© Foto: pixabay.com

Ja mājās redzat vairāk grāmatu, nekā zināt, ko ar tām darīt, tad ziniet grāmatu pirkšana, kuras, iespējams, nekad nespēsiet izlasīt, ir izplatīta parādība. Grāmatu kaudzes, ko plānojat kādu dienu izlasīt, japāņu valodā sauc par tsundoku un 19. gadsimta sākumā britu aristokrāti atzina, ka patoloģiska aizraušanās ar grāmatām ir bibliomānija, vēsta mentalfloss.com.

Mūsdienu laikmetā neliels grāmatu krāšanas ieradums parasti netiek uzskatīts par pietiekami nopietnu, lai noteiktu garīgās veselības diagnozi, taču tas noteikti var radīt mājsaimniecības jucekli, ja nav sistēmas literatūras krājuma šķirošanai. Lūk, ekspertu padomi, kā organizēt savu mājas bibliotēku.

1.Novērtējiet visu bibliotēku

Foto: pixabay.com

Neatkarīgi no tā, vai esat krājis grāmatas visu mūžu vai tikai tagad veidojat mājas bibliotēku, veiciet inventarizāciju, kas pašlaik atrodas kolekcijā. Pirms sākat sakārtot grāmatas, vēlēsities izlemt, ko vēlaties paturēt un ko dāvināt vai ziedot.

Bojātas vai sapelējušas grāmatas ir jāizmet, savukārt dublikātus un garlaicīgos romānus, kas nepatika, var atdot.

Domājiet par savas grāmatu kolekcijas rediģēšanu, kad iedziļināties organizēšanas procesā. Turklāt varat izlemt, cik plašu vēlaties izveidot savu bibliotēku.

2.Novietojiet grāmatas vienuviet

Foto: pixabay.com

Daudziem bibliofiliem grāmatas ir katrā mājas istabā, un tas ir labi. Tomēr iesaka glabāt grāmatas tur, kur tās ir visnoderīgākās. Tas nozīmē, ka pavārgrāmatas nonāk virtuvē vai pieliekamajā, iecienītākie romāni lasīšanai pirms gulētiešanas tiek ievietoti guļamistabā, amatniecības un hobiju grāmatas tiek ievietotas visur, kur notiek šī darbība, un tā tālāk.

3.Izmantot vertikālās telpas priekšrocību

Foto: pixabay.com

Kad ir ideja par to, kur mājās glabāsiet grāmatas, ieguldiet plauktos un grāmatu skapjos, lai izstādītu savu kolekciju un aptvert mājas vertikālo telpu. Garā grāmatu skapī, kas ir 90 cm plats, ietilps divreiz vairāk grāmatu nekā īsā grāmatu skapis, neaizņemot vairāk vietas uz grīdas.

Tāpēc, ja iespējams, uzstādiet plauktus pie griestiem un meklējiet augstus grāmatu skapjus, kas maksimāli palielinās uzglabāšanas vietu.

Dažiem grāmatu plauktu modeļiem par pieņemamu cenu ir pat papildu stikla durvis, lai varētu izlikt savu kolekciju, vienlaikus pasargājot to no putekļiem.

4.Sagrupēt līdzīgas grāmatas

Lai vienkāršotu procesu, ievērot organizējot grāmatu kolekciju, ir kārtot vispārīgās kategorijās, piemēram, daiļliteratūra un zinātniskā literatūra. Daiļliteratūru var iedalīt sīkāk pēc žanra — romantika, noslēpumi, literatūra utt. — un pēc tam sakārtot pēc autora alfabēta.

Var iedalīt kategorijās, piemēram, vēsture, ceļojumi, biogrāfijas, māksla un citas. Šīs sadaļas var sakārtot pēc tēmām: piemēram, mākslas grāmatas var grupēt neoklasicisma, impresionisma un abstraktā ekspresionisma apakšsadaļās.

Foto: pixabay.com

Līdzīgu grāmatu grupēšana kopā sniegs labāku priekšstatu par to, kādas grāmatas ir, un palīdzēs pieņemt lēmumus par to, ko paturēt un ko likvidēt.

5.Kataloga programmas izmantošana

Ja pārņem ideja par grāmatu kārtošanu, varat lūgt padomus vietējās bibliotēkas bibliotekāram vai izmantot vietni vai lietotni, kas veltīta šai tēmai. Var izmantot LibraryThing — bezmaksas vietni, kur varat tiešsaistē kataloģizēt savu personīgo kolekciju, lai palīdzētu uzturēt mājas bibliotēku.

6.Izveidot līdzsvaru starp modi un funkciju

Foto: pixabay.com

Var rasties kārdinājums sakārtot grāmatas pēc krāsas vai izmēģināt kaut ko modernu, piemēram, pagriezt muguriņas uz iekšu. Taču esiet brīdināts: tā var izskatīties skaisti, taču, iespējams, nevarēsiet atrast vajadzīgo grāmatu, kad vajadzēs.

Nav pilnībā jāupurē stils. Var izveidot skaistu un sakārtotu bibliotēku, iekļaujot diskrētas objektu grupas, lai izveidotu galerijai līdzīgu izskatu. Tomēr lielākā daļa bibliotēkas ir jāorganizē tā, lai grāmatas būtu viegli pieejamas, nevis domātas acīm.

7.Bērnu grāmatas, lai veidotos mīlestība lasīt

Foto: pixabay.com

Varat mudināt savus bērnus attīstīt labus lasīšanas ieradumus, izveidojot arī viņiem miniatūru mājas bibliotēku.

Bērnu grāmatas ir brīnišķīgas katrā bērna guļamistabā, kur tās būs kopā ar mīļām rotaļlietām vai bērna ierāmētiem mākslas darbiem.

20 gadus ilgs pētījums, ko 2010. gadā publicēja Nevadas Universitātes sociologi, liecina, ka grāmatu klātbūtnei mājās ir tikpat liela ietekme uz bērnu turpmāko izglītības sasniegšanu kā, piemēram, vecāku nodarbošanās un izglītības līmenis.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv