Angļu dekolētajam fajansam veltīta izstāde

© Foto: Ģirts Ozoliņš

Mākslas muzejā «Rīgas birža» no 1.jūnija līdz 20.augustam būs skatāma izstāde «Zili baltās pasaules valdzinājums. Angļu dekolētais fajanss Latvijas muzejos un privātkolekcijās. 18.-21.gadsimts».

Foto: Ģirts Ozoliņš

Izstādes pamatā ir Daiņa Bruģa un Agritas Tipānes privātkolekcijas, kuras papildina vairāki simti priekšmetu no 22 Latvijas muzejiem un Latvijas Nacionālās bibliotēkas. Ar lielāku eksponātu skaitu pārstāvēti LNMM un Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs.

Trauku lauskas no Vecgulbenes muižas, ko izstādei piedāvā Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejs / Foto: Dainis Bruģis

Pienesumu projektam devuši arī citi Latvijas muzeji, arī Cēsu Vēstures un mākslas muzejs, kas 2021.-2022.gadā sarīkoja pirmo šai tēmai veltīto izstādi.

Cēsu muzeja apgādā 2022.gadā iznācis izstādes zinātniskais katalogs, kas pagaidām ir vienīgā plašākā angļu dekolētā fajansa tēmai veltītā publikācija Latvijā.

Foto: Ģirts Ozoliņš

Izstāde sniedz ieskatu lietišķi dekoratīvās mākslas jomā, ko paši briti dēvē par dekolēšanu. Ekspozīcijā redzamos priekšmetus vieno tas, ka tie izgatavoti no fajansa, un to noformējumam izmantota dekolēšanas tehnika - trauki dekorēti ar gravīras vai citā grafikas tehnikā pavairotiem un mehāniski uz trauku virsmām pārnestiem attēliem.

Foto: Ģirts Ozoliņš

18.gadsimta nogalē Anglijā iecienītā keramikas rotāšanas tehnoloģija ļāva radīt greznus, vizuāli efektīgus traukus nesalīdzināmi ātrāk un lētāk nekā iepriekš, sekmējot angļu keramikas rūpniecības uzplaukumu.

Foto: Ģirts Ozoliņš

19.gadsimtā dekolēto fajansu Britu salās miljonos eksemplāru ražoja angļu, skotu, velsiešu un Ziemeļīrijas uzņēmumi, eksportējot to uz visiem kontinentiem. Ievestā produkcija arī citu valstu ražotājiem lika domāt par līdzīgu tehnoloģiju ieviešanu, kas daudzviet, tostarp Latvijā, veicināja strauju vietējās keramikas nozares attīstību.

Foto: Ģirts Ozoliņš

Tiek lēsts, ka britu ražotnēs trauku rotāšanai vēsturiski izmantoto dekolu kopskaits pārsniedz 18 000.

Foto: Ģirts Ozoliņš

Dekolētais fajanss radis vietu nozīmīgāko pasaules muzeju krātuvēs un kļuvis par daudzu kolekcionāru aizrautību, kā rezultātā veidojušās bagātīgas šādu priekšmetu kolekcijas un tapuši nopietni pētījumi.

Foto: Ģirts Ozoliņš

Ilgstoši, īpaši ārpus Lielbritānijas, dekolēto fajansu vērtēja ievērojami zemāk nekā ar roku apgleznotu porcelānu, pat neņemot vērā, ka dekolu motīvus bieži radījuši sava laika izcili mākslinieki.

Foto: Ģirts Ozoliņš

Dzīvesstils

Domāšanas temps mēdz būt izšķirīgs situācijās, kad nepieciešama ātra reakcija. Ir cilvēki, kas ātras reaģēšanas iemaņas izmanto profesionālajā darbībā, kļūstot par specvienības kareivjiem, pilotiem vai smalkiem ķirurgiem, kad sekundēs pieņemti lēmumi nosaka dzīvību cenu.

Svarīgākais