© Publicitātes foto

13. februārī pēc septiņu gadu pārtraukuma Rianna pirmo reizi uzstājās lielas auditorijas priekšā - Super Bowl 2023, kas ir viens no lielākajiem sporta notikumiem ASV. Uz skatuves Riri paziņoja par savu otro grūtniecību (pirmo bērnu viņa dzemdēja 2022. gada maijā). Būdama stāvoklī ar savu pirmo bērnu, dziedātāja pilnībā mainīja spēles noteikumus un sarīkoja īstu modes (un ne tikai!) revolūciju.

Rianna nosaka tendences it visā - modē, mūzikā, biznesā, skaistumkopšanas industrijā. Un tagad arī tajā, kā izskatās grūtnieces.

Visi ir pieraduši, kā grūtnieces izskatās un uzvedas noteiktā veidā. Proti, pieticīgi. Patriarhālajā pasaulē pastāvēja nerakstīts likums, ka grūtniece nekādā gadījumā nedrīkst būt kaila.

Gadsimtiem ilgi daži nerakstīti noteikumi lika sievietēm pilnībā mainīt savu garderobi un dzīvesveidu brīdī, kad viņas uzzināja par grūtniecību.

Sievietes gadsimtiem ilgi ir slēpušas grūtniecību - vispirms aiz slēgtām durvīm, bet pēc tam ar drēbēm. Vogue 1930. gadā ieteica sievietēm slēpt grūtniecību ar "gariem, pufīgiem Vionnet svārkiem, kas lieliski palīdz radīt normālu izskatu". Vēl viens padoms bija kleitas ar apdrukām, kas “novērš uzmanību no neglītajām līnijām”.

Taču laiki mainās, un Rianna to parādīja ar savu piemēru.

Tagad aktuālās tendences attiecas arī uz “grūtnieces garderobi”, protams, lai būtu ērti.

Rianna izgāja ielās ar crop topiem, zemiem džinsiem un mēteļiem, kas bija aizpogāti tieši virs vēdera, un apmeklēja augsta līmeņa modes skates kleitās līdz ceļgaliem. Zābaki, vēdera rotaslietas un caurspīdīga apakšveļa - dziedātāja parādīja, ka, esot stāvoklī, nevajag ierobežot savu tēlu. Jūs varat valkāt pilnīgi visu, ko vēlaties, ja vien jūtaties ērti!

Slavenības jau agrāk ir mēģinājušas mainīt sabiedrības viedokli. Pirms 30 gadiem 1991. gada žurnāla Vanity Fair vāks ar Demiju Mūru, ko iemūžināja Annija Leibovica, izraisīja sajūsmu. Tirdzniecības vietas atteicās pieņemt žurnālu un, ja piekrita to pārdot, tad ietītu papīrā, kā toreiz darīja ar pornogrāfiskiem žurnāliem.

Rianna neizbēgami ietekmē tendences. Kopš viņa tika manīta caurspīdīgā kleitā, pieprasījums pēc “mežģīņu grūtnieču kleitas” palielinājies par 40%, daudzi cilvēki internetā meklē konkrētu vaicājumu “Riannas grūtnieču stils”. Viņa mainīja priekšstatu par to, ko var likt grūtnieču skapī.

Tas nenozīmē, ka tagad visām ir jāģērbjas vienādi, taču tas ir neapšaubāms pluss, ka Rianna ir popularizējusi ideju, ka joprojām var baudīt modernās drēbes un stilu, ko valkājāt pirms grūtniecības, nevis ietīties milzīgās, bezformīgās grūtnieču kleitās.

Bet, ja pie apģērba, kas nav paredzēts tieši grūtniecēm, var atrast foršas, dažādu zīmolu, dažādiem budžetiem un stiliem atbilstošas drēbes, tad grūtnieču apģērbs 90% gadījumu ir kaut kas šausmīgs. Briesmīgi, elastīgi, šauri džinsi, novecojis staipīgs T-krekls, briesmīgas bezformīgas kleitas utt.

Ja esi nonākusi šādā situācijā, nebaidies doties uz vīriešu apģērbu nodaļu un iegādāties ierastās lietas, bet par pāris izmēriem lielākas. Esmu pārliecināta, ka tā kā šī raķete, ko sauc par “stilīgajām grūtniecēm”, tagad strauji paātrinās, drīz redzēsim daudz jaunu stilīgu zīmolu, kuros nebūs vietas briesmīgiem džinsiem ar gumiju.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv