© *

3. februārī 88 gadu vecumā miris franču modes ikona dizainers Paco Rabanne.

Kādas pēdas modē atstājis šis ģeniālais dizainers. Viņa tēvs gāja bojā kara laikā, tāpēc zēnu audzināja māte un vecmāmiņa. Viņa iesauku "Paco", kas nozīmē "mazā vārna", viņam deva dievbijīgā vecmāmiņa, kura uzskatīja, ka tas zēnu pasargās. Īstais vārds - Francisco Rabaneda Cuervo. Viņa māte bija galvenā drēbniece Spānijas modes nama Balenciaga ateljē.

Pēc Spānijas pilsoņu kara sākuma 1937. gadā Balenciaga pārcēla Rabaneda ģimeni uz Parīzi un atvēra tur savu veikalu. Savu pirmo naudu Paco nopelnīja, veidojot skices modes zīmoliem Dior un Givenchy.

Viņš bija pirmais, kurš uz podiuma izveda tumšādainas modeles, kā arī sāka rīkot skates mūzikas pavadījumā - iepriekš skatēs skanēja kolekcijas veidotāja komentāri.

1966. gadā Paco Rabanne pirmo reizi izrādīja savu neparasto apģērbu kolekciju: "12 kleitas, kas izgatavotas no moderniem materiāliem, kuras nevar valkāt". Viņš sūtīja uz podiumu 12 melnādainas meitenes metāla kleitās. Starp citu, viena no kleitām radīta tieši aktrisei Odrijai Hepbērnai - viņa tajā mirdzēja filmā "Two for the Road". Šis tērps tika veidots no spoguļa diskiem.

Paco Rabannes tērpus valkāja slaveni izpildītāji un slavenības. Dizainers radīja vairākas plastmasas kleitas oriģinālajai filmai "Casino Royale", kā arī Džeinas Fondas ikoniskos tērpus filmai "Barbarella".

Šī filma bija viens no zīmīgākajiem posmiem dizainera karjerā. Filma uzreiz ieguva gan "muļķīgākās", gan "smieklīgākās" zinātniskās fantastikas statusu. Un tagad tā ir kļuvusi par kulta klasiku, lielā mērā pateicoties ironiskajiem plastmasas bodijiem, kleitām ar ķēdēm un kostīmiem ar caurspīdīgiem "logiem".

Nenoliedzami, ka filmai bija liela ietekme uz modes industriju. Žans Pols Gotjē (Jean-Paul Gaultier) atzīst, ka filmai "Piektais elements" kostīmus veidojis, ietekmējoties no "Barbarella".

1969. gadā Paco Rabanne laida klajā savas pirmās smaržas Calandre, kas nosauktas automašīnas priekšpusē esošās metāla režģa restes vārdā. Aromāts bija domāts, lai atsauktu atmiņā smaržu no viņa butika, kas bija piepildīts ar metāla konstrukcijām un krēsliem, kas izgatavoti no sporta auto ādas sēdekļiem.

Paco tika iesaukts par "Wacko Paco" savu mežonīgo teoriju dēļ. Dizainers publicēja vairākas grāmatas. Viņš apgalvoja, ka esot dzīvojis vairākas dzīves un esot aptuveni 78 000 gadu vecs, esot redzējis Dievu un viņu esot apmeklējuši citplanētieši.

Citā grāmatā viņš pareģoja, ka 1999. gadā uz Parīzes nogāzīsies kosmosa stacija un to sagraus. Tajā pašā gadā, kad viņa pareģojums nepiepildījās, Paco Rabanne aizgāja no modes pasaules, bet zīmols joprojām darbojas. Tagad zīmolu vada Žuljēns Dossana (Julien Dossana).

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv