© Depositphotos.com

Jau izsenis latviešu kalendārā februāris tiek simbolizēts kā gaismas mēnesis un 2. februārī svin Sveču dienu. Turklāt ar Sveču dienu tiek atzīmēts pats ziemas vidus.

Laika nogrieznis, kas saka priekšā - pavasaris vairs nav aiz kalniem. Taču, ko patiesībā nozīmē Sveču diena un kādas ir galvenās tradīcijas, to atklāj šis raksts.

Sveču dienas vēsture

Foto: Pexel.com

Izrādās, ka Sveču diena, ko pazīstam šodien, pirms vairākiem gadu desmitiem tika saukta arī par Ziemas Māras dienu. Tāpat vecvecāki piekritīs, ka Svecaine, Grabenīca, Groninica, kā arī Vēja un Govju dienas ir tās pašas, kas Sveču diena, ko nemainīgi atzīmē 2. februārī.

Runājot par tradīcijām, tad pagātne “saka” priekšā, ka sveču liešana bija galvenā paraža, ko cienīja mūsu senči. Taču mūsdienās vien retais šo tradīciju godina, dodot priekšroku kaut kam stipri elementārākam - sveču dedzināšanai.

Iedegt sveces var jebkurš. Un tas ir jādara, īpaši Sveču dienā, jo izrādās, ka tikai tā var iegūt enerģiju. Tāpat jāliek aiz auss, ka iedegto sveci nedrīkst nodzēst pats saviem spēkiem. Gluži otrādi, tai ir jāļauj pilnībā pašai no sevis izdegt. Piebilstams, ka, sveci nopūšot, mēs it kā apstādinām konkrētās rakstura īpašības, vai vēlamās enerģijas ienākšanu sevī.

Sveču dienas tradīcija radusies jau senos laikos, kad nebija ne elektrības, ne arī pulksteņu. Toreiz laiku noteica pēc Saules, Mēness un zvaigznēm. Izrādās, ka nepietika tikai ar diviem laika iedalījumiem - ziemas un vasaras saulgriežiem - bija nepieciešams sīkāks iedalījums. Tā radās Zvaigznes diena, ko atzīmējam 6. janvārī un Sveču diena, ko svinam 2. februārī.

Arī 21. gadsimtā sveces mīl dažādos svētkos, sākot ar dzimšanas dienas kūku, kāzām, līdz pat vienai svecei, ko aizdedzina, godinot tos, kas aizsaukti viņsaulē. Sveces ir dažādās formās, krāsās un izmēros, jāspēj tikai izvēlēties.

Svece - gaismas simbols

Svece savu misiju pilda vēl šobaltdien, jo ir gaismas un siltuma simbols. Tā nes gaismu, pavada gaismu un godina to. Turklāt jāpiekrīt, ka tām piemīt kas maģisks, gluži hipnotizējošs, jo ne velti - gan astrologi, gan dziednieki, gan arī cilvēki, kas ikdienā strādā ar dažādām enerģijām, sveces izmanto kā neaizstājamus palīgus.

Jau gadsimtiem ilgi cilvēki piekrīt, ka sveces liesmai piemīt īpašas spējas, jo svece satur spēcīgu uguns enerģiju, uguns spēj - gan nomierināt un attīrīt, gan arī sadedzināt un iznīcināt.

Mēdz teikt, ka uguns ir vissmalkākā garīgā enerģija. Cilvēki, kas spēj saskatīt vairāk, stāsta, ka svecei, gluži tāpat kā cilvēkam, ir sava aura. Pirms aizdedzināt sveci, ieteicams tai veltīt laiku, piesaistot enerģiju, paturot rokās un sūtot svecei labas domas vai kādu vēlēšanos, kas izteikta pie sevis, jo svece uzklausa un dzird.

Foto: Depositphotos

Ar sveces maģiskajām īpašībām var attīrīt telpu no negatīvām enerģijām. Vispirms telpa jāsakārto, jāizmazgā. Turklāt svarīgi atcerēties, ka, tīrot telpu, svecei jādeg un tai ir jāļauj izdegt.

Sveces lieliski noder arī meditācijai. Nolieciet sev pretī sveci un cieši skatieties cauri sveces liesmai, cenšoties atbrīvoties no domām, kas nomāc. Šādu meditāciju iesaka atkārtot katru dienu, jo tā palīdzot uzlabot koncentrēšanās spējas, atbrīvoties no uzmācīgām domām, kā arī attīrīs enerģiju. Turklāt saka, ka ar laiku, sev apkārt spēsiet saskatīt daudz vairāk pozitīvā.

Sveces krāsas nozīme

Interesanti arī tas, ka sveces krāsai ir sava nozīme. Sarkanās krāsas svece spēcina apņēmību, kā arī simbolizē mīlestību, kaisli, tumši sarkanā svece dod skaidrību. Rozā svece veicina pacietību un iecietību. Tā ir arī maiguma un rūpju simbols. Piemēram, gaiši pelēkā dod spēju pielāgoties situācijām un apliecina, ka pasaules kārtība ir tāda, kāda tā ir.

Toties sudraba krāsas svece palīdz atklāt iekšējos talantus, kā arī atklāj potenciālu, simbolizējot ideoloģiju, ka viss ir tikai paša rokās, lai gan bez darba nekas nenotiek. Piemēram, zelta krāsas svece rosina vīrišķību, bet ārēji šī svece izstaro eleganci un klasiku.

Foto: Depositphotos

Zaļās krāsas svece mudina uz neatkarību, patstāvību. Tā simbolizē arī drosmi un spēju pieņemt dzīves svarīgākos lēmumus. Turpretī zilas krāsas svece dod līdzsvaru un morālo noturību un simbolizē stresa noturību. Izrādās, ka dzeltenas vai oranžas krāsas sveces norāda pareizo virzienu, rosina arī izvēles brīvību. Piemēram, brūnās vai melnās krāsas sveces rosina mīlestību uz kārtību, visam jābūt sistemātiskam, simbolizē pedantismu un arī perfekcionista iezīmes. Savukārt violetā vai tumši zilā svece veido individualitāti, simbolizē spēju atšķirties un uzdrīkstēties uzticēties sev. Toties baltā svece veicina jutīgumu, kā arī saasina intuīciju. Simbolizē sirdsbalsi.

Dziednieki iesaka aizdedzināt sveci, ņemot vērā horoskopus

Vēl pieminēšanas vērts ir fakts, ka katra sveces krāsa simbolizē arī savu debess pusi. Baltā svece - ziemeļus, tumši zilā - rietumus, dzeltenā - dienvidus, sarkanā - austrumus. Turklāt katras krāsas svece ir saistīta arī ar savu enerģētiku.

Piemēram, baltā svece nozīmē tīrību. Tā modina visu labo, kas mājo cilvēka sirdī. Toties tumši zilās krāsas sveces, kas ir vismaģiskākās, paver ceļu pretim cilvēka zemapziņai. Šo sveci dedzina, lai cilvēks spētu labāk izprast sevi.

Savukārt dzeltenā svece dod siltumu, mieru, labsajūtu. Sarkanā svece cilvēkus iedvesmo, rosina prāta mundrumu, kā arī liek cilvēkiem kļūt aktīvākiem un uzņēmīgākiem.

Foto: Pexel.com

Tāpat dziednieki iesaka aizdedzināt savai horoskopa zīmei atbilstošas krāsas sveci, jo katram horoskopam ir sava misijas krāsa, kas vairo pozitīvo enerģiju. Aunam - sarkanu, Vērsim - rozā, Dvīņiem jādedzina gaiši pelēkas krāsas sveces, Lauvām - zelta krāsas sveces, Jaunavām ir jāciena zaļā krāsa, bet Svariem zilas krāsas sveces, Skorpioniem ir jāizvēlas tumši sarkanas sveces, Strēlniekiem jāpievērš uzmanība dzeltenām vai oranžām svecēm, Mežāži var izvēlēties brūnas vai melnas sveces, bet Ūdensvīram ieteicams pievērst uzmanību violetām vai tumši zilām svecēm. Un Zivīm iesaka dedzināt baltas krāsas sveces.

Foto: Depositphotos

Sveču dienas ticējumi

  • Bargs sals nozīmē, ka par siltu pavasari nav ko domāt.
  • Aizputināti ceļi nozīmē lielus plūdus pavasarī.
  • Ja sveču dienā snieg, tad bites spietos un tām būs daudz medus.
  • Ja laiks ir skaidrs un saulains, tad būs vēl daudz sniega, taču būs silts maijs un gaidāms labs ražas gads.
  • Sveču dienā pilošas pažobeles sola dāsnu pavasari - siltu un ziedošām ābelēm bagātu.

Foto: Depositphotos

  • Vētrains un puteņains laiks norāda uz lietainu vasaru.
  • Nosarmojuši koki liecina par karstu
  • Sveču dienā silts un saulains laiks norāda uz agru pavasari. Ja saule uzspīd tik daudz, ka zirgu var apseglot, būs gana saules arī siena pļaujas un rudzu ziedēšanas laikā.
  • Miglaina diena sola lietainu vasaru.

Interesanti fakti par svecēm

Foto: Pexel.com

  • Saskaņā ar vēstures liecībām vissenākās sveces, kas izgatavotas no vaļu taukiem, ir tapušas Ķīnā, Cjiņu dinastijas laikā, kas valdīja no 221. līdz 206. gadam pirms mūsu ēras.
  • Senākās aromātiskās sveces radušās Indijā. Tās tika radītas no kanēļa un tika plaši izmantotas tempļos.
  • Mūsdienu sveces līdzinās Romas impērijas laika svecēm, ko izgatavoja no kausētiem taukiem ar kaņepju, lina vai kokvilnas dakti.
  • Nozīmīgs ir gads, kad sāka destilēt parafīnu. Tā bija revolūcija sveču izgatavošanā, jo parafīns bija salīdzinoši lēts materiāls, no kura varēja saražot augstas kvalitātes nearomatizētas sveces.

Foto: Pexel.com

  • Mūsdienās arvien vairāk sveču mīļu izvēlas dabīgās sveces, kas izgatavotas no bišu vai sojas vaska. Tas tāpēc, ka tās attīra gaisu, kā arī labvēlīgi ietekmē organismu un uzlabo veselību, kas nav mazsvarīgi.
  • ASV veikta pat aptauja, kas apliecina ka 96% no svecēm iegādājās sievietes. Turklāt izrādās, ka gados jauni cilvēki sveču gaismu mīl baudīt biežāk nekā citu vecumu grupu cilvēki.
  • Galvenais faktors, pēc kura cilvēki izvēlas sveces, ir to aromāts, bet otrajā vietā ir krāsa un forma.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv