© Foto: Pexels.com

Ja nepieciešams atjaunot koka grīdu, jāņem vērā vairākas svarīgas lietas, kā to izdarīt vienkārši un efektīvi.

Pirmkārt, jāgatavojas procesam, jo tas palīdzēs sasniegt lielisku rezultātu. Otrkārt, jāplāno iepriekš, lai ir pietiekami daudz laika darbam, darbs, iespējams, prasīs vairāk laika, nekā plānojat. Atjaunojot koka grīdu, jāveic vairākas darbības: sagatavošanu, slīpēšanu, krāsošanu (ja to plānojat darīt) un visbeidzot pēcapstrāde.

Sagatavojot grīdu restaurācijai, jānovāc visas mēbeles, aizkari, paklāji un aksesuāri. Izņemiet no interjera visu, ko var izņemt. Smagās mēbeles, piemēram, skapjus, vienmēr paceliet, nevis velciet pa grīdu, jo vilkšana var izraisīt bojājumus.

Sagatavošana

Foto: pixabay.com

Ja telpa ir atbrīvota no visa, ko var iznest, jāpārliecinās, vai uz grīdas virsmas nav izvirzītu naglu vai skavu. Tās būs jānoņem vai jāiesit grīdā. Ja to neizdarīs, tad slīpēšanas procesā tie radīs nopietnas problēmas. Turklāt tā ir lieliska iespēja salabot dēļus. Tāpat ir jāizpēta dziļie traipi, kur būs nepieciešama nedaudz stiprāka slīpēšana, salīdzinot ar pārējo grīdas virsmu.

Grīdas slīpēšana

Foto: Depositphotos

Pēc tam var pāriet pie slīpēšanas. Neapšaubāmi, vienkāršākā koka grīdas atjaunošanas metode ir grīdas slīpmašīnas iznomāšana.

Ja iespējams, vajadzētu nolīgt divu veidu slīpmašīnu (virsmas slīpmašīnu un malu slīpmašīnu). Ja vēlas sasniegt perfektu gala rezultātu, patiešām vajadzētu iznomāt abas. Katrai no šīm slīpmašīnām būs nepieciešams atšķirīgs smilšpapīrs.

Vajag nodrošināt gan rupju, gan smalku smilšpapīru. Sākumā slīpēšana jāveic ar biezo smilšpapīru, bet pēc tam ar smalkāku smilšpapīru. Strādājot ar šādām ierīcēm, vienmēr jāpievērš uzmanība darba rokasgrāmatai, kā arī veselības un drošības noteikumiem. Slīpējot grīdu, var pamanīt caurumus, skrāpējumus vai šķirbas, ko vēlāk būs jāaizpilda vai jālabo.

Krāsošana

Foto: pixabay.com

Ja izvēlas krāsot grīdu, tad šis ir īstais brīdis to darīt. Lai gala rezultāts būtu labs, ir jāstrādā visas telpas platumā, sākot ar traipu aizkrāsošanu un beidzot ar grīdas noslaucīšanu ar mīkstu un sausu drānu.

Pēcapstrāde

Foto: pixabay.com

Neatkarīgi no tā, vai nolemjat grīdu krāsot, koka grīdas atjaunošanā būtisks solis ir pēcapstrāde ar grīdas aizsarglīdzekli. Izvēloties apdari, tā jāsāk uzklāt pa perimetru un jāstrādā uz iekšpusi un virzienā uz telpas izeju, kas samazinās risku uzkāpt uz tikko apstrādātās vietas.

Šim procesam var būt nepieciešams uzklāt pat 3 slāņus, taču tas būs atkarīgs no iegādātā līdzekļa. Starp atsevišķu slāņu uzklāšanu ieteicams veikt vieglu slīpēšanu. Pēc tam pirms mēbeļu ievešanas pārliecinieties, ka apdare ir nožuvusi.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv