© Foto: Pexels.com

Neatkarīgi no tā, vai meklējat apgaismes ierīci, kas izrotātu savu foajē, iestatītu toni ēdamistabā vai piešķirtu raksturu citai istabai savā mājā, lustras ir klasiska izvēle, lai radītu iespaidu par māju. Mūsdienu modernie, pārejas stili piedāvā arvien plašāku dizainu klāstu.

Izvēloties savu ideālo lustru, papildus stilam un materiāliem ir jāņem vērā arī daudzi citi faktori - izmērs, gaismas atdeve, gaismas avota veids, aptumšošanas iespējas un daudz kas cits. Ja kaut kas ir pārāk liels vai pārāk mazs, tas var radīt nesamērīgu izskatu telpā.

Kas būtu jāmeklē, meklējot ideālo lustru?

Foto: Pexels.com

Papildus stilam trīs galvenie faktori lustras izvēlei ir: izmērs/mērogs, gaismas izvades virziens (atspīdums) un vadība (aptumšošana). Jāpārliecinās, ka gaisma, kas izplūst no lustras, nav spoža. Nav nekas sliktāks par sēdēšanu pie ēdamistabas galda, kad sejā spīd spilgta spuldze. Kādā virzienā virzās gaisma? Vai spuldzes ir paslēptas vai atklātas? Ja spuldzes ir atklātas, apsveriet iespēju lustrai pievienot reostatu, lai kontrolētu gaismas jaudu.

Kādas ir mūsdienu lustru tendences?

Ir pagājuši laiki, kad tika izmantoti grezni un sarežģīti dizaini, kas bija sinonīmi lustrām. Tā vietā tagad redzam gludas un racionālas lustras, kas izstaro eleganci ar savu vienkāršību. Šīm minimālisma stila lustām ir tīras līnijas un ģeometriskas formas, kas nemanāmi iekļaujas jebkurā modernā mājā.

Modernais minimālisms

Viena no jaunākajām tendencēm lustru dizainā ir modernais minimālisms. Šīm lustrām ir tīras līnijas, ģeometriskas formas un vienkāršs dizains, kas rada gludu un minimālistisku izskatu. Bieži izmanto tādus materiālus kā metāls, stikls vai koks, lai radītu mūsdienīgu un izsmalcinātu sajūtu.

Vai kristāla lustras joprojām ir modē?

Kristāla lustrām ir klasiska un mūžīga elegance, kas pārspēj tendences. To skaistais dizains un mirdzošie kristāli piešķir jebkurai interjera telpai izsmalcinātību un valdzinājumu, padarot tos par iecienītāko apgaismes ierīci.

Kura veida lustra ir labākā?

Meklējiet lustru, kas uzlabo telpas kopējo izskatu un sajūtu. Piemēram, kristāla lustra varētu būt piemērota tradicionālākiem vai formālākiem apstākļiem, savukārt gluda piekarama gaisma varētu labi darboties mūsdienīgā vai minimālisma telpā.

Vai ir lustras, kur izmanto LED tehnoloģijas?

Foto: Pexels.com

Mūsdienu apgaismojuma dizaineri un ražotāji bieži nāk klajā ar neticami jaunām LED lustām. LED tehnoloģija ir tik daudz pilnveidojusies, ka bieži vien nevar atšķirt LED armatūru un tradicionālo kvēlspuldzi.

Daži apgaismojuma dizaineri dod priekšroku projektēšanai ar gaismas diodēm, jo tās sniedz unikālas dizaina iespējas. Gaismas diodes ir tik mazas, ka dizaineriem nav jāuztraucas par gaismas avota slēpšanu. Tas nozīmē, ka ir daudz vairāk brīvības eksperimentēt ar formu, funkcijām un materiāliem.

Papildus dizaina elastībai citas LED apgaismojuma priekšrocības ietver paaugstinātu efektivitāti un uzticamību, kas nozīmē ievērojamu enerģijas un izmaksu ietaupījumu. Gaismas diodes darbojas piecas reizes vēsāk nekā halogēna spuldzes, vienlaikus patērējot 1/5 enerģijas. Gaismas diodes darbojas arī ilgāk nekā citi gaismas avoti, un paredzamais kalpošanas laiks ir aptuveni 50 000 stundu — tas ir 25 gadi, lietojot 5½ stundas dienā.

Šīs ir 7 lielākās apgaismojuma tendences 2024. gadā

Slāņains apgaismojums

Šī tehnika atrodas saraksta augšgalā. “Slāņains apgaismojums ir dizaina pieeja, kas apvieno vairākus gaismas avotus — padziļinātu apgaismojumu, sienas lampas, lampas, skapja apgaismojumu un daudz ko citu —, lai telpā radītu līdzsvarotu un daudzpusīgu apgaismojuma shēmu.

Sajauciet visas šos dažādos apgaismes ķermeņus, kas papildina stilu, lai izveidotu harmonisku un funkcionālu apgaismojuma plānu, kas uzlabo jūsu telpas skaistumu un funkcionalitāti," raksta veranda.com.

Smalks stils

Lielizmēra lampas virs virtuves galda un tādi stili kā gaismas lodes ir pardzīvojuši savus ziedu laikus. Ar daudziem no tiem ir grūti strādāt, un viņi met dīvainas ēnas. Tā vietā māju īpašnieki izvēlas smalkākas vai mobila stila lampas uz salām vai seklus, iegremdējamus ķermeņus, kas izskatās mazāk utilitāri nekā padziļināti bundžu lukturi un šķiet kā mākslas veids.

Interesanta tekstūra

Ir pagājuši laiki, kad bija garlaicīgi dzeltenīgi y lampu abažūri, kas nebija gluži balti vai bēši. Redzam dekoratīvo abažūru atdzimšanu uz galda un stāvlampām, kā arī lampām. Austi groza stila abažūri ir moderni. Populāras ir arī ģipša lustras un lampas. Arī spīdīgi melni toņi ir aktuāli un vienā mirklī maina lampas izskatu. Dizaina tirgos pamanītas arī jautras tekstūras, piemēram, olu čaumalu, kā arī gaismas ķermeņus, kas izgatavoti no dārgakmeņiem, piemēram, selenīta.

Treknās krāsas un apdare

Tāpat kā ar krāsām, māju īpašnieki nevairās no drosmīgām nokrāsām. Gaismas ķermeņi, kas ir nokrāsoti tādā krāsā kā sarkana vai zila, lai radītu jautru un elegantu akcentu. Pamanīti arī daudzi sicīliešu un venēciešu dizaina elementi, piemēram, krāsainu Murano stiklu, raksta veranda.com.

Apgaismojuma izmantošana dizaina elementu akcentēšanai

Apgaismojums var arī izcelt galvenos dizaina aspektus, piemēram, pasakainu aizmugures sienu. Apgaismojums palīdz acīm pārvietoties pa istabu. Tas var pievērst uzmanību konkrētai arhitektūrai, mākslai un mēbelēm, kā arī izcelt dziļumu un augstumu. Tas var pat mazināt neizskatīgos dizaina trūkumus, kas nekad nav patikuši telpā, piemēram, neērto, neizmantoto stūri.

Vecā un jaunā sajaukums

Materiālu un stilu sajaukums padara telpu mājīgu un viesmīlīgu. Piemēram, apsveriet iespēju iegādāties antīku apgaismojumu modernai telpai. "Ja viss izskatās kā no viena žanra, tas šķiet kā izstāžu zāle. Ja pievienojam kaut ko ar nelielu izcelsmi vai vēsturi, piemēram, antīku Murano stikla dizainu ar modernu, lineāru apgaismojumu, pēkšņi telpa šķiet īpašāka," raksta veranda.com.

Personalizēts dizains

Tāpat kā mode, arī apgaismojuma tendences mainās, bet īsi sakot, vienmēr vajadzētu izvēlēties to, kas patīk. Dizaina tendences nāk un iet, tāpēc ir svarīgi atcerēties, ka personīgajam stilam vienmēr jābūt mājas vadošajam spēkam. Mūsdienu apgaismojuma tendences piedāvā bezgalīgas iespējas radīt unikālas telpas, kas atspoguļo individuālo stilu. Bet izvēlieties to, kas rezonē ar personīgo dizaina estētiku.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv