Savas eksistēttiesības Gulbenē apliecinās tehnomūzikas festivāls «Kindergarten»

Jau visu šo nedēļu festivāla norises vietā rosās organizatori un viņu palīgi – brīvpratīgie jaunieši. Otrdienas vakara te varēja sastapt apmēram 20 jauniešus. Katrs veica kādu uzdevumu ar slotu, skrūvgriezi, datoru rokās. © Foto: no privātā arhīva

Šīs nedēļas nogalē Gulbene gaida pie sevis ciemos jauniešus, kuri grib divas augusta naktis pavadīt tehnomūzikas ritmos. Turklāt – nepieradinātā vidē, padomju laiku industriālajā zonā Dzelzceļa ielā 2, kas laika gaitā zaudējusi savu ierasto funkcionalitāti un kļuvusi par sava veida alternatīvās pulcēšanās vietu.

Tur pamestības sajūta sadzīvo ar grafiti un citiem mākslas veidiem, un rada īpašu gaisotni.

Tā varētu raksturot Gulbenē nu jau par tradicionālu kļuvušo ikgadējo tehnomūzikas festivālu ar jautru nosaukumu «Kindergarten» (bērnudārzs). Šī būs festivāla norises jau sestā reize. Organizatori piedāvās «Soundscape» (skaņu ainavas) divus vakarus un divas naktis līdz rīta gaismai: no 16.augusta pulksten 18.00 līdz 17.augusta pulksten 6.00 un no 17.augusta pulksten 18.00 līdz 18.augusta pulksten 6.00.

Pasākums pulcinās vairāk nekā 50 māksliniekus uz divām skatuvēm. Būs vēl jaudīgākas skaņu sistēmas nekā pagājušā gada festivālā. Par to parūpēsies Lietuvas komandas «Disturbed sound systems» un «Elektroplazma». Būs divas skatuves - viena iekštelpā, otra ārā.

Festivāla teritorijā būs arī telšu pilsētiņa dalībnieku ērtībai. Būs pieejama ēdināšana un bāra pakalpojumi pilngadīgām personām. Pa dienu festivāla laikā ir paredzētas sportiskās aktivitātes. Būs lāzerparks un klinšu kāpšanas siena. Noritēs turnīri. Būs arī pasākumam piemērota kino demonstrēšanas telpa.

Biļetes jau labu laiku var nopirkt «Kindergarten.live». Pasākuma laikā darbosies apsardze, tāpēc «zaķi» festivālā iekļūt nevarēs. Katru gadu festivāla vietni var atrast internetā, izmantojot unikālu konkrētajam pasākumam veidotu QR kodu.

Katru gadu festivāla «Kindergarten» interneta vietni var atrast, izmantojot unikālu konkrētajam pasākumam veidotu QR kodu. Arī šoreiz tāds ir nolasāms uz pasākuma organizatoru automašīnas. Attēlā ar auto pozē viens no festivāla brīvprātīgajiem palīgiem - gulbenietis Markus Vīksna. / Foto no privātā arhīva

Jau visu šo nedēļu festivāla norises vietā rosās organizatori un viņu palīgi - brīvprātīgie jaunieši. Otrdienas vakara te varēja sastapt apmēram 20 jauniešus. Katrs veica kādu uzdevumu ar slotu, skrūvgriezi, datoru rokās. Piemēram, Māris Goba ir atbraucis no Bauskas, lai palīdzētu sagatavot vietu festivāla norisei. Viņš stāsta, ka šī būs piektā dalības reize festivālā. «Tas, kas mani piesaista… Tā ir ne tikai tehnomūzika. Cilvēki šeit ir ļoti draudzīgi. Necenšas cits citu nosodīt. Visi cits par citu ir priecīgi. Neviens uz otru neskatās kā uz pretinieku, bet skatās kā uz draugu. Izveidojas kopības sajūta. Cilvēki te jūtas brīvi,» saka M. Goba, kurš ir vecumā 20+. Savukārt gulbenietis Markus Vīksna ir 16 gadus vecs un festivāla vides sakārtošanā piedalās otro reizi. Un šī būs arī otrā viņa dalības reize festivālā. Saka - tehnomūzikā sākumā viņam likusies sveša, taču skaņas pastiprināšanas iekārtas paveica savu maģiju. “Tu sāc just to mūziku sevī. Ir forši,” viņš saka.

Festivāla rīkotāji ir Gulbenes puiši. Sākumā, kad notika pirmie festivāli, viņi bija vēl pavisam “zaļi gurķi”, bet tagad visiem jau ir pāri 20 gadu. Ričards Vendeliņš dzīvo un strādā Zviedrijā.

Festivāls, tā rīkošana un norise viņam ir atkal redzēšanās ar dzimto pilsētu, draugiem un arī sava veida hobijs. Tāpat arī otram puisim - Ronaldam Sīmanim, kurš mēdz dzīvot un strādāt gan Latvijā, gan Norvēģijā.

««Kindergarten» festivāls savelk mūs visus kopā. Ir prieks visus satikt,» saka R. Sīmanis. Viņš piebilst, ka ir redzēti dažādi elektroniskās mūzikas pasākumi Latvijā un ārpus tās. Bieži vien tie ir krāšņi un gaiši, bet «Kindergarten» festivāls atšķiras, tam ir sava «odziņa», savs piegājiens, sava tumšā vide it kā nekurienē.

«Cenšamies katru gadu papildināt festivāla norises, lai ir interesanti,» stāsta R. Sīmanis. Katru gadu festivālu apmeklējot gan ārzemēs dzīvojošie latvieši, gan īstenie ārzemnieki. Tālākie viesi bijuši no Vācijas, Beļģijas, Nīderlandes un no ASV. «Tūristi meklē ko neparastu un atbrauc pie mums,» saka R. Sīmanis.

Pagājušajā gada «Kindergarten» festivālu Gulbenē apmeklēja apmēram 800 cilvēku.

Svarīgākais