© Foto: Sola Rūja

Pateikt par balto krāsu interjerā dažos vārdos ir neiespējami. Tas ir nepateikt neko. Arhitekti vienā balsī apgalvo, ka baltā krāsa ir viņu mīļākā krāsa, jo nav krāsa. Un tas ir fakts – balto, pelēko un melno nesauc par krāsām. Tā ir bāze.

Turklāt baltais tonis ir tik niansēts, ka Greja piecdesmit pelēkās nokrāsas salīdzinājumā ar balto “nobāl”. Kaut vai tīrās baltās sienās, vēss apgaismojums izmainīs visu - sākot no estētikas beidzot ar sajūtām. Ko tādu labi var redzēt oskarotajā Miloša Formana filmā “Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu” ar Džeku Nikolsonu Makmērfija lomā, kur baltā krāsa ir visur.

Kāda ir baltā krāsa?

Foto: Sola Rūja

Pretstatā arhitektu viedokļiem daudziem baltā krāsa asociējas ar kaut ko blāvu un garlaicīgu. Atļaušos nedaudz pakairināt jutekļus — iedomājieties gardos, krēmīgos ēdienus - kūkas, cukurvati, ko baudām, un tie lielākoties ir baltā krāsā. Krāsu var izmantot arī futūristiskiem modes paziņojumiem ar tā gaismu atstarojošajām īpašībām.

Taču neaizmirstiet, ka tas nodrošina tukšu audeklu, uz kura citas krāsas spīd kā spožas zvaigznes debesīs. Neatkarīgi no tā, vai tā mīkstina skarbas fluorescējošas nokrāsas vai nodrošina kontrastu pret tumšiem toņiem, baltā krāsa dod līdzsvaru, lai kur tā būtu.

Foto: Sola Rūja

Baltā krāsa mēdz paspilgtināt un atvērt telpu, palīdzot tai izskatīties lielākai. Un baltās krāsas ir daudz un dažādas. Varat izvēlēties toņus no spilgti baltas līdz ziloņkaula, vaniļas un ne tikai. Transcendentas un mūžīgas, baltas un gandrīz baltas krāsas piedāvā nepārspējamu daudzpusību. Tomēr, ņemot vērā to pamatā esošās tonalitātes un dabisko apkārtējo nokrāsu atspoguļojumu, izvēlēties pareizo balto krāsu ir ilgstošs izaicinājums.

Kļūdas

Foto: Sola Rūja

Viena no biežāk pieļautajām kļūdām, piemēram, ir nevis aplūkot vidi kopumā, bet gan izvēlēties pamatelementus un pēc tam atlikt uz vēlāku laiku aksesuāru un iekārtojuma iegādi. Tātad jūs iegūstat skaistu, lielu, baltu dīvānu viesistabas “galveno varoni”, kas tomēr ir pretrunā ar aizkariem, paklājiem, citu mēbeļu apdari, sienu balto nokrāsu.

Izvēlētās mēbeles kā stils ir pretrunā viena ar otru un nespēj radīt viesmīlīgu vidi. Tas ir tāpat kā klausīties simfoniju un pēkšņi sajust disonējošu akordu, kam nav nekāda sakara ar atskaņoto melodiju.

Ar vienu skaņu pietiek, lai salauztu burvību, tāpat kā ar vienu kļūdu, lai padarītu vidi nepatīkamu pat nespējot saprast kāpēc. Tāpēc ar balto krāsu ir jāiemācās “spēlēt”.

Klasiska balta krāsa apdarei

Foto: Sola Rūja

Tīra, balti krāsota apdare vienmēr ir populāra. Klasika ir baltais durvīm, matēts baltais un olu čaumalu baltais sienām. Savukārt griestiem dizaineriem patīk izmantot spīdumu, lai atšķirtu jebkuru nokrāsu, tostarp baltas vai gandrīz baltas krāsas.

Augsts spīdums: pastiprina dramatismu un izceļ arhitektūras detaļas. Matēts: nodrošina elegantu apdari, kas sader ar bagātīgām virsmām, piemēram, marmora darba virsmām.

Olu čaumalas baltais, kas ir mājas īpašnieku iecienītas baltais tonis tās praktiskuma dēļ, piedāvā maigu spīduma nokrāsu un viegli tīrāmu virsmu.

Kā atpazīt baltās krāsas pieskaņas?

Foto: Sola Rūja

Lielākā daļa krāsu tiek radītas, izmantojot divas vai vairākas krāsas. Zemtonis tiek radīts, ja vienas krāsas procentuālais daudzums ir lielāks par otru jeb baltai krāsai tiek piejaukts citas krāsas pigments.

Baltajai krāsai kods ir #FFFFFF F un tas ir ideāls tonis mājas dekorēšanai, ja vēlaties tīru un gaisīgu izskatu. To var arī kombinēt ar jebkuru citu krāsu, lai izveidotu bezgalīgu toņu klāstu.

Siltos baltos toņos ietilpst sarkana, oranža un dzeltena nokrāsa. Vēsa balta krāsa ietver zaļu, zilu un violetu nokrāsu.

Ziloņkauls jeb ivory

Publicitātes foto

Ziloņkauls ir karaliskā, tīrības un žēlastības krāsa; tā smalkais pieskāriens rada izsmalcinātību, vienlaikus saglabājot vienkāršu, bet elegantu izskatu. Ziloņkaula krāsa vienmēr izceļas jebkurā dizainā ar dzeltenu nokrāsu, kas rada nostalģiju.

Ziloņkauls ir lieliska alternatīva baltajam, jo ​​tam ir daudz siltāks pamats. Tas ir lieliski neitrāls un rada ideālu fonu eksperimentēšanai ar intensīvākām krāsām. Ziloņkaula krāsa lieliski darbojas arī kā akcenta krāsa, jo tā sader ar visu, sākot no spilgtām līdz tumšām krāsām un pat pasteļtoņiem. Kā neitrālu nokrāsu to var viegli savienot pārī ar jebkuru citu krāsu. To bieži izmanto ar līdzīgām krāsām, piemēram, bēšu un zeltu. To var izmantot kā akcentu tumši zilai vai sarkanbrūnai krāsai, lai iegūtu spēcīgāku paleti.

Bēšs jeb beige

Publicitātes foto

Bēšs ir oda dabas skaistumam, jo ​​tās siltā nokrāsa rada mieru, izmantojot organiskas nokrāsas, kas atgādina smilšainas pludmales vai mīkstu augsni. Tā daudzpusība ļauj šo nokrāsu savienot pārī ar gandrīz visām citām krāsām, padarot to ideāli piemērotu dekorēšanai neatkarīgi no tā, vai tas ir moderns vai klasisks interjers.

Bēšs ir daudzpusīgs un neitrāls, kas var darboties jebkura stila dzīvojamā istabā. Var sajaukt siltos smilškrāsas toņus, lai radītu mājīgumu, sajaukt bēšu ar citām krāsām vai izmantot smilškrāsas akcentus, lai “sasildītu” pilnīgi baltu telpu.

Krēms jeb cream

Publicitātes foto

Krēma krāsa piedāvā komfortu, pateicoties tā maigajiem pasteļtoņiem — sākot no gaiši dzelteniem toņiem, kas ir pievilcīgi un asociējas ar tikko slauktas govs piena krāsu, līdz pārāk bagātīgiem gandrīz baltiem toņiem, kas norāda uz krēmīgajiem gardumiem. Šis pievilcīgā nokrāsa nodrošina siltumu, vienlaikus saglabājot neitralitāti jebkurā vietā.

Ir iemesls, kāpēc krēmkrāsa ir mūžīga klasika, ko iemīļojuši gan interjera dizaineri, gan māju īpašnieki. Universālie toņi ne tikai izstaro siltumu un atstaro gaismu, bet arī veido ideālu pamatu jebkuram citam dizaina elementam, kas pievienots telpai. Neatkarīgi no tā, vai apvienojat krēmkrāsas nokrāsu ar spilgtām nokrāsām lielā, gaisīgā telpā vai izmantojat to visā neitrālā telpā, lai radītu mierīgumu, nav nepareiza veida, kā izmantot šo krāsu.

Olu čaumalu jeb eggshell

Publicitātes foto

Olu čaumala ir smalka nokrāsa, tā ietilpst vienā spektrā ar ziloņkaula un krēmkrāsas nokrāsu, lai gan ar lielāku izsmalcinātību. Tās vieglums rada tīrību jebkurā vidē, neatkarīgi no tā, vai tā ir klāta uz mēbelēm vai uz sienām. To mēdz saukt par samtainu. Un neizbēgamās gaismas refrakcijas problēmas dēļ lielās telpās, īpaši mājās ar daudz dabiskā apgaismojuma nevajadzētu krāsot sienas vai lielus laukumus ar šo baltās krāsas toni.

Jūras gliemežvāks jeb seashell

Publicitātes foto

Jūras gliemežvāki ir mierīgā krāsa, piemēram, maigie viļņi krasta līnijā. Tas rada mieru ar zīdainu tekstūru. Seashell ir gandrīz balta krāsa un atgādina bāli sārtos toņus, kas ir izplatīti gliemežvākos. To kombinē ar smilšaini bēšu, krēmbaltu un šokolādes brūnu vai vēsiem toņiem, piemēram, spilgti baltu un klasisku pelēku

Spoku balts jeb ghost white

Publicitātes foto

Spoku baltais izskatās tā, it kā kāds būtu pavēris skatu uz ēterisku sniegpārslu un miglainu kalnu pasauli. Savdabīgs baltā pieskāriens, kas izdala noslēpumainu gaisotni. Tai ir augsts vieglums un zems piesātinājums. Ghost white ir silta krāsa.

Kāda ir spoku baltās krāsas nozīme? Šīs “tīrās” krāsas izvēle mājas sienām vienmēr noteikti ir moderna izvēle, jo to var ļoti labi pieskaņot jebkura veida mēbelēm. Tā ir atklāta un vitāla krāsa, tajā pašā laikā eleganta un izsmalcināta, ideāla gan vintage, gan minimālā un industriālā vidē. Ghost white nekad neiziet no modes un vienmēr ir laba izvēle, īpaši mēbeļu un dizaina jomā.

Vaniļa jeb vanilla

Publicitātes foto

Vaniļa ir klasiska must-have jebkurai krāsu paletei. Tā burvīgā vienkāršība piešķir katrai telpai dziļumu un raksturu. Vaniļa ir gaiša, spilgti zaļgani dzeltena nokrāsa, ko uzskata arī par gandrīz baltu nokrāsu. Vaniļa ir gaiša, silti dzeltenās krāsas versija.

Vaniļa ir silti balts tonis, kas atgādina gardu vaniļas olu krēma desertu. Piemēram, skaistumkopšanas produktu ražotāji uz pudelēm un iepakojuma izmanto vaniļas bāzes krāsu, jo tā rada greznības sajūtu un labi sader ar daudzām citām krāsām. Līdzīgi ir ar interjeru.

Silti balta jeb warm white

Publicitātes foto

Silti balta ir mājīgu vakaru krāsa, kas pavadīta pie kamīna. Tas ir mīksts un aicinošs - it kā būtu apskauts vieglā komforta mākonī. Toņi svārstās no gaiši sviesta dzeltenas līdz krēmīgi bēšam; bet neatkarīgi no izvēlētā toņa warm white ienesīs mājās siltumu. Tas ir ideāls silts balts.

Aukstā baltā krāsa lieliski izskatās modernās virtuvēs un kur gaišāka, jo labāk, siltā baltā krāsa darbojas daudz labāk tur, kur meklējat maigāku gaismu . Tas ir īpaši labi piemērots atpūtas telpām, dzīvojamām istabām un tradicionālajām virtuvēm, piemēram, lauku stilam, kur baltā gaisma pārāk kontrastē ar pārējo telpu.

Balta dūja jeb white dove

Publicitātes foto

Šis baltās krāsas tonis glezno miera un klusuma tēlu. Tā mierīgie toņi ir mūžīgi un maigi - lieliski piemēroti mierīgas atmosfēras radīšanai, apvienojot tos ar dabīgā koka akcentiem vai vēsu toņu zilo/zaļo/pelēko toni. Smalkais, gandrīz balts apakštonis izceļ šarmu un relaksāciju.

Pie šīs krāsotās sienas gleznas izskatīsies vislabāk. Arī griestu krāsojumam vislabāk izmantot balto dūju.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv