Saglabājiet ledusskapi tīru, izmantojot šos vienkāršos tīrīšanas padomus ikdienas kopšanai un lielākai tīrīšanai.

Ledusskapis ir virtuves darba zirgs, un rūpīga ledusskapja tīrīšana prasa vairāk nekā tikai ātru iknedēļas tīrīšanu. Ja netiek veikta regulāra apkope uz ārējām virsmām, plauktiem un atvilktņu iekšpuses, tad var sakrāties netīrumi un pārtikas atliekas, savukārt plauktu aizmugurē aizmirstās preces, kas ātri bojājas, var izdalīt dīvainu smaku ikreiz, kad atverat durvis, raksta bhg.com.

Sagatavojiet dabīgas tīrīšanas sastāvdaļas un ikdienas sadzīves priekšmetus, piemēram, cepamo sodu, ūdeni, trauku mazgājamo līdzekli un sausas drānas. Izņemiet ēdienu un sāciet tīrīt ledusskapi.

Ledusskapju plauktu un atvilktņu tīrīšana

Foto: pixabay.com

Vispirms noņemiet (ja tie ir noņemami) un ar rokām nomazgājiet ledusskapja plauktus, režģus un atvilktnes karstā ūdenī un maigā trauku mazgājamajā līdzeklī. Ļaujiet visām stikla sastāvdaļām sasilt līdz istabas temperatūrai, pirms tās nonāk saskarē ar karstu ūdeni; pretējā gadījumā tie var saplaisāt. Uz dažām minūtēm nosedziet noturīgus pārtikas produktu traipus ar siltu, mitru drānu, lai tos mīkstinātu pirms mazgāšanas ar neabrazīvu skrubi. Pievērsiet īpašu uzmanību plauktu apakšai, kas piesaista gružus.

Ledusskapja iekšpuses tīrīšana

Foto: pixabay.com

Atvilktnes un plauktus, ko nevar izņemt, tīriet ar cepamo sodu un nedaudz ūdens. Notīriet ledusskapi ar vienas daļas cepamās sodas un septiņu daļu ūdens maisījumu. Uzmanieties no veikalā pirktajiem ledusskapju tīrīšanas līdzekļiem, jo to smarža var pāriet uz pārtiku. Strādājiet no augšas uz leju, lai novērstu netīrā ūdens nokļūšanu uz tīrām virsmām. Izmantojiet tīrīšanai paredzētu zobu birsti vai zobu bakstāmos, lai sasniegtu plaisas un spraugas, kur nevar piekļūt ar drānu, piemēram, eņģes un citu armatūru. Noslaukiet visu ar sausu tīru dvieli.

Kā izvairīties no ledusskapja smakas

Ledusskapis var radīt ideālu vidi nepatīkamām smakām, ja neveic nepieciešamās darbības. Kad visas virsmas ir izskalotas un izžāvētas, dezodorējiet ledusskapi, piepildot atvērtu trauku ar sausu cepamo sodu un atstājot to apakšējā plauktā. Tas absorbēs visas turpmākās smakas no ēdiena, tāpēc trauciņu ar sodu glabājiet, kad ledusskapis ir pilns ar ēdienu.

Kad ledusskapis ir tīrs un dezodorēts, ievietojiet visu atpakaļ. Tagad ir arī piemērots laiks, lai sakārtotu un sakārtotu ledusskapi. Izmetiet visus pārtikas produktus, kuriem beidzies derīguma termiņš vai tas sabojājies, sagrupējiet līdzīgus priekšmetus.

Ledusskapja durvju blīves tīrīšana

Pievērsiet īpašu uzmanību gumijas blīvei ap ledusskapja durvīm. Tā regulāri jātīra, lai saglabātu blīvumu. Izmantojiet siltu ūdeni un šķidrās trauku mazgāšanas līdzekli ikdienas netīrumu tīrīšanai un balinātāju saturošu tīrīšanas līdzekli, ja atrodat pelējumu. Blīvi rūpīgi noskalojiet un noslaukiet sausu. Pēc tam pārklājiet blīvējumu ar plānu vazelīna kārtu, lai tā neizžūtu.

Ledusskapja ārpuses tīrīšana

Foto: pixabay.com

Lai ledusskapis mirdzētu, rūpīgi notīriet to ārpusi. Noslaukiet ar drānu, kas apsmidzināta ar universālu tīrīšanas līdzekli, neaizmirstiet par rokturiem, kur uzkrājas netīrumi. Atcerieties laiku pa laikam noslaucīt arī ledusskapja augšdaļu.

Nerūsējošā tērauda ledusskapja tīrīšanas metode ir nedaudz atšķirīga, tāpēc izmantojiet šos padomus, lai palīdzētu noņemt traipus un pirkstu nospiedumus. Lai ātri notīrītu, vispirms noslaukiet virsmu ar mitru mikrošķiedras drānu, pēc tam ar sausu.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv