10 lietas, ko var tīrīt ar citronskābi

© Foto: Depositphotos

Būsiet pārsteigti par visiem šiem sadzīves priekšmetiem, ko var tīrīt un dezinficēt ar šo pulverveida produktu. Iespējams, esat dzirdējuši par citronu izmantošanu kā dabīgu tīrīšanas līdzekli, bet kā ar citronskābi?

Citronskābe ir savienojums citronos, kas padara tos par lielisku tīrīšanas līdzekli. Tā vietā, lai vienmēr nebūtu jāizmanto citrons, var iegādāties pārtikas kvalitātes citronskābi. Šis vienkāršais produkts ir lieliski piemērots atkaļķošanai, dezinfekcijai un pelējuma noņemšanai, raksta bhg.com.

Kas ir citronskābe un kā to lietot?

Foto: pixabay.com

Citronskābe ir organisks savienojums citrusaugļos, piemēram, citronos, laimos, apelsīnos un greipfrūtos. Sintētiskā versija tiek ražota arī pārtikas produktu konservēšanai un aromatizēšanai, taču tā ir atrodama arī daudzos tīrīšanas līdzekļos. Tā ir bez smaržas, bezkrāsaina un izskatās līdzīga galda sālij.

Lai tīrīšanai izmantotu citronskābi, ieteicams izmantot tādu pašu stiprumu (5-8%), kāds ir citronā, lai būtu dabiski. Labs noteikums ir sajaukt 1 ēdamkarote citronskābes 1 glāzē silta ūdens un ieliet smidzināšanas pudelē. Sakratiet pudeli, lai citronskābe izšķīstu. Vecākiem traipiem vai tīrīšanas darbiem šķīdumā var izmantot līdz 10% citronskābes.

Citronskābi var droši lietot ieteicamajos daudzumos, ja to lieto pareizi. Ieelpojot, tā var izraisīt deguna un rīkles kairinājumu, tāpēc apsveriet iespēju valkāt masku, lai izvairītos no pulvera ieelpošanas. Strādājot ar citronskābi, aizsargājiet acis ar aizsargbrillēm un ādu ar cimdiem.

10 lietas, kas jātīra, izmantojot citronskābi

Foto: pexels.com

Citronskābe ir efektīva un pieejama iespēja mājas priekšmetu tīrīšanai. Pareizi sajaucot šo produktu, to var izmantot vairākos veidos, nekā varētu iedomāties.

Kafijas automāti un tējkannas

Kafijas automātiem un tējkannām nepieciešama regulāra atkaļķošana, lai tie darbotos pareizi, un citronskābe ir lielisks veids, kā to izdarīt. Īpaši mājās ar cietu ūdeni, kafijas automāti un tējkannas bieži uzrāda krītainu, baltu minerālu uzkrāšanās pazīmes. Lai atkaļķotu mazas ierīces, kas bieži nonāk saskarē ar ūdeni, izmantojiet 1 ēd.k. citronskābes ar 1 glāzi silta ūdens. Piemēram, izlaidiet šķīdumu caur kafijas automāta tvertni, tāpat kā gatavojot kafiju.Tualetes podi

Vai jūsu tualetes podā ir briesmīgs ūdens traipu gredzens? Citronskābe var palīdzēt no tās atbrīvoties. Šajā gadījumā var iebērt 1-2 ēd.k. citronskābes tieši tualetē, jo tas jau ir piepildīts ar ūdeni. Izmantojiet tualetes birsti, lai iemaisītu pulveri un berzētu to notraipītajā vietā. Pirms noskalošanas ļaujiet maisījumam dažas stundas nostāvēties.

Koka griešanas dēlīši

Foto: pixabay.com

Lai gan koka griešanas dēļu dezinfekcijai var izmantot citronu, bet var izmantot arī citronskābes pulveri. Notīriet griešanas dēli kā parasti, pēc tam izsmidziniet ar citronskābes šķīdumu. Pirms noskalošanas ar siltu ūdeni ļaujiet šķīdumam 10 minūtes iesūkties.

Darba virsmas

Apsveriet iespēju izmantot citronskābes šķīdumu, lai noslaucītu darba virsmas. Neatkarīgi no tā, vai esat virtuvē vai vannas istabā, darba virsmas ir lieliska vieta, kur uzkrājas netīrumi un baktērijas. Izmantojiet mājās gatavotu citronskābes tīrīšanas šķīdumu, kā parasti, lai tīrītu darba virsmas, taču noteikti neizmantojiet to nevienam dabīgam akmenim (piemēram, marmoram vai granītam), lai izvairītos no korozijas.

Dušas un vannas

Foto: Depositphotos

Dušas un vannas ir pakļautas minerālu uzkrāšanai, ziepju putām un pelējumam, tāpēc citronskābe ir ideāls tīrīšanas līdzeklis. Izsmidziniet šķīdumu pa visu dušas kabīni, dušas durvīm un vannu un ļaujiet tai nostāvēties 10-15 minūtes pirms tīrīšanas kā parasti.

Flīžu java

Vai java ap jūsu grīdas flīzēm izskatās citā krāsā nekā tad, kad tā tika uzsklāta? Pēc rūpīgas slaucīšanas izsmidziniet citronskābes šķīdumu uz javas un ļaujiet tai nostāvēties tikai dažas minūtes. Pirms grīdu tīrīšanas, kā parasti, notīriet ar mitru sūkli. Tā kā java ir daļēji poraina, citronskābe var to saēst, ja to atstāj pārāk ilgi.

Trauku mazgājamās mašīnas

Lai trauku mazgājamā mašīna smaržotu tīri un darbotos ar maksimālu veiktspēju, mēģiniet to atsvaidzināt ar citronskābi. Pievienojiet apmēram 3 ēd.k. citronskābes uz trauku mazgājamās mašīnas mazgāšanas līdzekļa turētāja un palaidiet normālu ciklu. Pēc mazgāšanas ar citronskābi vēlreiz iedarbiniet trauku mazgājamo mašīnu ar parasto mazgāšanas līdzekli. Šo ciklu laikā ierīcē var palikt trauki, izņemot visu, kur ir metāls.Gaisa mitrinātāji

Līdzīgi kā kafijas automāti, arī gaisa mitrinātāji ir jutīgi pret minerālu uzkrāšanos. Pēc mitrinātāja izjaukšanas, izmantojiet atšķaidīto citronskābes maisījumu un otu, lai notīrītu kaļķakmeni. Lai atvieglotu beršanu, iemērciet šķīdumā visas daļas, kur ir traipi. Pirms lietošanas noteikti rūpīgi izskalojiet un izžāvējiet.

Ūdens pudeles

Foto: pixabay.com

Atkārtoti lietojamās ūdens pudeles, iespējams, netiek tīrītas tik bieži, kā vajadzētu. Citronskābe palīdz noņemt visus cietā ūdens traipus un baktērijas. Piepildiet izlietni vai lielu bļodu ar karstu ūdeni un 2-3 ēd.k. citronskābes. Pirms ievietošanas šķīdumā izjauciet un notīriet ūdens pudeles ar ziepēm un ūdeni. Ļaujiet ievilkties 15 minūtes, pirms vēlreiz notīriet visus atlikušos traipus. Pirms nākamās lietošanas izskalojiet un izžāvējiet.

Ikdienas virsmas

Lai gan citronskābi var plaši izmantot īpašiem tīrīšanas darbiem, tā ir arī lielisks universāls tīrīšanas līdzeklis. Izmantojiet aerosolu un mikrošķiedras lupatiņu, lai notīrītu durvju rokturus, gaismas slēdžus, ledusskapja priekšpusi, mikroviļņu krāsni utt. Citronskābe atstāj virsmas tīras un dezinficētas, un pēc atšķaidīšanas tai ir nelielas izmaksas salīdzinājumā ar parastajiem universālajiem tīrītājiem.

Kā pareizi tīrīt grilu, lai tas būtu drošs, lasiet šeit.

Dzīvesstils

20. un 21.jūnijs būs gada garākās dienas. Dienas garums Rīgā būs 17 stundas un 52 minūtes, pārējā Latvijā - no 17 stundām un 33 minūtēm Augšdaugavas novada dienvidos līdz 18 stundām un 12 minūtēm Valmieras novada ziemeļos, informē LETA.

Svarīgākais