7 lietas, ko nekad nevajadzētu krāsot

© Foto: pixabay.com

Ne katrs sadzīves priekšmets gūst labumu no svaigas krāsas kārtas. Nolietota sadzīves priekšmeta vai novecojušas mēbeles apgleznošana var būt lielisks veids, kā par pieņemamu cenu piešķirt tai svaigu un jaunu izskatu.

Bet ne visas virsmas un materiāli ir piemēroti krāsošanai, jo īpaši tie, kuriem ir slikta apdare vai bojājumi. Krāsa ne vienmēr ir labākais veids, lai iedvestu jaunu dzīvi vecam priekšmetam, raksta www.bhg.com.

1.Virtuves flīzes

Foto: Depositphotos

Flīžu krāsošana var šķist vienkāršs veids, kā mainīt virtuves izskatu bez lieliem remontdarbiem, taču flīžu krāsošana var būt sarežģīta. Parasti nav ieteicams krāsot flīžu priekšējo daļu, jo tas nav porains materiāls, kas piemērots krāsas saķerei.

Turklāt tā pastāvīgā pakļaušana ūdens, karstuma un tīrīšanas līdzekļu iedarbībai var izraisīt krāsas šķelšanos, lobīšanos vai krāsas maiņu.

Lai pareizi nokrāsotu flīzes, ir jāveic daudz sagatavošanas darbu, daudzi profesionāļi uzskata, ka tas nav tā vērts.

Tā vietā, lai pavadītu dienu starp epoksīda krāsām un flīžu slīpēšanas putekļiem, izmēģiniet noņemamās un pielīmējamās virtuves flīzes, lai iegūtu drosmīgu izskatu kā pagaidu jauninājumu.

2.Trauki

Foto: pixabay.com

Var būt vilinoši krāsot šķīvi, bļodu vai krūzi, lai izveidotu personalizētu dizainu. Galu galā nolietošanās dēļ krāsains dizains var izskatīties izbalējis vai blāvs. Tomēr nav ieteicams krāsot traukus.

Krāsa satur kaitīgas ķīmiskas vielas, kas var būt toksiskas, ja tās norij. Trauku izgatavošanai izmantotie materiāli ir nekaitīgi pārtikai, un daudzi ir arī piemēroti mikroviļņu krāsnīm un trauku mazgājamajām mašīnām.

Izmantotās krāsas lielākajā daļā amatniecības projektu var noplūst pārtikā vai dzērienos, radot risku veselībai. Labāk ieguldīt līdzekļus jaunā trauku komplektā vai saņemt padomu no keramikas profesionāļa, pirms ķeraties pie trauku krāsošanas.

3.Koka grīdas

Foto: pixabay.com

Koka grīdu krāsošana ir darbs, kas var ātri aiziet greizi. Pat profesionāļiem ir jāzina, ko viņi dara, un jāņem vērā koksnes veids, esošie traipi, grīdas segums un daudz kas cits.

Lai uzlabotu cietkoksnes grīdu izskatu, ir nepieciešams vairāk nekā tikai svaiga krāsas kārta; tas ir darbs, kur ir jāveic vairākas darbības, piemēram, slīpēšana, plaisu aizpildīšana, krāsošana un blīvēšana.

Bet koka grīdu krāsošana var sabojāt koka dabisko skaistumu un pasliktināt tās ilgmūžību. Krāsas kārta laika gaitā var nolobīties, saplaisāt vai nolietoties, it īpaši vietās, kur ir intensīva kustība.

Krāsa var arī radīt nelīdzenu vai slidenu virsmu, kas apdraud drošību. Ja esat iedvesmots krāsot, lai noņemtu skrāpējumus vai traipus no koka grīdām, izmantojiet profesionāļu palīdzību, nevis apdari ar savām rokām.

4.Elektroierīces

Foto: pixabay.com

Elektroierīču, piemēram, ledusskapju, cepeškrāsns, plīts un veļas mazgājamo mašīnu krāsošana nav atļauta. Šie priekšmeti nav izgatavoti no materiāliem, kas domāti krāsošanai, un ir pakļauti biežai nolietojumam. Turklāt lielākā daļa krāsu nav karstumizturīgas vai drošas pārtikai, tāpēc krāsošana nav droša vai praktiska iespējama. Tas pats attiecas uz citu elektroniku, piemēram, klēpjdatoriem. Krāsa var sabojāt ierīci, viegli nolobīties un novērst siltuma izplūšanu no elpojošām virsmām. Ja meklējat virtuves atjauninājumu, mēģiniet krāsot skapjus, nevis ierīces.

5.Eņģes un durvju rokturi

Foto: pixabay.com

Eņģes un durvju rokturus vislabāk nekrāsot. Pārklājuma slānis var kavēt armatūras funkcionalitāti un likt tām pielipt. Kad krāsa sacietē un izžūst, durvis var pareizi neaizvērties. Laika gaitā krāsa var arī sašķelties vai lobīties, kas liek tikko atsvaidzinātajai aparatūrai izskatīties nevīžīgai. Krāsa var arī parādīt pirkstu nospiedumus un traipus vairāk nekā tumšāki metāli.

Krāsošanas vietā mēģiniet pilnībā nomainīt eņģes vai durvju rokturus. Ja tie ir jākrāso, noņemiet eņģes un durvju kloķus pavisam, krāsojiet tos atsevišķi un ļaujiet tiem pilnībā nožūt, pirms tos atkal pievieno.

6.Ādas un auduma mēbeles

Foto: pixabay.com

Iespējams, ka nevajadzētu krāsot ādas vai mīkstās mēbeles, ja vien neesat apmācīts drēbnieks, polsterētājs vai kostīmu dizainers. Runājot par mēbelēm, mīksto elementu krāsošana var sabojāt materiāla tekstūru un elastību. Audumam un ādai ir nepieciešamas arī īpašas krāsas, kas pielīp virsmai. Reti kad krāsošanas darbi beidzas ar vēlamo. Lielākā daļa mēbeļu kļūs kā iestīvinātas un neērtas sēdēšanai.

Audumi uzsūc krāsu, veidojot nekārtīgu izskatu un atstājot mēbeles kā smilšpapīru. Krāsa var arī iesūkties pildījumā vai tinumos, kas atrodas iekšpusē.

Ir arī citi veidi, kā rūpēties par ādas mēbelēm, neizmantojot krāsu. Tā vietā izvēlieties jaunu polsterējumu.

7.Gatavošanas trauki

Foto: pixabay.com

Tāpat kā ar traukiem, uzmanieties no katlu un pannu krāsošanas. Krāsa var būt toksiska, ja tiek pakļauta augstām temperatūrām. Tā var izdalīt kaitīgus izgarojumus, kas var piesārņot ēdienu katlā vai pannā. Ķīmiskās vielas var apdraudēt veselību, tāpēc izvairieties krāsot katlus un pannas.

Izmantojiet katlus un pannas, kas izgatavoti no drošiem materiāliem, piemēram, nerūsējošais tērauds, alumīnijs, čuguns vai varš. Tie ir pieejami daudzās krāsu variācijās, kas var padarīt virtuvi jaunu un dinamisku.

Piedegušos katlus un pannas var notīrīt ar paberzējot. Bet, ja uz teflona vai nepiedegošas pannas ir nošķelta emalja, ir pienācis laiks ieguldīt līdzekļus jaunos virtuves traukos, nevis tos krāsot.

Kādi ir papīra galda salvešu pielietojumi, lasiet šeit.

Svarīgākais