Aktrise Baiba Broka: Esmu pieradusi, ka kino ir jābūt gatavībā

© Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Jaunā Rīgas teātra aktrise Baiba Broka daudzsēriju filmā “Asistente” atveido galvenās varones- Lailas, ko spēlē aktrise Elizabete Lielmane, mammu Gunu.

Aprunājoties par filmēšanas aizkulisēm, aktrise uzsvēra, ka katram no kino darbiem tiek atdoti visi spēki, domas un iztēle. Un tā ir garoza, ko diemžēl bieži vien cilvēki nemaz nepamana, bet vajadzētu gan.

Jaunā Rīgas teātra aktrise pirmizrādē kopā ar aktieri Kasparu Godu / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Komandas gars un filmēšanas režīms

Šī man nebija pirmā kino pieredze, kad sastapos ar vairākiem režisoriem, tāpēc sapratu, ka ir ātri jāpielāgojas, kura režisore ko vēlas, lai savu tēlu noturētu līmenī. Un šoreiz arī tas nebija grūti, jo režisorēm savā starpā nebija pretrunu. Viņas strādāja kā komanda.

Bija pat tā, ka ar vienu režisori nostrādājām rīta stundas, bet tad atnāca otra režisore un ar jaunu spēku pieķērās darbam, kas ļāva strādāt tālāk. Un tas nekas, ka aktieri jau filmējušies visu dienu.

Filmēšanās ir īpašs režīms. Esmu pieradusi, ka ir jābūt gatavībā, ka strādāsi daudzas stundas un darbam jābūt maksimāli produktīvam.

Aktieru sastāvs "Asistentē" izvēlēts profesionāls un talantīgs / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Kino nav teātris

Kino nav kā teātrī un, protams, ilgstoši to ir grūti izturēt, bet tas ir tā vērts un nav citu iespēju.

Šī loma man ir interesanta, jo tā man tuva, protams, tā neesmu es, bet tās izpausmes meklēju sevī, nevis novērojumos.

Tādā režīmā, kā šeit, Latvijā, notiek darbs pie filmām un citiem kino projektiem, tad no lomām iziet nav grūti. Problēmas tas nekad man nav sagādājis.

Baiba Broka aicina nesalīdzināt kino Latvijā / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Ieraudzīt sev svarīgo

Aicinu skatītājus skatīties “Asistenti”, taču nemesties salīdzināt un nelikt pa vietām, piemēram, seriālus un filmas. Aicinu saprast, ka katrā jaunā darbā var ieraudzīt sev svarīgo.

Šajā darbā unikālais ir tas, ka runā par reālām dzīves problēmām, ko seriāli tik bieži nedara. Ierasti mūsdienās izvairās no īstām, nopietnām situācijām un jautājumiem.

Nāciet skatīties un skarbi nesalīdziniet. Tas, kas režisoriem un scenāristiem rūp kā cilvēkiem, ir svarīgi, un tas var gūt atsaucību skatītāju sirdīs.

Vizītkarte

Daudzsēriju filma “Asistente” vēsta par jaunu sievieti vārdā Laila jeb Lulū, kas nomaina iesākto karjeru nekustamo īpašumu firmā pret sociālo darbu nevalstiskajā organizācijā, lai palīdzētu cilvēkiem un padarītu pasauli labāku. Realitātē tas izrādās grūtāk, nekā viņa gaidīja - ne visi grib, lai viņiem palīdz, sociālu problēmu risināšana nenotiek ātri un mainīt sistēmu ir sarežģīti. Paralēli Lulū piedzīvo attiecību krīzi ar draugu un pārvācas uz dzīvi pie mammas un sarkastiskās omītes, ar kurām nākas meklēt kopīgu valodu dažādo uzskatu dēļ.

“Asistente” ir komiska drāma, kurā vieglā un cilvēciskā veidā tiek runāts gan par sāpīgām un grūti risināmām sabiedrības problēmām, gan ģimenes attiecību izaicinājumiem.

Kino darba galvenajā lomā ir talantīgā jaunās paaudzes aktrise Elizabete Lielmane, viņas mammu Gunu atveido Baiba Broka, bet omīti Mirdzu - Silvija Bitere. Citās lomās spēlē Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Matīss Budovskis, Elīza Dombrovska, Kaspars Gods, Andris Keišs un citi.

Filmas radošā komanda:

Scenārija autores: Anete Konste, Alise Zariņa, Liene Linde

Režisores: Alise Zariņa, Liene Linde

Producents: Guntis Trekteris

Operators: Ivo Skanstiņš

Māksliniece: Ieva Kauliņa

Kostīmu māksliniece: Katrīna Liepa

Grima māksliniece: Ksenija Halčenko

Montāžas režisore: Dita Virga

Komponists: Artūrs Liepiņš

Skaņu režisori: Kārlis Zvejnieks, Jānis Eglītis

Studija “Ego Media”

“Asistente” no 12. septembra būs skatāma kinoteātros, bet no 26. septembra būs pieejams Tet TV+ platformā.

Dzīvesstils

Vārnas un kraukļi ir dažādi putni, bet viņi abi ir ļoti gudri. Pirmkārt, tie atšķiras viens no otra pēc izmēra un skaņām, ar kuru palīdzību viņi sazinās ar saviem cilts biedriem.

Svarīgākais