Dokumentālā filma “Vienoti brīvībā” aicina apzināties, ko nozīmē brīvība

Dokumentālās filmas "Vienoti brīvībā" producenti - Linda Pūle un Jānis Freibergs © Foto: Ģirts Ozoliņš/MN

Šodien brīvība ir zilas debesis virs mums, kā arī pats svarīgākais – ieelpa un izelpa. Kādam brīvība ir arī izvēles brīvība – būt pašam. Pirms 35 gadiem Latvija, Lietuva un Igaunija sadevās rokās, lai nostātos brīvības pusē.

Vēstures lapās 1989. gada 23. augusts paliks diena, kas izmainīja visas Baltijas nākotni. Nākotni, kas skar arī šodienu.

Par godu Baltijas ceļa 35. gadadienai, 22. augusta vakarā kinoteātrī “Forum Cinemas” šaurā kolēģu, ģimeņu un draugu lokā tika prezentēta dokumentālā filma “Vienoti brīvībā”. No šodienas visiem ir iespēja noskatīties gan dokumentālo filmu, gan aizkadrus “GO3”.

Filmas stāsts un mērķis ir cieņas vērts

Ģirts Ozoliņš/MN

Dokumentālā filma stāsta par diviem draugiem un treniņu biedriem, Lukasu Edgaru Lappuķi un Aijenu Trušinu, kuri, mērojot 700 kilometrus garo Baltijas ceļa maršrutu, triatlona formātā - peldot, braucot ar velosipēdiem un skrienot, pārbaudīja savu izturību, kā arī mentālās un fiziskās spējas.

Pēc filmas noskatīšanās neiztikt bez asarām un kamola kaklā, jo kurš katrs mērot 700 kilometrus tik īsā laika sprīdī nespētu.

Filmas varoņi apliecināja, kas ir drosme, mērķtiecība un patriotisms, neraugoties uz miega badu, lūzuma brīžiem un brīdim, kad organisms pēc lielas slodzes pēc finiša ir tuvu ģībonim.

Ģirts Ozoliņš/MN

Lieki piebilst, ka filmas finālā izskan doma, ka pēc 700 kilometriem būtu vēlama mediķa uzraudzība.

Tāpat bija brīdis, kad sportisti uz saviem pleciem uzlika ne tikai Latvijas karogu, bet arī kaimiņu valstu karogus, apliecinot, ko viņiem nozīmē brīvība.

Mīlestība un ticība Tēvzemei

Filma aizkustina un aicina meklēt atbildi, kas katram ir brīvība / Foto: Ģirts Ozoliņš/MN

Manuprāt, filma ir jāredz visiem - gan maziem, gan lieliem, jo tā nemitīgi liek aizdomāties, kas ir brīvība un kas tā bija vecākiem un vecvecākiem pirms 35 gadiem. Paralēles šeit nav iespējams vilkt, jo laiks tad un laiks šodien ir cits, bet tas, kas vieno ir mīlestība un ticība Tēvzemei. Par brīvu Latviju.

Arī ideja, ko filmā uzsvēra, kā Baltija sanāca kopā, apzinoties, ka nebija ne internets, ne “WhatApp” grupa, kas visus sapulcinātu kopā, liek noņemt cepuri.

Filmas skaņu celiņu kuplināja čellists Valters Pūce un grupa "DAGAMBA" / Foto: Ģirts Ozoliņš/MN

Tāpat filmā vijās spēka vārdi, ko mēs visi protam arī izdziedāt: “Atmostas Baltija. Atmostas Baltija - Lietuva, Latvija, Igaunija”. Mūziķu apvienība “DAGAMBA”arī veidoja filmas skaņu celiņu.

Paldies no producentiem

Producenti savā runā pateicās visiem, kas strādāja pie šīs filmas / Foto: Ģirts Ozoliņš/MN

Filmas producenti Linda Pūle un Jānis Freibergs pirms filmas veltīja pateicības vārdus:

Ģirts Ozoliņš/MN

“Mēs esam ārkārtīgi pateicīgi kolēģiem, draugiem, atbalstītājiem, kas šovakar atrada brīvu laiku, lai pievienotos un noskatītos filmu. Mēs novērtējam. Šāds projekts vēl nebija bijis. Tas bija izaicinošs un interesants. Un ir cilvēki, bez kuriem mēs šo nesāktu darīt, tie ir cilvēki no “Go3”, paldies viņiem.”

Filmas vizītkarte

Pirmizrādi apmeklēja filmas komandas ģimenes, draugi un kolēģi / Foto: Ģirts Ozoliņš/MN

Dokumentālā filma “Vienoti brīvībā” veidota par godu Baltijas ceļa 35. gadadienai. Sajust, piedzīvot, saprast - filmas ietvaros galvenie varoņi, latviešu triatlonisti Lukass Lappuķe un Aijens Trušins, divās dienaktīs izskries, izbrauks un izpeldēs Baltijas ceļa maršrutu ar mērķi atklāt kādu lomu mūsu vienotībā un drosmē ieņem brīvība.

Ģirts Ozoliņš/MN

Ceļā tiksimies ar tiem, kas šeit reiz stāvējuši un tiem, kas šajos 35 gados jau paspējuši izaugt, lai meklētu atbildes, kā mūsu šķietami atšķirīgā, bet tomēr līdzīgā sabiedrība izprot brīvību, tās trūkumu, kā arī nākotni.

Lomās: Lukass Edgars Lappuķe, Aijens Trušins

Režisors: Raitis Ābele

Producenti: Linda Pūle un Jānis Freibergs

Dzīvesstils

Ikviens savas dzīves laikā ir piedzīvojis deguna asiņošanu, taču izrādās, ka par deguna asiņošanu ir vēlams zināt vairāk, īpaši, ja deguna asiņošana atkārtojas.

Svarīgākais