© Foto: pixabay.com

Ja domājāt, ka vaska papīrs ir paredzēts tikai ēdiena ietīšanai, tad maldāties. Šo virtuves palīgu var izmantot, lai visā mājā virsmas spīdētu.

Kas ir vaska papīrs? Vaska papīram ir plāns, vaskains pārklājums no abām pusēm, kas padara mitrumizturīgu (lai arī tam ir tendence absorbēt vairāk ūdens nekā pergamentam). Vaska papīru var izmantot daudzās situācijās. Tas ir lieliski piemērots sviestmaižu, kūku, cepumu un uzkodu iesaiņošanai. Izturīgs, taukains un ūdensizturīgs papīrs piedāvā lielisku aizsardzību pārtikai. Pārtika, kas ietīta vaska papīrā, paliek svaiga un saglabā tās garšu un aromātu.

Foto: pixabay.com

Ir ļoti svarīgi piezīmēt, ka vaska papīrs nav karstumizturīgs, tas nozīmē, ka tas nav domāts cepšanai vai lietot cepeškrāsnī, jo vasks var izkust.

Kādā video tika rādīts, ka izmantojot vaska papīru uz dušas armatūras, uzreiz varēja atbrīvoties no noturīgiem cieta ūdens traipiem, raksta bhg.com. Kopš tā laika videoklips ir ieguvis vairāk nekā vienu miljonu skatījumu vietnē Instagram un vēl vienu miljonu vietnē TikTok. Lielākā daļa komentētāju pauž, ka nezināja, ka vaska papīru var izmantot tīrīšanai.

Ko vēl varat tīrīt ar vaska papīru? Izrādās, ka tas ir ērts tīrīšanas līdzeklis daudzām lietām visā mājā, turklāt šie dabiskie tīrīšanas līdzekļi samazina ķimikālijas mājā.

Vaskots papīrs pret pergamenta papīru

Foto: pixabay.com

Pirms sāk darbu pārliecinieties, vai izmantojat pareizo produktu. No pirmā acu uzmetiena vaskots papīrs un pergamenta papīrs izskatās gandrīz identiski, un, iespējams, tie glabājas blakus viens otram virtuvē vai pieliekamajā.

Tomēr ir dažas galvenās atšķirības. Vaskotais papīrs ir pārklāts ar pārtikai piemērotu parafīna vasku un nav karstumizturīgs, vismaz augstās temperatūrās, tāpēc tas nekad neliek cepeškrāsnī. No otras puses, pergamenta papīrs satur plānu, pārtikai drošu silikona slāni un var izturēt temperatūru līdz 450 grādiem pēc Fārenheita. Abi tiek uzskatīti par nesalīpošiem un mitrumizturīgiem.

Llietotāji apgalvo, ka mājsaimniecības tīrīšanai var izmantot gan vaskota papīru, gan pergamenta papīru, taču vaskotais papīrs ir labāks noteiktiem darbiem. Vaska plēves pārklājums palīdzēs atvairīt cieto ūdeni no atgriešanās uz dušas. Triks ir saburzīt bumbiņā nedaudz vaska papīra un viegli berzēt to ap ūdens plankumiem, līdz tie pazūd.

Lietas, ko var tīrīt ar vaskotu papīru

1.Hromēts aprīkojums un ierīces

Foto: pixabay.com

Vaska papīrs var darīt vairāk, nekā tikai noņemt ūdens traipus. Berzējot to gar izlietnes un vannas jaucējkrānu vai dušas galvu, var noņemt neizskatīgos atlikumus, piemēram, ziepju putas. Vaskotu papīru var izmantot arī uz tualetes poda roktura, atvilktnēm un skapja armatūras, lai noņemtu pirkstu nospiedumus un citur.

2.Stikls un spoguļi

Foto: pixabay.com

Kamēr tīrāt vannas istabu, noslaukiet ar vaskotu papīru dušas stikla durvis vai tualetes spoguli, lai tie kļūtu tīri, neatstājot nekādas svītras. Lai gan ir citi vienkārši veidi, kā izgatavot logu tīrītāju, mēģiniet izmantot vaskotu papīru.

3.Nerūsējošais tērauds

Kad esat iztīrījis virtuves iekārtas kā parasti, veiciet papildu darbību, lai tās nopulētu ar vaskotu papīru, lai tās patiesi mirdzētu. Tāpat kā tas atgrūž cieto ūdeni no vannas istabas iekārtām, vaskots papīrs var arī ilgāku laiku aizturēt putekļus un gružus. Trauku mazgājamās mašīnas ir pakļautas ziepju putām un ūdens plankumiem, un tāpēc trauku mazgājamo mašīnu iekšpusi varat apstrādāt ar vaskotu papīru. Atbrīvojieties no taukainiem pirkstu nospiedumiem uz ledusskapja un mikroviļņu krāsns rokturiem ar to pašu vaskota papīra bumbu.

4.Instrumenti un mazās ierīces

Foto: pixabay.com

Vaska papīru var izmantot ne tikai nerūsējošā tērauda instrumentu tīrīšanai, bet tos var arī atjaunot labā darba stāvoklī. Ar nedaudz papīra paberziet gar sava konservu attaisāmā zobratiem, lai tos ieeļļotu, un noņemiet iekļuvušās pārtikas daļiņas. Lai notīrītu nogulsnes un uzasinātu šķēru asmeņus. Uzlieciet uz gludināmā dēļa palagu ar sāli vai cepamo sodu un gludiniet to, lai noņemtu noturīgos netīrumus no gludekļa. Papildu padoms: izmēģiniet vaska papīru, lai no lokšķērēm vai matu taisnotāja noņemtu lipīgo matu laku.

5.Putekļainas virsmas

Līdzīgi kā vaskots papīrs aizsargā pret putekļiem uz ierīcēm, tam būs tāda pati ietekme uz koksni. Izmantojiet to, lai notīrītu un pulētas mēbeles un vietas, kuras mēdz savākt daudz putekļu, piemēram, žalūzijas, grīdlīstes un ventilatorus. Tas ir arī droši lietojams uz cietkoksnes grīdām.

6.Vaska atlikumi

Foto: pixabay.com

Ironiski, bet vaskotu papīru var izmantot, lai notīrītu vaska noplūdes no virsmām. Piemēram, ja uz ēdamistabas galda ir pilējušas aizdegtas konusveida sveces. Vienkārši paņemiet papīru vietās ar jau sacietējušu vasku un paberzējiet.

7.Stieņi, eņģes un durvis

Foto: pixabay.com

Ja pamanāt, ka aizkari (dušai vai pie loga) ir iestrēguši stienī, ja čīkst eņģes vai durvis turpina iesprūst, ņemiet vaska papīru kā risinājumu. Paberziet stieņus, metāla eņģes un gar durvju rāmi, lai izveidotu gludāku virsmu un lai lietas varētu slīdēt vai atvērties.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv