No kurienes mājās rodas putekļi un kā ar tiem cīnīties? Padomi tīrai mājai

© Foto: depositphotos.com

Vai esat noguris no putekļiem, kas atgriežas jau pāris dienas pēc tīrīšanas? Efektīvākie un vienkāršākie veidi, kā tikt galā ar putekļiem, kur tie rodas un no kā tie sastāv.

Par putekļiem ir viegli aizmirst, taču to uzkrāšanās uz virsmām var ietekmēt ne tikai mājas kopējo izskatu, bet arī gaisa kvalitāti un mūsu pašsajūtu. Vai esat ievērojuši, ka pēc uzkopšanas uzreiz vieglāk elpot un telpās ir patīkami atrasties? Tas ir tieši tāpēc, ka esam savākuši uzkrātos putekļus. Bet, ja pat pēc vispārējās tīrīšanas putekļi atgriežas pārāk ātri, problēma ir jārisina citādi. Kā tos samazināt?

No kā sastāv mājas putekļi? Vai taisnība, ka galvenais avots esam paši?

Putekļi ir nelielas organiskas vai minerālas izcelsmes daļiņas, kas brīvi pārvietojas ar gaisa plūsmām, aptverot lielus attālumus. Mājas putekļi patiesībā satur mūsu pašu ādu, taču populārais uzskats, ka 90% putekļu sastāv no sīkām epidermas pārslām, ir pārspīlēts. Ātras putekļu uzkrāšanās cēloņi var būt atvērti logi, ceļu remonts vai būvdarbi, koki, kas aug netālu no jūsu mājas, slikta gaisa cirkulācija un daudz kas cits. Faktiski gandrīz puse no periodiskās tabulas un vairāk nekā 100 organisko savienojumu ir atrodami mājas putekļos, pat sadegušās meteorīta daļiņas, kaut arī nelielos daudzumos.

Galvenie putekļu avoti

Foto: pixabay.com

Atmirušās ādas daļiņas, mati, blaugznas, mājdzīvnieku spalvas. Putekļu daudzums ir atkarīgs no tā, cik cilvēku (un mājdzīvnieku) dzīvo dzīvoklī vai atrodas iekštelpās un cik daudz laika viņi tur pavada. Tomēr āda nav galvenā mājas putekļu sastāvdaļa. 53% ir maksimums. Lielākā daļa putekļu mājā iekļūst no ārpuses: pa logiem, durvīm, ventilācijas atverēm, ar drēbēm un apaviem un somām.

  • Mikroskopiskās putekļu ērcītes veido mājas putekļu kaitīgāko daļu. Putekļu ērcīte pati par sevi nav bīstama, taču problēma ir tās atkritumos, kas bieži izraisa alerģiju.
  • Apģērbi un gultas piederumi, tekstila, sintētiskās un papīra šķiedras.
  • Minerāli no ielu augsnes, kvēpu un dūmu daļiņas, augu putekšņi.
  • Pāri palikušie ēdieni un drupatas.
  • Neskatoties uz to, ka visi putekļi izskatās vienādi, to sastāvs katrā dzīvoklī un pat katrā istabā būs atšķirīgs.

Kur uzkrājas visvairāk putekļu?

Foto: pixabay.com

  • Paklāji, mīkstās mēbeles, matrači, aizkari un citi mājas tekstilizstrādājumi ir tradicionālas vietas, kur uzkrājas lielākais putekļu daudzums. Starp citu, putekļu ērcītes labprātāk mitinās matračos, paklājos un gultasveļā.
  • Auduma un vilnas daļiņas lielos daudzumos paliek uz tīras veļas. Nebrīnieties, ka telpa, kurā pēc mazgāšanas tiek žāvētas un gludinātas drēbes, var kļūt par putekļaināko dzīvoklī.
  • Uz sienām un uz grīdlīstēm. Ik pa laikam tie ir jānoslauka. Tam ir speciāls tīrīšanas aprīkojums, taču var izmantot arī plakanu mopu.
  • Uz elektronikas: aiz televizora, datora monitora, aiz ledusskapja, rūtera. Elektriskais lauks pievelk putekļu daļiņas kā magnēts, un ierīces acumirklī pārklājas ar putekļainu pārklājumu ne tikai ārpusē, bet arī iekšpusē.
  • Uz ventilācijas restēm un palodzēm.
  • Uz skapju virsmām un zonās aiz un zem mēbelēm.
  • Aiz baterijām.
  • Uz dekoratīviem priekšmetiem un grāmatām.

