Virtuves galds katru dienu tiek pārbaudīts ar ūdeni, taukiem, karstiem traukiem. Skrāpējumi, traipi un plaisas ir neizbēgamas, ja nezina kopšanas noslēpumus.
Dažreiz var rasties kārdinājums stāvēt ar kājām uz galda, lai sasniegtu augšējos virtuves plauktus, taču tā nevajadzētu darīt. Apavu zoles var atstāt skrāpējumus un dubļainas pēdas, un pārmērīga slodze var izraisīt plaisas vai pat darba virsmas lūzumu, raksta thetakeout.
Ja nepieciešams kaut ko sasniegt augšējos plauktos, labāk ir izmantot īpašas kāpnes vai krēslu. Atcerieties, ka virtuves galds ir paredzēts pavisam kam citam.
Negrieziet ēdienu tieši uz galda - tā ir liela kļūda, kas sabojā tā izskatu. Naži atstāj skrāpējumus, un gaļas, zivju vai dārzeņu sula iekļūst virsmā un rada spītīgus traipus.
Lai galds būtu tīrs un izturīgs, noteikti izmantojiet griešanas dēļus. Tie ne tikai aizsargā darba virsmu, bet arī atvieglo tīrīšanu pēc gatavošanas.
Tīrot galdu, izvairies no pulverveida produktiem vai želejas ar granulām, kas var sabojāt virsmu. Tas jo īpaši attiecas uz galda virsmām, kas izgatavotas no plastmasas vai koka un zaudēs savu spīdumu skrāpējumu dēļ.
Ja galds atrodas pie plīts, ir svarīgi pārliecināties, ka uz galda nenokļūst tauku un oglekļa noņemšanas līdzekļi. Šādos produktos esošās skābes un sārmi var atstāt baltas svītras, ko ir grūti iztīrīt.
Vienmēr izmantojiet īpašus paliktņus, lai neatstātu pēdas no katliem un pannām. Augsta temperatūra var atstāt pēdas pat uz karstumizturīgiem materiāliem, un koka vai plastmasas virsmas deformēsies. Vērts likt statīvus arī elektroierīcēm, kas darbības laikā uzkarst - tosteriem, mikroviļņu krāsnīm vai lēnajām plītīm. Tas palīdzēs ilgu laiku saglabāt galda virsmas integritāti.
Ja virtuvē ir marmora galda virsma, vērts atcerēties, ka šis materiāls ir īpaši jutīgs pret skābēm. Etiķis, citronu sula vai pat sarkanvīns var atstāt grūti noņemamus traipus. Ja šķidrums nokļūst uz virsmas, nekavējoties noslaukiet to sausu un uzkaisiet sodu - tā neitralizē skābi. Šāda aprūpe palīdzēs izvairīties no krāsas maiņas un akmens bojājumiem.
Neatveriet pudeles, spiežot uz galda virsmas malas vai balstoties uz stūriem ar visu ķermeni. Tas var izraisīt materiāla plaisas, šķembas vai pat atslāņošanos. Ja ir smagi priekšmeti, piemēram, akmens javas vai koka nažu turētāji, pielīmējiet to apakšā mīkstu drānu, piemēram, filcu vai flaneli. Tā neradīsies skrāpējumi uz galda virsmas.
Jo vairāk lietu ir uz galda, jo ātrāk tā kļūst netīra un grūtāk to uzturēt tīru. Mēģiniet glabāt nevajadzīgos priekšmetus skapjos, izmantojiet piekaramās sliedes un organizatorus.
Lielas ierīces, ko lietojat reti, piemēram, mikseri vai virtuves kombainu, vislabāk ir novietot plauktos. Tas ne tikai atbrīvos vietu, bet padarīs virtuvi mājīgāku un sakoptāku.