Režisore Alise Zariņa: Mums ir jābūt kritiskiem pret latviešu kino saturu

© Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

9.septembra vakarā satraukums mijās ar saviļņojumu par paveikto, jo pirmizrādi piedzīvoja jaunās paaudzes režisoru Alises Zariņas un Lienes Lindes jaunā daudzsēriju filma “Asistente”. Tajā pulcējās aktieri, ģimenes un radošā komanda.

Arī NRA Dzīvesstils komanda aprunājās gan ar režisorēm, gan ar aktieriem, lai uzzinātu par filmēšanas aizkulisēm. Režisore Alise Zariņa sarunā atzina, ka ir vēlme ieviest kaut ko jaunu un pilnīgi citādāku Latvijas kino.

Lai skatītājs nebūtu vienaldzīgs

Pats galvenais, ka mēs tagad nākam un skatāmies šo seriālu, kas ir parādījies uz ekrāniem. Mums ir jābūt kritiskiem pret latviešu kino saturu. Tas ir jāredz un pēc tam par redzēto ir jārunā, jo tieši tas, manuprāt, skatītāju iesaista. Pat ja negatīvi, galvenais, lai skatītājs nav vienaldzīgs.

Tas dod apstiprinājumu, ka darbs kādam ir vajadzīgs.

Pašmāju režisores Alise Zariņa un Liene Linde dzīvē ir ne tikai kolēģes, bet arī draudzenes / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Seriāla izaicinājumi un cerības

Seriāls ir bijis tik garš un ietilpīgs darbs, ka tagad ir jocīgi. Es pat biju aizmirsusi, ka “Asistente” tagad ir jārāda skatītājiem.

Vasarā zvanīja producents Guntis Trekteris un teica, ka vajag sataisīt treileri, bet mēs jau pabeidzām, tad es atcerējos, ka tas ir jāparāda arī skatītājiem. Šo seriālu veidoja vairākas grupas, darbs bija ļoti ilgs, sākām pirms 4 gadiem un neticas, ka tas tagad ir beidzies.

Viena no grūtākajām lietām noteikti bija seriāla formāts un ilgums. Otrs ir tas, ka ne tikai mums, bet arī visiem Latvijas kino veidotājiem, kas taisīja šo seriālu, bija jāiepazīst jauna telpa. Mūsu sapnis ir dabūt Latvijas seriālus labā līmenī.

Dažādas aktieru kombinācijas

“Asistente” no 12. septembra tiks izrādīta kinoteātros, bet no 26. septembra būs pieejama Tet TV+ abonementiem / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Seriāls mums ar otru režisori Lieni Lindi deva iespēju strādāt kopā ar daudziem Latvijas aktieriem. Mums ir paveicies ar to, ka viņi bija tik atsaucīgi. Mums ir Andris Keišs, Baiba Broka un citi brīnišķīgi aktieri, piemēram, Elizabetei Lielmanei šī ir pirmā lielā loma uz kino ekrāna.

Vēlos uzsvērt, ka šādos lielos projektos ir interesanti skatīties un vērot arī neprofesionālus aktierus, piemēram, pirmajā sērijā redzēsiet cietumnieku Pēteri ( spēlē Juris Andžāns ), kas ir beidzis aktiera Toma Liepājnieka aktieru studiju neprofesionāļiem, taču manās acīs viņš ir absolūts talants un tīrradnis.

Arī kurdu puisis, ko atradām kastingā, ir labs. Tas, ko vēlos pateikt, ka aktieru kombinācijas ir dažādas, protams, arī līmeņi, bet darbs bija interesants.

Man kā režisorei bija interesanti sastrādāties ar tik dažāda kalibra cilvēkiem. Mums aktieru ir maz, tāpēc priecājos, ka varam meklēt jaunas kombinācijas.

“Asistente”, ko režisējušas Alise Zariņa un Liene Linde, ir komiska drāma, kurā vieglā un cilvēciskā veidā tiek runāts gan par sāpīgām un grūti risināmām sabiedrības problēmām, gan ģimenes attiecību izaicinājumiem. / Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Protams, salikt kopā Keišu un Broku ir skaisti, bet gribās arī kaut ko jaunu un pilnīgi citādāku ieviest Latvijas kino.

Vizītkarte

Daudzsēriju filma “Asistente” vēsta par jaunu sievieti vārdā Laila jeb Lulū, kas nomaina iesākto karjeru nekustamo īpašumu firmā pret sociālo darbu nevalstiskajā organizācijā, lai palīdzētu cilvēkiem un padarītu pasauli labāku. Realitātē tas izrādās grūtāk, nekā viņa gaidīja - ne visi grib, lai viņiem palīdz, sociālu problēmu risināšana nenotiek ātri, un mainīt sistēmu ir sarežģīti. Paralēli Lulū piedzīvo attiecību krīzi ar draugu un pārvācas uz dzīvi pie mammas un sarkastiskās omītes, ar kurām nākas meklēt kopīgu valodu dažādo uzskatu dēļ.

“Asistente” ir komiska drāma, kur vieglā un cilvēciskā veidā runā gan par sāpīgām un grūti risināmām sabiedrības problēmām, gan ģimenes attiecību izaicinājumiem.

Kino darba galvenajā lomā ir talantīgā jaunās paaudzes aktrise Elizabete Lielmane, viņas mammu Gunu atveido Baiba Broka, bet omīti Mirdzu - Silvija Bitere. Citās lomās - Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Matīss Budovskis, Elīza Dombrovska, Kaspars Gods, Andris Keišs un citi.

Filmas radošā komanda:

Scenārija autores: Anete Konste, Alise Zariņa, Liene Linde

Režisores: Alise Zariņa, Liene Linde

Producents: Guntis Trekteris

Operators: Ivo Skanstiņš

Māksliniece: Ieva Kauliņa

Kostīmu māksliniece: Katrīna Liepa

Grima māksliniece: Ksenija Halčenko

Montāžas režisore: Dita Virga

Komponists: Artūrs Liepiņš

Skaņu režisori: Kārlis Zvejnieks, Jānis Eglītis

Studija “Ego Media”

“Asistente” no 12. septembra būs skatāma kinoteātros, bet no 26. septembra būs pieejams TET TV+ platformā.

Dzīvesstils

Vai zināji, ka veselīgāko superēdienu var izaudzēt savā dārzā? 10 dārzeņi, kas ir īsti superprodukti. Dārzeņu audzēšana dārzā ir ne tikai veselīgs uzturs, bet arī nodarbošanās brīvajā laikā. Pašmāju superprodukti ne tikai garšo labāk, bet arī ir veselīgāki.

Svarīgākais