Elizabete II un Anna Vintūra britu dizainera Richard Quinn 2018. gada modes skatē. © Foto no Scanpix

Lielākajai daļai slavenību patīk eksperimentēt ar matu garumu un krāsu – publika pieprasa novitāti. Bet ir arī tādi, kas visu mūžu demonstrē vienu un to pašu frizūru.

Grūti iedomāties Merilinu Monro bez viņas gaišajiem viļņiem, karalieni Elizabeti II - bez viņas vecmodīgajām cirtām, Tīnu Terneri - bez “sprādziena makaronu fabrikā”, bet Elvisu - bez “Pompadūra” frizūrās ar apjomīgu matu griezumu un vaigubārdām.

Foto no Scanpix

Sirmā frizūrā ar kārtīgu astīti momentā atpazīstams Karls Lāgerfelds. Šogad dizaineram bija veltīta tērpu institūta Met Gala balle un tā tēlu varēja redzēt visur - līdz pat Milānas Dizaina nedēļai, kur tika tirgotas tam veltītās lelles.

Ponytail kļuva par Lāgerfelda firmas frizūru 1976. gadā. Tolaik viņam bija gari, sprogaini mati. Dizaineram bija apnicis, ka tie nepārtraukti krīt uz sejas, un viņš tos salicis astē. Šī frizūra viņam bija 43 gadus un Lāgerfelds skaidroja: “Asti uztaisīt ir viegli un ātri, bet man, ziniet, nav friziera talanta. Es slikti pārzinu visus šos gēlus un lakas, vienīgais, kas man ir matiem, ir speciāls pūderis.” Patiesībā šī frizūra Lāgerfeldam pārvērtusies par mārketinga instrumentu. 80. gados viņš vēlējās nedaudz mainīt savu tēlu, taču viņa konsultanti teica, ka tas var kaitēt viņa biznesam. Aste (tāpat kā sirmums) kļuva par daļu no viņa personiskā zīmola.

Foto no Scanpix

Tieši tāda pati firmas zīme Annai Vintūrai ir viņas bobs. 73 gadus vecā amerikāņu žurnāla Vogue galvenā redaktore un viena no ietekmīgākajām sievietēm modes pasaulē šim stilam ir uzticīga gandrīz 60 gadus. Katru dienu profesionāls stilists, kurš no rīta ierodas pie viņas mājās, veic viņas matu veidošanu. Pirmo reizi viņa uztaisīja bobu 14-15 gadu vecumā. Šis matu griezums toreiz tikai ienāca modē - pateicoties Vidalam Sasonam. Bet Anna negrieza matus pie viņa, bet pie cita populāra Londonas friziera - Leonarda Meifara. Savas pirmās vizītes laikā viņa atnesa no britu Vogue izrautu lappusi ar viņa autorības frizūru. Tas bija īss, taisns bobs ar Bangs. Tolaik tādu pašu frizūru demonstrēja divas slavenas sievietes, kas Annai kļuva par tēla modelēm, - žurnāliste Morīna Klīva un televīzijas raidījumu vadītāja Ketija Makgovana. Anna nogrieza analoģisku matu griezumu un kopš tā laika ne reizi nav mainījusi.

Foto no Scanpix

Pazīstama ar savu frizūru ir arī aktrise Dženifera Enistone. Atveidojot Reičelas lomu kulta seriālā “Draugi”, daudzi iemīlēja ne tikai viņas atveidoto varoni, bet arī kaskādes matu griezumu - 90. gados tas bija īsts hits. Lai arī aktrise filmēšanas gaitā stilu mainījusi daudzas reizes, tieši frizūra no pirmās sezonas skatītājos atstājusi neizdzēšamu iespaidu. Šo graduēto matu griezumu 1994. gadā izgudroja frizieru guru Kriss Makmilans. Vēlāk Enistone ne reizi vien mainījusi matu garumu un krāsu (viņai patīk melēšana un brondēšana), taču kopumā viņas tēls paliek nemainīgs.

Foto no Scanpix

Eimija Vainhausa kļuva slavena ne tikai, pateicoties savai unikālajai balsij un ekstravagantajam apģērbam, bet arī tropu frizūrai, ko bieži nēsāja 1960. gadu meitenes, kas dievināja rockabilly stilu. Tiesa, atšķirībā no sava prototipa Eimijas frizūra bija dramatiskāka un haotiskāka, izskatījās “vakardienas”, ar “tikko no gultas” efektu. Šī frizūra bija Vainhausai 2003. gadā, vēl pirms dziedātāja laida klajā savu pirmo albumu. Vēlāk to bieži varēja redzēt modes skatēs. Piemēram, 2008. gadā Chanel skatē, bet 2012. gadā jau pēc dziedātājas nāves Žans Pols Gotjē viņai veltīja veselu modes skati, kur visi modeļi izskatījās kā Eimija Vainhausa.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv