Režisore Liene Linde par seriālu “Asistente”: Tas ir kino par mūsdienām

© Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Režisores Lienes Lindes pilnmetrāžas spēlfilma “Melnais samts” tika prezentēta 2023. gada februārī. Pagājis neilgs laiks, un režisore Liene Linde no jauna iet pa sarkano paklāju.

Šoreiz kopā ar režisori Alisi Zariņu izlolota daudzsēriju filma “Asistente”, kas ir komiska drāma, kur vieglā un cilvēciskā veidā runā gan par sāpīgām un grūti risināmām sabiedrības problēmām, gan ģimenes attiecību izaicinājumiem.

Režisores - Alise Zariņa (no kreisās) un Liene Linde sastrādājās roku rokā, lai "Asistente" nonāktu līdz lielajam ekrānam / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Sastrādāties tandēmā kopā ar režisori Alisi Zariņu nebija grūti, jo mēs režisējām katra savu sēriju, kā arī ikdienā esam draudzenes. Mans lielākais izaicinājums bija aktieru ansamblis, jo tas ir lielākais, ar ko es jebkad kopā esmu strādājusi. Līdz ar to tikt galā ar aktieru un filmēšanas grafikiem bija grūtāk, taču šie, manuprāt, ir tādi banāli izaicinājumi.

Mums ir diezgan maz tieši seriāla žanra kino darbi, kas ir veltīti mūsdienām un kas reflektē realitāti. Dzīvi, kas nav skats atpakaļ (protams, tādus darbus Latvijas kino arī vajag), jo mums ar Alisi interesē palūkoties uz šodienu.

Režisore kino industrijā nav sveša / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Lai ir darbi, kas parāda, kā mēs šodien risinām problēmas un ir aktualitātes. Tas ir “Asistentes” interesantākais leņķis. Šis ir seriāls par mūsdienām.

Filmas vizītkarte

Daudzsēriju filma “Asistente” vēsta par jaunu sievieti Lailu jeb Lulū, kas nomaina iesākto karjeru nekustamo īpašumu firmā pret sociālo darbu nevalstiskajā organizācijā, lai palīdzētu cilvēkiem un padarītu pasauli labāku. Realitātē tas izrādās grūtāk, nekā viņa gaidīja - ne visi grib, lai viņiem palīdz, sociālu problēmu risināšana nenotiek ātri, un mainīt sistēmu ir sarežģīti. Paralēli Lulū piedzīvo attiecību krīzi ar draugu un pārvācas uz dzīvi pie mammas un sarkastiskās omītes, ar kurām nākas meklēt kopīgu valodu dažādo uzskatu dēļ.

Kino darba galvenajā lomā ir talantīgā jaunās paaudzes aktrise Elizabete Lielmane, viņas mammu Gunu atveido Baiba Broka, bet omīti Mirdzu - Silvija Bitere. Citās lomās - Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Matīss Budovskis, Elīza Dombrovska, Kaspars Gods, Andris Keišs un citi.

No 26. septembra "Asistente" būs pieejama TET TV+ platformā / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Filmas radošā komanda:

Scenārija autores: Anete Konste, Alise Zariņa, Liene Linde

Režisores: Alise Zariņa, Liene Linde

Producents: Guntis Trekteris

Operators: Ivo Skanstiņš

Māksliniece: Ieva Kauliņa

Kostīmu māksliniece: Katrīna Liepa

Grima māksliniece: Ksenija Halčenko

Montāžas režisore: Dita Virga

Komponists: Artūrs Liepiņš

Skaņu režisori: Kārlis Zvejnieks, Jānis Eglītis

Studija “Ego Media”

No 12. septembra “Asistente” būs skatāma kinoteātros, bet no 26. septembra būs pieejama TET TV+ platformā.