Kā pārvarēt putekļus?

Foto: pixabay.com

Neradīt labvēlīgus apstākļus putekļiem

Samaziniet putekļu savācēju skaitu savās mājās. Vāzes, figūriņas, suvenīri, mīkstās rotaļlietas un citi dekori noteikti ir acij tīkami, taču, jo mazāk šo priekšmetu, jo vieglāk to tīrīt. Tīrības labad nevēlaties šķirties no iecienītākā dekora? Tad iegādājieties speciālu putekļu slotiņu. Ar to ir ērti notīrīt putekļus no maziem dekoriem.

Foto: pixabay.com

No atvērtiem plauktiem un virsmām ir vērts izņemt vismaz tās lietas, ko ikdienā nelieto: kosmētiku, smaržas, rotaslietas, traukus, papīru kaudzes. Visas šīs lietas var glabāt skaistos traukos, salikt auduma mais os, grozos un citos organizatoros.

Regulāri vēdiniet telpas

Vissvarīgākais noteikums ir regulāra ventilācija, vairākas reizes dienā. Vislabāk istabās pilnībā atvērt logus un radīt īslaicīgu caurvēju. Ir nepieciešams vēdināt telpu vismaz pusstundu dienā. Šajā laikā gaiss tiek pilnībā atjaunots. Lai novērstu putekļu iekļūšanu mājā no logiem, mēģiniet izmantot pretputekļu tīklus. Tos var novietot tikai uz tām vērtnēm/logiem, kas visbiežāk ir atvērti ventilācijai.

Foto: pixabay.com

Mitrā tīrīšana

Jā, tas ir viens no izplatītākajiem iemesliem - jo retāk noslaucīsiet putekļus, jo intensīvāk palielināsies to slānis. Tāpēc regulāri, vismaz reizi nedēļā, ir jāveic mitrā tīrīšana. Un ar katru reizi tas kļūs vieglāk un ātrāk, jo putekļi neuzkrāsies.

Izmantojiet modernu sadzīves tehniku

Foto: pixabay.com

Atcerieties, ka tīrīšana nav tikai putekļu noslaucīšana no mēbeļu virsmām. Ir svarīgi izsūkt dzīvokli un regulāri mazgāt grīdas. Ideālā gadījumā tas būtu jādara katru nedēļu, lai samazinātu tajā esošo putekļu un alergēnu daudzumu.

Izmantojiet pārvalkus un matraču paliktņus

Putekļu ērcītes mīt matračos, spilvenos un mēbeļu apdarē. Ja ir alerģiju pazīmes, apsveriet iespēju iegādāties pretalergēnu aizsargpārsegus. Tie ir ražoti matračiem, spilveniem un segām un ir labi, jo neizlaiž alergēnus un vienlaikus novērš cilvēka epidermas mirušo šūnu.

Noslaukiet putekļus no augu lapām

Foto: pixabay.com

Augu lapas absorbē putekļus tāpat kā mēbeles un ierīces. Un pat neliels putekļu daudzums var kaitēt ziediem. Noslaukiet augu lapas ar mitru drānu. Tas ir labāk nekā mazgāšana ar ūdeni, jo dažos augos mitrums var izraisīt sēnīšu slimību vai pelējuma attīstību.

Pie ieejas novietojiet divus paklājus

Ar apavu zolēm mājā ienes daudz putekļu, netīrumu un ziedputekšņu. Lai to kontrolētu, uzklājiet divus paklājus: vienu pirms ieiešanas dzīvoklī un otru tūlīt pēc tam. Vienkārši atcerieties tos regulāri tīrīt ar putekļu sūcēju.

Dzīvesstils

Mūsdienu straujajā pasaulē dzīvesveida līdzsvarošana ir kļuvusi kritiskāka nekā jebkad agrāk. Darbs, ģimene, sociālās saistības un personīgā labklājība var būt biedējošs uzdevums, taču līdzsvara sasniegšana ir būtiska fiziskajai un garīgajai veselībai.

Svarīgākais