglas kā pūciņa un izturīgas kā kosmosa kuģis.

Foto: Kering oficialais izplatītājs

Brilles savam tēlam izvēlējās arī slavenā And Just Like That seriāla varone Kerija Bredšova. Tas MYKITA dizaineriem deva iedvesmu radīt īpašu kolekciju JUST LITE EDITION, kurai raksturīga nostalģiska pievilcība, kas ļauj izcelties no pūļa.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv