Produktu griešanas dēlis varētu būt netīrāks par tualeti

© Foto: pixabay.com

Kura ir netīrākā vieta mājās? Visticamāk, minētu tualeti, vai ne? Atvainojiet — griešanas dēlis ir netīrākais, un lūk, kāpēc. Kopš bērnības mums mācīts, ka mikrobi ir visur. Tomēr, lai gan tie var būt visur esoši, dažās vietās to ir daudz vairāk nekā citās.

Runājot par mājām, ir viegli pieņemt, ka tualetē ir visvairāk mikrobu, jo tā ir vieta, kur mēs veicam savas personīgās lietas. Bet mēs varētu būt pārsteigti, ka uzticamajā uz griešanas dēlīša patiesībā ir daudz vairāk baktēriju nekā tualetē, vēsta thetakeout.com.

Intervijā CNN mikrobiologs Čārlzs Gerba, pazīstams arī kā "Dr. Germs", saka, ka mūsu tualetes, iespējams, varētu būt tīrākas par mūsu griešanas dēļiem. "Nesen veiktās mājsaimniecību aptaujas atklāja, ka uz griešanas dēļa vidējā mājā ir vairāk fekāliju baktēriju nekā uz tualetes poda," viņš teica, piebilstot "patiesībā ir drošāk gatavot sviestmaizi uz tualetes poda, nevis uz griešanas dēļa."

Griešanas dēļi ir vieni no obligāti nepieciešamajiem priekšmetiem ikvienas mājas virtuvē, jo gandrīz katra ēdiena gatavošanas veida laikā sastāvdaļas ir jāsagriež un jāsasmalcina vienā vai otrā veidā.

Tomēr skumjā realitāte ir tāda, ka mēs bieži tīrām savas tualetes rūpīgāk nekā griešanas dēļus. Protams, tos mazgājam pēc katras lietošanas reizes, bet īsti nepievēršam uzmanību tam, cik tīriem tiem jābūt.

Mēdzam arī izmantot tikai vienu dēli visu lietu griešanai — sākot no jēlas gaļas līdz jūras veltēm un dārzeņiem. Tādējādi, lai gan tualetes katru nedēļu tiek tīrītas, mūsu griešanas dēļi varētu būt klusa slimību izraisošu baktēriju vairošanās vieta.

Foto: pixabay.com

Kā pareizi tīrīt griešanas dēli, lai tas nekļūtu par bioloģisku apdraudējumu

NSF International veiktā 30 izplatītu mājsaimniecības priekšmetu uztriepes analīze atklāja, ka 18% griešanas dēļu ir piesārņoti ar baktērijām, piemēram, E. coli un Salmonella, kas ir atbildīgas par kuņģa-zarnu trakta slimībām. Lai izvairītos no šā virtuves piederuma pārvēršanas par sava veida Petri trauciņu, jāiemācās pareizi tīrīt griešanas dēļus.

Eksperti, piemēram, Gerba, stingri iesaka lietot balinātāja šķīdumu — vai nu tīrīšanas līdzekli, kas satur balinātāju, vai mājās gatavotu maisījumu, kas sastāv no vienas ēdamkarotes balinātāja, kas atšķaidīts 3,7 l ūdens.

Runājot par biežumu, Gerba īsti neteica, cik bieži tas jādara, taču var droši pieņemt, ka tas jādara bieži, īpaši pēc tam, kad griešanas dēlis ir izmantots jēlas gaļas, mājputnu gaļas vai jūras velšu griešanai. Regulāra dezinfekcija ar balinātāju ne tikai samazinās neuzkrītošo baktēriju daudzumu griešanas dēlī, bet var novērst savstarpēju piesārņojumu.

Tāpat var palīdzēt saglabāt virtuves piederumu kalpošanas laiku, jo, jā, griešanas dēlīšiem nav derīguma termiņa, bet pienāks brīdis, kad tie būs jāizmet.

Foto: pixabay.com

Papildu griešanas dēlim ir jādezinficē arī citi virtuves piederumi, lai patiešām samazinātu savstarpējas piesārņošanas risku. Nacionālais sanitārijas fonds (NSF) iesaka izmantot to pašu vājo balinātāja šķīdumu notekcauruļu, darba virsmu un atkritumu tvertņu dezinficēšanai. Ieteicams arī katru nedēļu mainīt sūkļus un noslaucīt jaucējkrānu un ledusskapja rokturus.

Dzīvesstils

Divas no kolorītākajām filmām, ko pēdējā laikā ir sanācis noskatīties, droši varētu ierakstīt visu modes mīļu must see lietu sarakstā - tieši tik iespaidīgas tās ir ne tikai to kinematogrāfiskās vērtības dēļ, bet arī nevainojamu krāsu salikumu un atainotā dizaina dēļ. Ne velti franču modes zīmols Jacquemus vienai no tām veltījis veselu kolekciju un skates lokācijai izvēlējies filmas notikumu epicentru.

Svarīgākais