Var pat saindēties: virtuvē ir vieta, kas ir pilna ar baktērijām

© Foto: pixabay.com

Pie mājas netīrākajiem priekšmetiem, kuros mudž dažādas baktērijas, bieži vien ir priekšējo durvju rokturis, gaismas slēdži un trauku mazgāšanas sūklis. Bet ir vēl viena lieta, par ko daudzi aizmirst.

Pretēji izplatītajam uzskatam, virtuve dzīvokļa netīrāko vietu sarakstā parādās biežāk nekā tā pati tualete vai gaitenis. Paskatieties uz trauku mazgāšanas sūkļiem - siltiem, slapjiem, vienmēr ar pārtikas atliekām. Mikrobiologi saskaita vairāk nekā 21,5 tūkstošus mikroorganismu uz 1 cm2, tāpēc šo sadzīves priekšmetu ieteicams mainīt vismaz reizi mēnesī, bet vēl labāk - reizi nedēļā.

Nesen veikts pētījums atklāja, ka daudzi no mums par zemu novērtē arī garšvielu trauciņus, kas ir katrā virtuvē. Gatavojot ēdienu, tie bieži tiek ņemti ar rokām tūlīt pēc jēlas gaļas, zivju, netīru dārzeņu sagriešanas. Tomēr tikai daži cilvēki tos regulāri mazgā. Atcerieties, kad pēdējo reizi to darījāt?

Foto: pixabay.com

Tie ir atrodami gandrīz katrā virtuvē - lēti, ērti un ērti lietojami. Sūkļi trauku mazgāšanai ir kļuvuši par katras mājsaimnieces būtisku atribūtu. Bet, ja tos lieto nepareizi, tie var kaitēt veselībai.

Šķiet, ka nekas nevar būt vienkāršāk: paņem sūkli, pievieno trauku mazgājamo līdzekli un nomazgā trauku kalnu, ar cieto pusi noberž nokaltušās pārtikas daļiņas un noberž pannu. Bet nē! Ja tos lieto nepareizi, šie vienkāršie un pieejamie produkti var mums kaitēt, īpaši, ja mājā ir bērni vai cilvēki ar sliktu veselību.

Starp citu, mēs bieži paši sev radām problēmas, jo, lai gan uz etiķetes ir rakstīts “trauku mazgāšanai”, mēs šos sūkļus lietojam citiem mērķiem, nevis tiem, kas paredzēti, pat savas virtuves ietvaros. Un mēs tos mainām pārāk reti.

Svarīgākais