Kāpēc ieradums saklāt gultu no rīta ir bīstams veselībai

© Foto: pixabay.com

Veselīgais ieradums no rīta saklāt gultu izrādās kaitīgs jūsu veselībai. Kāpēc ir vērts mainīt ikdienas rīta rituālus? No rīta piecelies un saklāj gultu. Tas ir tas, ko mātes māca saviem bērniem, un virsnieki māca saviem jauniesauktajiem.

Tiek uzskatīts, ka šis ikdienas rituāls, kad no rīta tiek sakārtota guļamistaba, māca disciplīnu un palīdz sagatavoties jaunajai darba dienai. Taču no medicīniskā viedokļa šāds nekaitīgs un noderīgs, no pirmā acu uzmetiena ieradums - gultas uzklāšana uzreiz pēc miega - var beigties ar veselības problēmām.

Foto: pixabay.com

Putekļu ērcītes dzīvo katrā gultā, no rīta uz gultas veļas var būt vairāk nekā miljons ērcīšu. Silta un mitra vide ir ideāla to augšanai. Un, ja no rīta pēc pamošanās nekavējoties pārklājat gultu ar segu un gultas pārklāju, ērces turpinās vairoties ar vēl lielāku intensitāti. Pašas putekļu ērcītes, kas barojas ar atmirušajām ādas daļiņām, nav kaitīgas. To atkritumi ir bīstami cilvēkiem, kas var izraisīt imūnsistēmas pavājināšanos un alerģisku reakciju attīstību, tostarp konjunktivītu, dermatītu, rinītu un elpošanas sistēmas slimības.

Efektīvs veids, kā atbrīvoties no putekļu ērcītēm, ir gultas veļas mazgāšana (ne zemākā par 60 grādiem), žāvēšana svaigā gaisā un gludināšana.

Taču maz ticams, ka kāds gribētu katru dienu mazgāt gultas veļu. Problēmu var atrisināt šādi. Putekļu ērcītes baidās no tiešiem saules stariem, svaiga gaisa un sausuma. Ideāla vide to pavairošanai ir mitrums virs 55% un gaisa temperatūra aptuveni +25 grādi pēc Celsija. Tāpēc pēc pamošanās jums nekavējoties nav jāklāj gulta. Labāk uz brīdi atmest segu un labi izvēdināt telpu, lai gulta izžūst.

Foto: pixabay.com

Ilgstoši lietojot vienu un to pašu gultas veļas komplektu, tiek radīti ideāli apstākļi putekļu ērcīšu savairošanai. Turklāt pavasarī un vasarā alergēni var apmesties uz gultas.

Pieaugušajiem gultas veļa jāmaina reizi nedēļā vasarā un reizi divās nedēļās ziemā. Bērniem gultas veļa tiek mainīta biežāk, neatkarīgi no gada sezonas - 2 reizes nedēļā.

Higiēnas paradumi, kas var kaitēt veselībai. Piemēram, nevajadzētu aizrauties ar burbuļvannām un vannas bumbām, tīrīt zobus uzreiz pēc ēšanas un žāvēt rokas publiskajā tualetē. Ikdienas matu mazgāšana arī nav tas veselīgākais ieradums, tā no galvas ādas pazūd dabīgās mitrinošas eļļas, padarot matus sausus un trauslus.

Dzīvesstils

Daži cilvēki tic zīmēm un māņticībām, citi ne. Taču mēs visi vismaz vienu reizi esam piedzīvojuši spriedzi, kad kalendārā redzam piektdienu 13. datumu vai melnu kaķi šķērsojam ceļu. Bet no kurienes radušās šīs zīmes un vai mums no tām jābaidās?

Svarīgākais